Megkezdődött hétfőn kora délután az amerikai és az orosz elnök találkozója a finnországi Helsinkiben.
Donald Trump és Vlagyimir Putyin a várakozások szerint a kétoldalú viszony mellett számos nemzetközi témát is megvitat, köztük a szíriai helyzetet és a kelet-ukrajnai válságot.
A megbeszélés előtt Donald Trump egy Twitter-üzenetben úgy vélte, még sohasem volt ilyen rossz a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Ez szerinte egyebek között annak tudható be, hogy az FBI nyomozást indított, amelyben a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgálja.
Közvetlenül a tárgyalás előtt Trump azt mondta, „jó dolog jól kijönni Oroszországgal”. Putyin pedig arról beszélt, hogy legfőbb ideje megvitatni a kétoldalú kapcsolatokat és a súlyos világpolitikai problémákat.
Putyin már a találkozó előtt szívatta egy kicsit Trumpot
A helsinki találkozó némi késéssel kezdődött, mert Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le a finn fővárosban. Trumpot délelőtt fogadta Sauli Niinistö finn köztársasági elnök is. Putyin és Trump a négyszemközti találkozó után munkaebéden folytatja a megbeszélést, majd késő délután a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tartanak.
Frissítés: Véget ért a négyszemközti találkozó
Több mint két órán át tartott Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő négyszemközti találkozója hétfőn Helsinkiben. A tolmácsok jelenlétében zajlott megbeszélést Trump "jó kezdetnek" minősítette.
Zoom
Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog négyszemközti találkozójuk kezdetén az elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án (Fotó: MTI/AP/Heikki Saukkomaa)
Zoom
(Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)
Az orosz-amerikai csúcstalálkozó a két elnök négyszemközti egyeztetése után munkaebéd keretében folytatódott. Donald Trumphoz és Vlagyimir Putyinhoz csatlakozott amerikai részről Mike Pompeo külügyminiszter, Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete, orosz részről pedig Szergej Lavrov külügyminiszter, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, valamint Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadója.
Zoom
Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök négyszemközti találkozójuk kezdetén (Fotó: MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij)
Zoom
Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök négyszemközti megbeszélést folytat az elnöki palotában, Helsinkiben (Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)
A munkaebédet követően Trump és Putyin közös sajtótájékoztatót tart.
(MTI)
2. frissítés: "Négy órával ezelőtt megváltoztak az orosz-amerikai kapcsolatok"
Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Helsinkiben tárgyalt, délután pedig sajtótájékoztatón számoltak be az egyeztetés részleteiről.
Ne jusson atomfegyver az űrbe
Putyin azzal kezdte, hogy a hidegháború már a múlté, Amerika és Oroszország teljesen új kihívásokkal néz szembe. Mint fogalmazott, Trumppal megegyeztek, hogy első lépésben javítaniuk kell a kétoldalú kapcsolatokat és vissza kell állítani elfogadhatóra a két ország közötti bizalmi szintet.
Zoom
(Europress/AFP/Yuri Kadobnov)
Hozzátette, nukleáris hatalomként különleges felelősséget vállalnak. Oroszország úgy ítélte meg, hogy a két államnak együtt kell működnie a nukleáris leszerelésben és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásában, hogy elkerülhető legyen azok űrbe helyezése.
Az orosz elnök közölte, dolgozni fognak a szíriai menekültek visszatelepítésén és egyeztettek arról is, miként tud a két ország együttműködni a háború sújtotta Szíriában. Azt mondta továbbá, örülnek, hogy az Észak-Koreával kapcsolatos kérdések elkezdődtek megoldódni.
Zoom
(Europress/AFP/Yuri Kadobnov)
Elismerte, hogy Amerika és Oroszország kapcsolata komplikált volt, pedig véleménye szerint erre semmi nem ad okot.
A sajtótájékoztatón Putyin elárulta, Trump felhozta az amerikai elnökválasztásba való állítólag orosz beavatkozást.
Meg kell ismételnem, amiről már korábban is beszéltem a személyes találkozásaink alkalmával. Oroszország eddig és ezután sem fog beavatkozni az amerikai belpolitikába, beleértve a választásokat. Ha ilyen dolgok merülnek fel, készek vagyunk egymással megvitatni – fogalmazott.
Szíriában százezrek életét menthetik meg közösen
Ezt követően Trump átvette a szót. Úgy fogalmazott, közvetlen, nyílt és produktív párbeszédet folytattak, ami nagyon jól alakult.
Még egyszer gratulált Putyinnak a világbajnokság sikeres lebonyolításáért és az orosz válogatott teljesítményéért.
Az orosz-amerikai kapcsolatokról azt mondta, sosem voltak még ilyen rosszak, egészen négy órával ezelőttig.
A két ország közötti nézeteltérések jól ismertek, de Putyin elnök és én sokat beszélgettünk róluk. Még a hidegháború idején, amikor a világ teljesen másként nézett ki, mint ma, Oroszország és Amerika fenn tudta tartani az erős párbeszédet. A kapcsolatunk sosem volt még ilyen rossz, mint most. Mindazonáltal ez megváltozott, körülbelül négy órával ezelőtt.
Zoom
(Europress/AFP/Brendan Smialowski)
Trump szintén visszatért a választásokba való állítólagos orosz beavatkozásra. Mint nyilatkozott, azt látta a legjobbnak, ha személyesen vitatják meg a témát. Sokat csevegtek róla, Putyinnak pedig érdekes elképzelése van az egészről.
Az ingatlanmágnás úgy véli, hogy Oroszország és Amerika több százezer életet menthet meg Szíriában.
Ez egy nagyon konstruktív nap volt, nagyon konstruktív néhány órát töltöttünk együtt. Biztos vagyunk benne, hogy a jövőben fogunk találkozni, és sűrűbben – tette hozzá Trump.
Mindenki bolond
Trumpot ezt követően a reggeli tweetjéről kérdezték, amiben azt állította, hogy az USA bolondsága és hülyesége sebezte az amerikai-orosz kapcsolatokat.
Úgy felelt,
mindkét országot felelősnek tartom. Szerintem az USA bolond volt. Mindnyájan bolondok voltunk. Szerintem mindnyájan hibásak vagyunk.
Közölte, az atomfegyverek terjedésének megállítását tartják a legfontosabb feladatnak, amin együtt kell dolgozniuk.
Visszatérve a 2016-os amerikai elnökválasztásra, kijelentette, nem történt beavatkozás, és könnyedén győzte le Hillary Clintont.
Putyin azzal kapcsolatban nem igazán tudott mit mondani, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) 12 tisztje ellen emelt vádat egy amerikai vádesküdtszék a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozásuk miatt. Az orosz elnök azt válaszolta, Trump említette neki az ügyet, de nem tudja a részleteket.
Zoom
(Europress/AFP/Brendan Smialowski)
A sajtótájékoztató végén Putyin átadott egy vb-labdát Trumpnak, aki megköszönte, mondván a fia örülni fog neki, majd odadobta a gömböt feleségének, Melaniának.
(24.hu)