Lengyelország lemondta egy izraeli küldöttség fogadását, mert a zsidók vagyonának visszaszolgáltatásáról akartak tárgyalni - jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli újság.

A fejőstehén, mely soha nem múlik ki
A lengyel külügyminisztérium azt követően törölte az izraeli szociális, illetve külügyminisztériumi tisztségviselőinek hétfőre tervezett varsói látogatását, hogy több ezer lengyel hazafi tiltakozott az ellen, hogy kárpótlást juttassanak az ún. holokauszt alatt vagy után családi tulajdonuktól megfosztott zsidóknak. A lengyel külügyi tárca indoklása szerint Izrael az utolsó pillanatban olyan módon változtatta meg a küldöttség összetételét, amely arra utal, hogy a tárgyalások elsősorban a zsidó tulajdon kárpótlásával kapcsolatos kérdésekre összpontosultak volna.
Az izraeli küldöttség tervezett látogatása egy négy éve folyó közös munka része lett volna, ugyanis az izraeli szociális egyenlőség minisztériumának munkatársai a zsidó jóvátételi világbizottsággal (WJRO) együtt öt országban - köztük Lengyelországban - évek óta az "ellopott" vagy államosított zsidó vagyon visszaadásán dolgoznak.
Szombaton Varsóban több száz lengyel hazafi tiltakozott az ellen az amerikai kongresszusban elfogadott törvény ellen, amely felszólít a második világháború után elkobzott zsidó vagyon visszaszolgáltatására. A tüntetők olyan feliratokkal vonultak Varsó központjában a miniszterelnöki hivataltól az amerikai nagykövetség elé, hogy "Lengyelországnak nincs kötelezettsége" és "A holokauszt képmutatás". A lengyel hazafiak azt állítják, hogy az amerikai törvény előírhatja számukra, hogy országuk 300 milliárd dolláros kártérítést fizessen a zsidó szervezeteknek.
Lengyelország nem fogja kompenzálni a második világháború alatt elvesztett vagyont. A lengyelek áldozatok voltak, és így nincs ok arra, hogy másokat kárpótoljanak - közölte a kérdésről a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.
A lengyel-izraeli viszonyt a kárpótlási vita mellett tovább rontotta, amikor február közepén Jiszráel Katz külügyminiszter egy tévéműsorban felidézte a néhai Jichák Samír kormányfő 1989-ben elhangzott véleményét, amely szerint a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust. A botrányos kijelentés miatt Lengyelország lemondta a V4-ek és Izrael találkozóját Jeruzsálemben, ezért az egész csúcstalálkozót lefújták.
A WJRO elutasítja Morawiecki állításait, ugyanis szerintük a háború után a lengyel kommunista hatóságok elkobozták a "holokauszt áldozatainak" és családjainak tulajdonát, és ennek a vagyonnak a hasznát továbbra is élvezi a lengyel gazdaság.
(MTI - Index nyomán)