Oroszország a tiltott weboldalakat blokkoló szoftvereket telepített az ország iskoláiba, és azt tervezi, hogy hazafias átnevelő táborba küldi azokat a fiatalokat, akik az agymosás következtében bűncselekményeket követtek el.
Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára elmondta, a bűncselekményt elkövető, illetve bűnözésre hajlamos fiatalok első csoportját az idén nyáron viszik el a hazafias-katonai átnevelő táborokba. Patrusev szerint a fiatalok részben a közösségi oldalakon való jelenlét miatt lépnek a bűnözés útjára. A táborokról szóló híradásokból nem derült ki, hogy mennyi ideig tart majd egy turnus.
Patrusev megerősítette, hogy az oroszországi iskolák internetes hálózatát már ellátták azokkal a szoftverekkel, amelyek elérhetetlenné teszik a tiltott oldalakat. Ezek között nem csak erőszakra felhívő tartalmakat megosztó oldalak vannak, például a tiltólistán az ismert ellenzéki Alekszej Navalnij blogja is.
A Biztonsági Tanács titkára – és az orosz titkosszolgálat, az FSZB egykori vezetője – korábban azt sürgette, hogy alakuljanak önkéntes internetes brigádok, amelyek tagjai – népszerű orosz bloggerek – megerősítik a fiatalok között a hazafias értékeket.
(HVG nyomán)