A Financial Times értesülései szerint az Európai Bizottság hatezer eurót fizetne a Földközi-tengeren hánykolódó hajókon lévő minden egyes migráns befogadásáért az őket átvevő tagországoknak, hogy ezáltal enyhítse a nyomást a lap által bevándorlásellenesnek nevezett új olasz kormányon. A brit üzleti napilap úgy tudja, a brüsszeli testület kedden teszi közzé javaslatait a migránsok Európába való beáramlásának megállításáról.
Zoom
Ezek közé tartozna a lap egy meg nem nevezett tisztségviselőtől származó értesülése szerint az is, hogy az Európai Bizottság anyagi segítséget kínál az Európai Unió azon tagországainak, amelyek hajlandóak ellenőrzött – saját döntésük alapján nyitott vagy zárt – központokat létrehozni a területükön. Az anyagi ösztönzőket annak nyomán vezethetik be, hogy a Liga és az Öt Csillag Mozgalom által alkotott új olasz kormány megtiltotta a migránsokat mentő hajók kikötését Olaszországban.
A lap szerint a brüsszeli kezdeményezésnek Spanyolország lehet a legnagyobb "haszonélvezője", a dél-európai ország ugyanis csak az elmúlt egy hétben több mint 1200 kimentett migránst fogadott be a Földközi-tengeren hánykolódó hajókról.
Az Európai Bizottság reméli: a terhek megosztását célzó javaslatcsomag révén ráveheti az olasz kormányt, tegyen többet annak megakadályozására, hogy az elutasított menedékkérők továbbmenjenek Olaszországból az EU más országaiba – írta a Financial Times.
Frissítés: "Olaszországnak nem kell alamizsna"
Ezekkel a szavakkal utasította el Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden azt az uniós javaslatot, amely szerint Brüsszel fejenként hatezer eurót fizetne a Földközi-tengeren hánykolódó hajókon lévő minden egyes migráns befogadásáért az őket átvevő tagországoknak.
„Ha valaki másnak pénzt akarnak adni, tegyék meg. Olaszországnak nem kell alamizsna. Mi a menekültáradatot akarjuk feltartóztatni, mert jelenleg is migránsok százezreit kell ellátnunk. Nem pénzt, hanem megbecsülést követelünk” – hangoztatta Salvini az olasz tűzoltóság római parancsnokságának látogatásakor.
Az olasz tárcavezető szerint, aki a "civil" szervezetek "mentőhajói" előtt lezárta az országa kikötőit, minden egyes illegális bevándorló átlagban ötvenezer euró ráfordítást jelent Olaszországnak. Mint mondta, azon van, hogy csökkentsék a migránsok ellátási költségeit.
Olaszország jelenleg 180 ezer menedékkérőt lát el. Az olasz belügyminiszter egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy Olaszország az elmúlt négy évben 654 ezer migránst fogadott be, s sokan közülük menedékjogot is kaptak.
(MTI nyomán)