2019. szeptember 18., szerda, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:31 Rend és virágzás - 1966 éve született Traianus római császár21:04 Trump kinevezte a legújabb nemzetbiztonsági tanácsadóját20:45 A székházbevétel évfordulójára: mégsem kell börtönbe vonulnia egy tüntetőnek20:21 Új cigány zsarolási forma ütötte fel a fejét, magyar vállalkozásokat tehetnek így tönkre20:07 Hét és félezer polgármesterjelölt indul októberben, négyötödük függetlenként19:42 Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni19:18 Fegyveres cigány rabolt ki kábítószerárus "fiatalt" - nehéz bárkit is sajnálni ebben a történetben18:45 Megint tanú: már fel is bontották a burkolatot a fideszes képviselő által ünnepélyesen átadott parkolóban18:12 Bódult nőt erőszakoltak meg Miskolcon17:51 A székházostromtól a székházi paródiáig17:07 Kiderült, hogy az egész emberiség jövőjét elárulták ma a fideszesek16:12 Négy oka is volt a nyugtalan viselkedésre a győri BMW-snek15:46 Merényletre készülő fegyveresekkel végzett az orosz terrorelhárítás15:27 Őrizetbe vettek egy svédországi férfit a dán adóhivatal elleni robbantás miatt14:54 Irán jegyzéket küldött Amerikának: ha megtámadják őket, azonnal válaszolnak
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Izraelbe és Münchenbe vezethetnek a pancser Strache csőbe húzásának szálai

Reklám

Egy müncheni magánnyomozó irodának és egy bécsi ügyvédnek is szerepe lehetett abban, hogy 2017-ben sikerült elcsalni Ibizára Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, írja a Die Presse. A múlt héten nyilvánosságra került videóba belebukott az alkancellári posztot betöltő Strache, és szétesett az osztrák kormánykoalíció.
Zoom
Strache a Jád Vásemben - talán még nagyobb koszorút kellett volna vinni... (fotó: Reuters)
Strachét egyik bizalmasa, Johann Gudenus akkori bécsi alpolgármester, az FPÖ későbbi frakcióvezetője hívta el Ibizára. Ő ismerkedett meg ugyanis azzal a nővel, aki Igor Makarov orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát.
Johann Gudenus édesapja 2016 szeptemberében meghalt. A család akkor úgy döntött, hogy birtokai és erdői egy részét értékesíti, mondta a Die Pressének Gudenus. Egy ismerős ingatlanos ajánlott neki egy bécsi ügyvédet. Az ügyvéd azt mondta: ő ismer egy lett állampolgárságú nőt, aki hasonló fekvésű birtokot keres, és azt tervezi, hogy gyermekeivel együtt Ausztriába költözik.
Először az ügyvéd bécsi belvárosi irodájában találkoztak. A nő Aljona Makarova néven mutatkozott be mint Igor Makarov orosz oligarcha unokahúga (azóta kiderült, hogy Igor Makarovnak nincs unokahúga), és bemutatta lett útlevelét. Fizetőképességének bizonyítékaként az ügyvéd egy olyan dokumentumot is megmutatott Gudenusnak, amely szerint a lett állampolgárságú nő már letétbe is helyezett nála egy nagyobb összeget.
A nővel együtt egy férfi is érkezett a találkozóra. Ő Julian Thaler álnéven mutatkozott be, és azt mondta: egy müncheni magánnyomozó iroda munkatársa. A Die Presse azt írja: a szerkesztőség ismeri a férfi valódi nevét, aki egy valóban létező biztonsági céghez tartozik. A cég azzal foglalkozik, hogy fedett nyomozócsoportokat alkalmaz bűncselekmények felderítésére, írja az osztrák lap. A cég honlapja 2018 vége óta nem érhető el az interneten.
Gudenus ezután többször is találkozott a lett nővel, még gyakrabban a Thaler álnéven bemutatkozó férfival. A beszélgetések közben Gudenus megemlítette, hogy a nyáron Strachéval Ibizán szeretnének pihenni. A lett nő és a magánnyomozó erre azt mondta: júliusban "véletlenül" ők is épp Ibizán nyaralnak majd.
Ezért találkoztak 2017 júliusában egy ibizai villában, ahol - mint utólag kiderült - a hét órás beszélgetésüket végig kamerák rögzítették. Itt hangzottak el azok a vállalhatatlan mondatok Strachétól, hogy majdani kormányra kerülésük esetén busás állami megbízásokkal hálálják meg az állítólagos lett-orosz oligarcha-rokon támogatását. A múlt héten német újságokban megjelent leleplező cikkek hatására Strache lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről, távozott Gudenus is, és szétesett a bécsi kormánykoalíció.
A Die Presse úgy tudja: az Ibizán készült felvételeket korábban több embernek felajánlották már. Ebben is szerepe lehetett a Gudenust az állítólagos lett-orosz nővel összehozó bécsi ügyvédnek, aki két alkalommal is próbálkozott ezzel. A felvételek végül másfél éves késéssel a Spiegelnél és a Süddeutsche Zeitungnál landoltak.
Az továbbra sem világos, ki adott megbízást a felvétel elkészítésére. Erős a gyanú, hogy a Strachét lejárató videó a 2017-es osztrák választási kampányra készült, de valami közbejöhetett, és akkor nem használták fel. Elképzelhető, írja a Die Presse, hogy nagyon elszálltak az akció költségei, és a videó készíttetői új finanszírozókat kerestek. A két német lap nem árulta el, hogy fizetett-e az informátornak a videóért. Az sem kizárt, hogy a lejárató videóért felajánlott összeget nem a német újságok, hanem más támogató fizette most ki.
Az Osztrák Néppárt elnöke, Sebastian Kurz kancellár korábban azt mondta: alapos a gyanúja arra, hogy az ibizai videót az osztrák szociáldemokratáknak dolgozó izraeli kampánytanácsadó, Tal Silberstein készíttette.
Az osztrák lap megkérdezte a bécsi ügyvédet, hogy 2016-ban miért mutatott be Gudenusnak egy hamis lett útlevéllel rendelkező nőt, és miért ajánlgatta később az Ibizán készült leleplező videót. Az ügyvéd rövid válasza ennyi volt: "köt az ügyvédi titoktartás".
(Die Presse - Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready