Németország második legnagyobb rendőrszakszervezetének vezetője úgy érezte, nem hagyhatja szó nélkül azokat a híreket, melyek szerint Németország iskoláiban egyre növekszik az antiszemitizmus. A megoldásra is rájött: az antiszemita szülőktől el kell venni a gyermekeiket.
„A hatóságoknak határozottan fel kell lépniük az antiszemitizmus ellen, beleértve azokat az eseteket is, amikor az agresszió a migránsok részéről érkezik” – fejtegette Rainer Wendt, a Német Rendőunió elnöke az Augsberger Allgemeine című lapnak adott interjúban. De hogy ne csak általánosságban beszéljen, konkrét intézkedést is javasolt: „Amennyiben pedig gyermekeiket a szülők antiszemitának nevelik, nem kell megrettenni attól, hogy kiszakítsuk őket a családjukból” – jelentette ki a rendőrszakszervezeti vezető.
A Német Rendőrunió 94 ezer taggal rendelkezik, vezetője, Rainer Wendt, 2007 óta áll áll a szervezet élén, és arról híresült el, hogy rendre keményebb fellépést szorgalmaz a bűnözéssel szemben.
Zoom
Illusztráció (fotó: Jim Hollander / EPA)
Mostani döbbenetes megnyilatkozása annak tudható be, hogy mélyen megrázta az a hír, mely szerint egy muzulmán diák az egyik zsidó osztálytársának állítólag azt mondta, pusztán a „vallása” miatt megérdemli, hogy megverjék, sőt megöljék.
Az elmúlt egy év során ez volt a harmadik antiszemita incidens a berlini iskolákban, melyről a sajtó is tudósított. Egy másik esetben például egy „brit zsidó” tanuló iskolát váltott, miután egyik muszlim osztálytársai rászálltak, és egyikük egy „fegyvernek látszó tárggyal” fenyegette meg. (Melyről kiderült, hogy nem igazi fegyver volt, hanem egy replika.)
Zoom
Rainer Wendt (fotó: Ingo Wagner / dpa)
Rainer Wendt szerint sok iskolaigazgató a szőnyeg alá söpri az antiszemizmus kérdését, mondván, ilyesfajta probléma az általuk igazgatott tanintézményben nem létezik.
A szakszervezeti vezető úgy véli, „létezik egy tendencia, amely szerint a muszlimok által elkövetett antiszemita cselekményeket nem regisztrálják, holott elfogulatlanul fel kellene jegyezni az ilyen eseteket, annak érdekében, hogy hatékony ellenintézkedéseket dolgozhassunk ki a jelenséggel szemben”.
Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának vezetője az elmúlt héten arra szólított fel, hogy sokkal egyszerűbb és nyíltabb rendszert kell kidolgozni az iskolák számára az antiszemita cselekmények jelentését illetően. Álláspontja szerint a tanároknak és a diákoknak lehetőséget kell teremteni arra, hogy jelentsék „az antiszemita és más jellegű erőszakos cselekményeket mindenféle bürokratikus akadály nélkül, annak érdekében, hogy világosabb képet kapjunk arról, mi is zajlik az iskolákban”.
Perge Ottó - The Local nyomán
Koapcsolódó: