A szíriai Hamá városban magyar idő szerint ma délután két óra körül újabb légitámadást hajtott végre az izraeli légierő. Az Orentész folyó partján fekvő ősi város közelében levő, a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alatti katonai repülőtéren öt erős robbanás történt a támadás idején. Az izraeli sajtóban már hónapok óta cikkeznek arról, hogy Hamá város katonai repülőterét a Bassár el-Ászád szíriai elnök hadseregét segítő iráni Kudsz (Jeruzsálem) nevű katonai alakulat is rendszeresen használja. A legutóbbi jelentések szerint a támadásnak 11 halálos áldozata és több tucat sebesültje van – írja a többi között a jobarnews.net, a baladi-news.com és az izraeli Háárec című napilap honlapja.
Zoom
Gomolygó füstoszlop a hamái repülőtér fölött (fotó: Twitter)
Hamá nyugat-szíriai városban és környékén sok magánszemély is rögzítette a támadás (szíriai katonai közlés szerint: robbanás) következében a repülőtérről felszálló füstoszlopokat. A Szíriai Televízió jelentése szerint az utolsó, az ötödik robbanás kicsit később történt, pontosan akkor, amikor a mentőalakulatok útban voltak a sebsültek megsegítésére.
Zoom
Hászán Roháni iráni elnök (jobbról) a Bávár-373 rakéta előtt
Izraeli hírforrások szerint a mai légitámadás a hamái katonai repülőtér iráni Bávár (Hit) 373-as, perzsa gyártmányú rakétaütegei ellen irányult. Szíriai hírforrások szerint viszont elsősorban a Szíriai Arab Hadsereg által használt fegyverraktárakat és üzemanyag-tárolók robbantak föl.
Zoom
A robbanás (támadás) utáni egyik füstoszlop Hamából fényképezve (fotó: Twitter)
A Szíriai Arab Hadsereg csak tegnap jelentette be, hogy Bassár el-Ászád elnök katonái véglegesen kifüstölték a dzsihadistákat Hamá városából és környékéről, ám néhány helyen a kormányerők még harcolnak a terroristákkal. A Szíriai TV legutóbbi jelentése szerint a ma délutáni hamái robbanásoknak tizenegy halálos áldozata és több tucat sebesültje van. A hírek arról szólnak, hogy az izraeli támadás leginkább az S-300-as orosz légvédelmi rakéta perzsa változatának számító Bávár (Hit)-373-as rakétaütegek ellen irányult. Hivatalos szíriai katonai jelentések viszont egyelőre arról számolnak be, hogy a robbanásokat technikai hiba idézte elő.
El-Kudszi -Kuruc.info