Németország beleegyezett, hogy átvesz 50 menedékkérőt abból a mintegy 450 emberből, akik két hajón vesztegelnek napok óta a Földközi-tengeren, Szicília közelében – jelentette vasárnap a Die Welt című konzervatív német lap hírportálja.
A welt.de híre a német kormány egyik szóvivőjére hivatkozik, aki közölte: Németország és Olaszország megállapodott, hogy a szorosabb kétoldalú menekültügyi együttműködés érdekében Németország kész befogadni 50 embert. A menedékkérők jelenleg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe.
Giuseppe Conte olasz kormányfő levélben fordult Jean-Claude Junckeren, az Európai Bizottság elnökén és Donald Tuskon, az Európai Tanács elnökén keresztül az EU másik 27 tagállamához: mutassák “világos jelét” annak, hogy részt vállalnak a terhekből, és a menedékkérők egy részét engedjék kikötni vagy fogadják be. A levél szerint Málta és Franciaország már tudatta, hogy 50-50 embert befogad.
Frissítés: Spanyolország, Portugália és Franciaország is bejelentkezett
Spanyolország, Portugália és Franciaország is befogad 50-50 migránst abból a mintegy 450-ből, akik két hajón vesztegelnek napok óta a Földközi-tengeren, Szicília közelében.
A menedékkérők jelenleg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe – közölte a spanyol kormány vasárnap.
A spanyol kormányzati közlemény méltatta, hogy Madrid, Párizs és Lisszabon szolidaritást vállalnak, és kiveszik a részüket a Földközi-tengeren zajló migrációs hullám és humanitárius válság európai megoldásában. Korábban Németország és Málta is jelezte, hogy befogadnak 50-50 embert.
Giuseppe Conte olasz kormányfő e bejelentésekre reagálva üdvözölte azt a szolidaritást, melyet – szavai szerint – Róma mindig is kért Európától, és ami az Európai Tanács legutóbbi brüsszeli ülését követően „valósággá kezd válni”. „Folytassuk ezt az utat, az emberi jogok tiszteletben tartásával” – mondta Conte.
Harminc illegálist már fogadtak is az olaszok
Contéhoz közeli források azt közölték, hogy az olasz kormányfő később engedélyezte a nők és gyerekek partra szállítását, eddig mintegy 30 embert fogadott Olaszország a két hajóról.
(MTI)