Hatalmas robbanássorozat rázta meg az északkelet-ukrajnai Icsnyát kedd hajnalban, amikor felrobbant a város melletti katonai lőszerraktár, ahol 88 ezer tonnányi lőszert őriztek. Az ukrán hadsereg vezérkara moszkvai diverzáns akciót sejt a történtek mögött, bár korábban is történt már kisebb robbanásos baleset a raktárban.
Zoom
Fotó: informator.ua
Az orosz határ közelében fekvő Icsnyában megkezdték az érintett terület evakuálását. A 40 kilométerről is hallható robbanás magyar idő szerint hajnali három körül történt, ezt újabb detonációk követték. A 400 hektáron lévő területen 88 ezer tonnányi lőszert őriznek.
A területen házak égnek, újabb robbanások hallhatók, nagy területen lekapcsolták az áram- és a gázszolgáltatást. Lezárták a város mellett elhaladó vasutat is északkeleti irányba, megállították az autós forgalmat is.
30 kilométeres körzetben lezárták a légteret is.
A robbanások miatt 16 kilométeres körzetben tucatnyi kistelepülés van veszélyben, ahol a lehulló lőszerek újabb tüzeket okozhatnak. Áldozatokról mindeddig nem érkezett jelentés.
A térségben 38 településen 20 ezer ember él, 12 ezret már evakuáltak.
Az ukrán vezérkari főnökség jelentése szerint megkezdődött a mentés, de egyelőre a károkról és a lehetséges áldozatokról nem érkezett jelentés. A kormányfő, Volodimir Grojszman közölte, azonnal a helyszínre repül.
Az ukrán miniszter Moszkvát okolja
A hatóságok eleinte technikai okkal magyarázták a balesetet, de Volodimir Omeljan közlekedési miniszter reggel jobbnak látta politikai síkra vinni az ügyet, és az oroszokat vádolni meg, elvégre akkor nincs saját mulasztás: a Facebookon arról írt, hogy a történtek mögött orosz drónos diverzáns akció sejthető.
Néhány órával később már a hadsereg vezérkara is erre utaló nyilatkozatot tett. A vezérkari főnök helyettese, vezérőrnagy Rogyion Timcsenko szerint legnagyobb valószínűséggel nem baleset történt. Az ügyészség mégis szolgálati időben elkövetett hanyagság gyanújával indított nyomozást.
(Unian - Index nyomán)
Frissítés: megy már a bagatellizálás, Putyinról ezúttal nem esett szó
Lokalizálták a tűzfészkeket abban a nagy észak-ukrajnai lőszerraktárban, amely az után gyulladt ki, hogy kedd hajnalban lőszerek robbantak fel benne – közölte Olekszij Csernobaj, a védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője.
A szóvivő elmondása szerint a detonációk intenzitása is jelentősen alábbhagyott a Csernyihiv megyei Icsnya településnél lévő raktártelepen, főként kis kaliberű, kézi lőfegyverekbe való lőszerek robbanását észlelik. A raktár körüli füst is kezd oszladozni, ami lehetővé tette a katasztrófa sújtotta területen a tűzfészkek légi felderítését drónokkal.
A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint a tűzoltásban 511-en vesznek részt. A detonációk miatt viszont egyelőre leginkább csak páncélozott járművekkel tudják oltani a lángokat. Az oltásban részt vesz három GPM-72 típusú tűzoltó harckocsi is.
Rogyion Timosenko helyettes vezérkari főnök korábban újságíróknak azt mondta, hogy – noha a füst miatt nehéz felmérni – a raktártelepnek legfeljebb csak a tíz százaléka gyulladt ki. Cáfolta azt, hogy 88 ezer darab lőszer lett volna a raktárban.
Szavai szerint másfél-kétszer kevesebb, de hadititokra hivatkozva nem árulta el, hogy pontosan mennyi. Azt is cáfolta, hogy nagy kaliberű, nehéztüzérségi lövedékek, rakéták lettek volna a raktárban. Állítása szerint zömében kézi fegyverekhez való lőszerek maradtak ott, a nagy kaliberű lövedékeket ugyanis korábban más helyre, biztonságosabb raktárakba szállították át.
Személyi sérülésekről továbbra sem érkezett hír. Icsnya városában négy tüzet oltottak el, amit becsapódott lövedékek okoztak.
A környék hat településén katonai rendfenntartók járőröznek, hogy megelőzzék a fosztogatásokat, felderítsék a becsapódott lövedékeket, repeszeket, valamint felvilágosítást nyújtsanak a még ott maradt helybelieknek. A lakosság evakuálása folyamatosan zajlik, eddig több mint 12 ezer embert szállítottak buszokkal biztonságos helyre.
Az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat közölte, hogy nincs veszélyben az Európába irányuló gázszállítás, mert nincs a kigyulladt lőszerraktár közelében tranzitvezeték.
(MTI)
Korábban írtuk: Felrobbant egy ukrán lőszerraktár
Felrobbant egy lőszerraktár keddre virradóra Ukrajna északi részén, Csernihiv területen: a robbanás Icsnya településen történt; az eset kiterjedésének és következményeinek felmérése jelenleg is tart – jelentette be az ukrán vezérkar.
A rövid tájékoztatást az Interfax-Ukraina helyi hírügynökség közölte. A környező területről kimenekítik az embereket. A hatóságok Csernihiv terület egészén korlátozó intézkedéseket rendeltek el, így a terület határvidékén is, amely Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos.
Ukrán sajtóforrások szerint a robbanás következtében a közeli házak ablakai betörtek, a lőszerraktár területén tűz tombol. Sajtóközlések szerint Icsnyában pánik tört ki. Sérültekről egyelőre nem érkeztek jelentések.
(MTI)