Letartóztattak a hét végén szerte Indonéziában több mint 500 olyan aktivistát, aki az országhoz tartozó Pápua tartomány függetlenségéért tüntetett – közölték hétfőn jogvédő szervezetek és a rendőrség.
A második legnagyobb indonéz városban, Surabayában például 233 aktivistát tartóztattak le szombat este, köztük egy ausztrál nőt – mondta el az AFP hírügynökségnek telefonon a kelet-jávai rendőrség szóvivője. A helyi média úgy tudja, hogy őket egy diákkollégiumban vették őrizetbe, miután aznap részt vettek egy tüntetésen.
Sok pápua december 1-jét tekinti a terület függetlensége évfordulójának, mert az 1961-ben ezen a napon szabadult fel a holland gyarmati uralom alól.
Pápua függetlenségének kikiáltása után Indonézia elfoglalta az Új-Guinea sziget nyugati felén lévő területet, majd 1969-ben magához csatolta. Jakarta két tartományt alakított ki a területen: Pápuát és Nyugat-Pápuát. Az új-guineai őslakos pápuák közül sokan követelik az Indonézia által bekebelezett területek függetlenné válását, mint ahogy független a sziget keleti fele, az ausztrál gyarmati uralom alól 1975-ben felszabadult Pápua Új-Guinea.
A Surabayában letartóztatottak közül egyelőre senki ellen nem emeltek vádat. Az ausztrál állampolgárt átszállították az idegenrendészetre.
Usman Hamid, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet indonéziai vezetője közleményt adott ki az ügyben, és kijelentette, hogy a tüntetők semmilyen bűnt nem követtek el, csupán részt vettek egy nyilvános és békés eseményen. „Önkényes letartóztatásuk része az indonéz hatóságok pápuák elleni zaklatásának, megfélemlítésének” – írta.
Az indonéz hatóságok szigorú ellenőrzés alatt tartják a pápuák lakta területeket, és üldözik a Szabad Pápua Mozgalom fegyveres szakadár szervezet tagjait.
(MTI)