Berlint, amelyről egykor, mint „a Spree gyöngyszeméről” (Die Perle an der Spree) énekeltek, mára teljesen megszállták, maguk képére formálták a hódítók. Csakhogy a legújabb sáskajárás egyik következményeként az eszetlen politikusok által valamikor egész Európára kultúrát sugárzó Pharoszának számító német fővárosban az elmúlt évtizedekben ismét tömegesen berendezkedő zsidókat elkezdték háborgatni a közel-keleti viszály emlékét Berlinbe egyedüli poggyászként magukkal vitt muszlimok. Másfél héttel ezelőtt rabbik és imámok, zsidó és muszlim nők pattantak kétüléses kerékpárokra, s hirdették Berlin-szerte a kölcsönös tisztelet és türelmesség fontosságát – írja az izraeli mako.co.il és a CFCA című hírportál.
Zoom
Rabbi és imám – két jó barát. Vajon kiknek intenek be? (fotók: meet2respect.de)
Berlinben egyes rabbik és imámok elérkezettnek látták az időt arra, hogy együttesen lépjenek föl az egyre fokozódó antiszemitizmus és muszlimellenesség megfékezésére. Rögvest előkerítettek 25 darab kétüléses kerékpárt, s július hónap első hetében együtt kerekezve mérték föl az egykor szebb napokat is megélt főváros még németnek mondható lakosságának tűrési szintjét. A kétüléses bicajokon egy rabbi és egy imám ült. De voltak olyan háromkerekű járgányok is, amelyeket elül egy keresztény nő hajtott, míg a háta mögötti kétkerekű ülésen egy zsidó és egy muszlim férfi utazott kényelmesen.
Zoom
Elöl ül az iszlamista…
A látványos figyelemfelkeltő akciónak természetesen az angol „meet2respect” jelszót választották, mintha az egykori birodalmi fővárosban az emberek már nem értenék meg Goethe, Hölderlin és Schiller nyelvét. A jelszó alatt közvetlenül az ancúgon angolul még az is áll, hogy a mellékelt fényképeken látható személyek a „berlini vezetőséget” képviselik. Más szóval, a meggyőző mozgalom tagjai már Németország-szerte tevékenykednek. Ám azért, hogy a létszámban egyre fogyatkozó, angolul esetleg nem tudó őslakosok is megértsék a hódítók üzenetét, a jelszó alatt németül ez vagyon írva: „Találkozz a másikkal, a másvalakivel! Zsidók és muszlimok az egymás iránti tiszteletért és a toleranciáért.”
Zoom
(Önmaguknak) tiszteletet követelők diskurzusa Berlin utcáin
A mako.co.il izrael hírportál fényképes beszámolóját átvevő Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Összehangolásának Fóruma (CFCA) nevű, szintén izraeli, ám kormányzati hírportál megemlíti, hogy a Berlin történelmi nevezetességeit is érintő kerékpáros demonstrációra már három évvel ezelőtt is sor került a német fővárosban az egyre fokozódó antiszemitizmus, az iszlámgyűlölet és a tomboló német jobboldali szélsőségesség elleni tiltakozásul. S mivel a helyzet közben csak rosszabbodott, a szervezők úgy döntöttek, hogy ezúttal mindhárom monoteista vallás képviselőit bevonják a kerekezésbe. (Igaz, hogy a mellékelt fényképeken nem látunk reverendába öltözött papot – H. J.)
Zoom
Keresztény-zsidó-muszlim munkamegosztás

Zoom
Muszlim-zsidó páros a békés egymás mellett élésért - Berlinben
A megmozduláson résztvevő Andreas Nechama rabbi ezt mondta a sajtó képviselőinek: „A mi üzenetünk az, hogy egy városban, egy országban és egy világban élünk, s mindegyikünknek megvannak a maga hagyományai. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehetünk barátok. Dolgozhatunk együtt, s ülhetünk ketten egy kerékpáron. Miért ne?” (A rabbi csak azt nem említette, hogy a tolerancia jegyében akkor ő miért imádkozza el minden áldott reggel, például ezt: „Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a világ királya, amiért nem teremtettél engem gojnak.”)
H. J. – Kuruc.info