2020. június 1., hétfő, Tünde, Torda, Kund napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
00:11 Jézusom, hát mit művelünk?23:25 Megúszta a letartóztatást a bosnyák-horvát kormányfő23:03 Ünnepelj Hitlerrel a Vörös téren! – Heti progresszió (XXX. rész)22:45 Újra lassul a járvány Törökországban22:18 Pompeo: Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra21:44 "Haza"tért egy adag újfinn Szíriából21:29 Trump: az Egyesült Államok terrorszervezetnek fogja nyilvánítani az Antifát21:06 Párizs keddtől óriási terasszá változik20:48 Kilenc év után juttatott fel újra asztronautákat a nemzetközi űrállomosásra amerikai űrhajó20:38 Budapestre és tizenegy megyére egész nyárra fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány20:21 Hatodjára, de most már tényleg (?) utoljára kéri a spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását20:02 Pilismaróti cigánybűnözés: 16 késszúrás sem volt elég a letartóztatáshoz19:39 Orban a születésnapját ünnepelte, megbüntették érte19:11 "Nem nyugszunk bele a történelem legigazságtalanabb békediktátumába!"18:57 A tervek szerint halad a pécsi bazilika felújítása
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Mégsem eutanázia következtében halt meg a 17 éves holland lány

Reklám

Nem fedi teljesen a valóságot az a nemzetközi sajtót bejárt hír, amely szerint eutanázia következtében ért véget egy súlyos depresszióban és anorexiában szenvedő tizenhét éves holland lány élete. A Guardian és a Deutsche Welle cikkeiből kiderül, hogy Noa Pothoven valóban meghalt június másodikán, de senki nem segítette halálba: valójában nem vett magához enni- és innivalót, és a kényszertáplálással járó orvosi kezelést is elutasította, amit szülei és orvosai tudomásul vettek - írja a 24.hu.
A lány korábban egy helyi újságnak nyilatkozva megalázónak és lealacsonyítónak nevezte a kényszerkezeléseket, illetve azt, hogy mentális állapotát bírósági ügyekként kezelik. Tavaly megjelent önéletrajzában írta meg küzdelmét az öngyilkos gondolatokkal és depresszióval, amelyek abból fakadnak, hogy 11 évesen szexuálisan zaklatták, 14 évesen pedig megerőszakolták. Elmondta: azt reméli, hogy a könyv hasznos lesz a hasonló problémákkal küzdő fiatalok számára, miután Hollandiában nincsenek a pszichiátriai segítségre szoruló fiatalokkal foglalkozó intézmények.
Noa Pothoven tavaly valóban megkeresett egy eutanáziával foglalkozó hágai klinikát, de az intézmény elutasította, hogy halálba segítse, arra hivatkozva, hogy túl fiatal. Ő erről azt mondta: el van keseredve, mert nem tud 21 éves koráig várni. Egyik kórházi kezelése során mesterséges kómában kellett tartani, hogy intravénásan táplálhassák, végül eldöntötte, hogy nem kér a további kezelésekből. Azt mondta, a kényszerkezelések során úgy érzi magát, mint egy bűnöző, noha egy cukrot sem lopott el soha.
A lány utolsó napjait azzal töltötte, hogy elbúcsúzzon családtagjaitól. Szülei házában halt meg. Röviddel halála előtt meglátogatta Lisa Westerveld holland parlamenti képviselő is, aki a fiatalok számára nyújtott pszichiátriai kezelések fejlesztéséért küzd. A politikus szóvivője azt nyilatkozta: tudomásuk szerint Noa azért halt meg, mert nem evett.
A Guardian az eutanáziáról szóló téves hírt egy Central European News nevű hírügynökségre vezeti vissza, amely szokatlan és meghökkentő külföldi hírekkel látja el az angol nyelvű sajtót. A hírügynökséget már korábban is elővették azért, hogy megbízhatatlan információkat közöl, idén pedig egy négy évig tartó pert buktak el a Buzzfeeddel szemben, amit azért indítottak az amerikai portál ellen, mert az egy cikkében a kamuhírek királyának nevezte Michael Leidiget, a Central European News tulajdonosát.
Korábban írtuk: Eutanázia: 17 éves lányt öltek meg Hollandiában azok, akiknek gyógyítaniuk kellett volna
Eutanáziát kért és kapott az a 17 éves holland lány, akit 14 éves korában két férfi megerőszakolt.
Zoom
Noa Pothoven Winning or Learning címmel díjnyertes könyvet írt, amiben beszámolt arról, hogy 11 éves korában támadták meg először, majd három évvel később megerőszakolták. Ezután depresszióban és anorexiában szenvedett. Utolsó Instagram-bejegyzésében arról írt, hogy döntött, tíz napon belül meg fog halni, mivel elviselhetetlen a szenvedése, és valójában már nem él, még ha lélegzik is.
Hollandiában 12 éves kortól (!) lehet kérvényezni az eutanáziát, ha a betegek úgy érzik, elviselhetetlenek a szenvedéseik. Az orvosnak kell kimondania azt, hogy a beteg állapota valóban elviselhetetlen szenvedést okoz, és nem várható javulás.
Pothoven hangsúlyozta: sokáig gondolkodott döntésén. Halála előtt meglátogatta őt Lisa Westerveld, a Baloldali Zöldek képviselője, aki elmondta: lenyűgözte őt a lány ereje. "Sohasem fogom elfeledni őt. Folytatjuk a harcát" – nyilatkozta.
2017-ben Hollandiában 6585 ember választotta az orvos által asszisztált öngyilkosságot.
(Mandiner - Euronews - 444 nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready