A jövő héten vallomást tesz az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága előtt Christine Blasey Ford, az a nő, aki szexuális zaklatással vádolja Trump elnök jelöltjét a legfelsőbb bíróságba - írja a CNN. Ford a múlt hétvégén áll a nyilvánosság elé, amikor a Washington Postnak a nevét vállalva azt nyilatkozta, hogy Brett Kavanaugh bíró kamasz korában meg akarta őt erőszakolni.
Tinédzserkorukban Brett Kavanaugh egy házibuliban fogdosta, és megpróbálta levetkőztetni, állítja a nő.
Ford, aki jelenleg a Palo Alto egyetem pszichológus professzora a lapnak azt mondta: az eset 1982-ben történt, ő ekkor 15 éves volt, Kavanaugh pedig 17. Kavanaugh a bethesdai Georgetown Preparatory Schoolba járt, a nő pedig egy közeli gimiben tanult. A nő úgy emlékezett: egy házibuliban voltak, ahol Kavanaugh és egy barátja részegen, egy szobában rátámadt. Miközben a másik fiú figyelte az ajtót, Kavanaugh az ágyra kényszerítette, és először a ruhán keresztül simogatta a testét, majd megpróbálta levenni róla a ruhát és az alatta lévő, egyrészes fürdőruhát. Amikor a lány kiabálni akart, Kavanaugh a tenyerével betapasztotta a száját. "Arra a gondoltam, hogy véletlenül akár meg is ölhetne" - mondta az interjúban a nő.
Zoom
A szenátus igazságügyi bizottságának republikánus tagjai, akik minél hamarabb szeretnék beültetni a konzervatív Kavanaugh-ot a legfelsőbb bíróságba, mielőtt az időközi választásokon esetleg elvesztik a többségüket, azt akarták, hogy Ford már hétfőn tegyen vallomást a bizottság előtt, míg a nő azt szerette volna, hogy a vallomása előtt az FBI kezdjen nyomozást a vádjaival kapcsolatban. A szenátorok szombat délutánig adtak haladékot, hogy Ford eldöntse, meg akar-e jelenni a bizottság előtt vagy sem. Végül Ford most az ügyvédein keresztül jelezte, hogy valamikor a jövő héten vallomást tesz.
Kavanaugh tagadja a szexuális zaklatás vádját.
Az egész eljárásnak nagyon komoly tétje van: az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai életük végéig töltik be a pozíciót, vagyis ha bekerül, a most 53 éves Kavanaugh még évtizedekig dönthetne a legfontosabb alkotmányjogi kérdésekben. A legfelsőbb bíróság tagjának kinevezésével lehetne Donald Trumpnak a leghosszabb távú hatása az amerikai politikára és közéletre, Kavanaugh tagságával ugyanis a konzervatív bírók lennének többségben a testületben.
(Index)