Sok keresztény elmenekült a burkina fasói Dablóból, miután a városban múlt héten fegyveresek támadtak rá katolikus hívekre egy helyi templomnál. A merényletben hatan meghaltak. Noha eddig egyetlen szervezet sem vállalta a támadást, a helyi hatóságok szerint szélsőséges iszlamista szervezetek állnak a merénylet hátterében – közölte az M1 Híradója.
A hatóságok beszámolója szerint, múlt vasárnap ismeretlen fegyveresek körbezárták a városi katolikus templomából távozó híveket és tüzet nyitottak rájuk. Hat embert megöltek, köztük a helyi papot. A templomot ezután felgyújtották, egy gyógyszertárat és több másik üzletet pedig kifosztottak.
„A plébános halála óta tartunk attól, hogy ezután mi következünk” – mondta el egy protestáns lelkész, aki szerint a keresztények lehetséges célpontok a mai világban. Szerinte az menthette meg az életét, hogy korábban elővigyázatosságból megváltoztatta a vasárnapi istentiszteletek időpontját.
„Azért jönnek északról Kayába az emberek, mert nem érzik biztonságban magukat. Letelepednek a városban, ahogyan tudnak – számolt be a helyi katolikus püspök. Hozzátette, voltak, akik a püspökségben kerestek menedéket. Azzal fordultak hozzájuk, hogy nincs mit enniük és segítséget kértek.
Sokan gyűltek össze Dablóban a hét elején, hogy végső búcsút vegyenek a vasárnapi támadás áldozataitól. Tizenhatan haltak meg a nyugat-afrikai országban az elmúlt hetekben a keresztények elleni támadásokban. Április végén egy protestáns templom volt a célpont.
Burkina Fasóban az elmúlt években egyre gyakrabban követnek el merényleteket szélsőséges iszlamista szervezetek keresztények, illetve mérsékelt muszlim közösségek ellen. A kormány emiatt tavaly év végén több északi tartományban is rendkívüli állapotot hirdetett.
Felmérések szerint 2018-ban Afrikában követték el a legtöbb támadást keresztények ellen. Nigériában az elmúlt években több ezer keresztényt gyilkoltak meg a vallásuk miatt iszlamista szélsőségesek.
(Híradó)