A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség nemzetközi különbíróság felállítását kérte Északkelet-Szíriában a nemzetközi közösségtől az elfogott dzsihadisták ügyének tárgyalására.
„Azzal a felhívással fordulunk a nemzetközi közösséghez, hogy hozzon létre nemzetközi különbíróságot Szíria északkeleti részén” – áll a kurd és arab erőket tömörítő szervezet közleményében. A dzsihadisták ügyét abban az országban kell tárgyalni, amelyikben a bűncselekményeket elkövették – tették hozzá. Egy nemzetközi különbíróság létrehozása lehetővé teszi, hogy a tárgyalásokat igazságos módon, a nemzetközi joggal és emberi jogokkal összhangban folytassák le – érvelt az SDF.
Az SDF hétfői közleménye különösen a kurd-arab ernyőszervezet által fogva tartott dzsihadisták származási országaihoz szól. Az SDF azt kéri ezektől az országoktól, hogy működjenek együtt és nyújtsanak támogatást a különbíróság létrehozásához, továbbá segítsenek a jogi és logisztikai ügyek összehangolásában. A közlemény egyúttal felszólítja a különböző országokat, hogy vegyék vissza azokat az állampolgáraikat, akik az Iszlám Állam soraiban harcoltak.
Az Iszlám Állam több mint 10 ezer harcosát tartják fogva jelenleg a kurd erők Szíriában – közölte a dpa német hírügynökséggel Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet vezetője. Az OSDH egy, a szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet.
A kurd vezetésű milíciaszövetség az elmúlt három évben – az Egyesült Államok által vezetett – nemzetközi koalíció támogatásával folytatott offenzívái során ejtette foglyul a terrorszervezet több ezer harcosát, miközben kiterjedt területeket szabadított fel Szíria északi és északkeleti részén a dzsihadisták uralma alól.
Musztafa Bali, az SDF szóvivője szombaton jelentette be Twitter-fiókján, hogy sikerült felszabadítani Baghúz települést, az Iszlám Állam az utolsó kelet-szíriai zárványt, amelyet az Iszlám Állam ellenőrzése alatt tartott.
(MTI)