Hiba volt közzétenni egy olyan Netanjahu-rajzot, amelyet néhányan antiszemitának tarthattak – így kért bocsánatot a müncheni központú német napilap, a Süddeutsche Zeitung szerkesztősége. A karikaturista viszont - ma még... - úgy véli, nem hibázott, joga van a kritikára.
Zoom
A keddi lapszámban közölt gúnyrajzon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy Dávid-csillaggal díszített atombombát tart a kezében, míg a háttérben az Eurovízió szó v betűjét váltották ki egy Dávid-csillaggal.
A karikatúrát elítélők között van Felix Klein is, akit a berlini kormány az idén bízott meg azzal, hogy különleges megbízotti státusban figyelje a Németországban történő antiszemita incidenseket. (Ez pedig mindent elmond Merkelék beteg, szolgai lelkivilágáról - a szerk.) „A karikatúra a náci propaganda tűrhetetlen eszköztárát idézi” – mondta Klein a DW hírportál beszámolója szerint.
A főszerkesztő, Wolfgang Krach szerint a rajzoló szándéka valóban csak az volt, hogy humoros formában közölje az olvasókkal, hogy a következő Eurovíziós dalverseny döntője Izraelben lesz. „A szerkesztőségen belül is voltak viták, s mivel a rajzot akár antiszemitaként is lehet értelmezni, hiba volt a közlés, és elnézését kérünk” – magyarázkodott a főszerkesztő.
A karikaturista, Dieter Hanitzsch viszont nem kért bocsánatot. „Ez csak egy politikai bírálat volt. Az, hogy a szerkesztők bocsánatot kértek, az az ő dolguk. Én nem kérek elnézést, akkor is bírálhatom Netanjahu politikáját, ha német vagyok” – idézte a DW a bátor rajzolót.
Az etikai kérdésekben döntő Német Sajtótanács június 12-én vitatja meg a karikatúra ügyét.
(HVG nyomán)