Bezár!
2019. augusztus 18., vasárnap, Ilona, Lenke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:57 ÁSZ: "alapvetően" rendben van az önkormányzati gyermekétkeztetés10:38 Közvetlenül a budapesti leszállás előtt kapott epilepsziás rohamot egy Wizz Air-utas10:17 Sosem volt jogosítványa, de egy kacéran parkoló autó hatására végre megvalósította régi álmát10:06 Szinte európéer a határvédelem Gázánál: tank és helikopter is besegített négy fegyveresnek tűnő palesztin megállításában09:48 Gyorsulási versenyzőket állítottak elő a rendőrök - ketten a célzóvizet is bevették09:20 Több mint 60 áldozata van a kabuli esküvős robbantásnak - pedig a tálibok rájöttek, hogy senkinek sincs joga nőket és gyerekeket ölni08:58 A minden "másság" érzékenysége érdekében bolsevik cenzúrával élő Zuckerberg-birodalmat Szent Jobb-körmenet gyalázása kicsit sem zavarja08:39 Szeptember elejéig kell megválasztani a helyi és területi választási bizottságokat08:14 Halálra gázoltak egy kerékpárost Szakolyban07:56 Alföldi Géza: Szeleczky Zita07:31 Megegyezés nélkül is kilépne az EU-ból a britek többsége, csak ne Corbyn legyen a miniszterelnök06:49 Merkel: "A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a határnyitásért" - majd ezt is megtanítják Aliéknak a gyorstalpalón22:36 Az Iszlám Állam rendíthetetlen katonáját egy madár akadályozta meg a hűségesküben22:19 Öngyilkos merénylő robbantott egy kabuli házasságkötő teremben22:05 Mindig megfizettük annak árát, amikor elfeledkeztek arról, hogy első helyen a magyarok vannak - hazudta a hazaáruló Pásztor
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Mégsem eutanázia következtében halt meg a 17 éves holland lány

Reklám

Nem fedi teljesen a valóságot az a nemzetközi sajtót bejárt hír, amely szerint eutanázia következtében ért véget egy súlyos depresszióban és anorexiában szenvedő tizenhét éves holland lány élete. A Guardian és a Deutsche Welle cikkeiből kiderül, hogy Noa Pothoven valóban meghalt június másodikán, de senki nem segítette halálba: valójában nem vett magához enni- és innivalót, és a kényszertáplálással járó orvosi kezelést is elutasította, amit szülei és orvosai tudomásul vettek - írja a 24.hu.
A lány korábban egy helyi újságnak nyilatkozva megalázónak és lealacsonyítónak nevezte a kényszerkezeléseket, illetve azt, hogy mentális állapotát bírósági ügyekként kezelik. Tavaly megjelent önéletrajzában írta meg küzdelmét az öngyilkos gondolatokkal és depresszióval, amelyek abból fakadnak, hogy 11 évesen szexuálisan zaklatták, 14 évesen pedig megerőszakolták. Elmondta: azt reméli, hogy a könyv hasznos lesz a hasonló problémákkal küzdő fiatalok számára, miután Hollandiában nincsenek a pszichiátriai segítségre szoruló fiatalokkal foglalkozó intézmények.
Noa Pothoven tavaly valóban megkeresett egy eutanáziával foglalkozó hágai klinikát, de az intézmény elutasította, hogy halálba segítse, arra hivatkozva, hogy túl fiatal. Ő erről azt mondta: el van keseredve, mert nem tud 21 éves koráig várni. Egyik kórházi kezelése során mesterséges kómában kellett tartani, hogy intravénásan táplálhassák, végül eldöntötte, hogy nem kér a további kezelésekből. Azt mondta, a kényszerkezelések során úgy érzi magát, mint egy bűnöző, noha egy cukrot sem lopott el soha.
A lány utolsó napjait azzal töltötte, hogy elbúcsúzzon családtagjaitól. Szülei házában halt meg. Röviddel halála előtt meglátogatta Lisa Westerveld holland parlamenti képviselő is, aki a fiatalok számára nyújtott pszichiátriai kezelések fejlesztéséért küzd. A politikus szóvivője azt nyilatkozta: tudomásuk szerint Noa azért halt meg, mert nem evett.
A Guardian az eutanáziáról szóló téves hírt egy Central European News nevű hírügynökségre vezeti vissza, amely szokatlan és meghökkentő külföldi hírekkel látja el az angol nyelvű sajtót. A hírügynökséget már korábban is elővették azért, hogy megbízhatatlan információkat közöl, idén pedig egy négy évig tartó pert buktak el a Buzzfeeddel szemben, amit azért indítottak az amerikai portál ellen, mert az egy cikkében a kamuhírek királyának nevezte Michael Leidiget, a Central European News tulajdonosát.
Korábban írtuk: Eutanázia: 17 éves lányt öltek meg Hollandiában azok, akiknek gyógyítaniuk kellett volna
Eutanáziát kért és kapott az a 17 éves holland lány, akit 14 éves korában két férfi megerőszakolt.
Zoom
Noa Pothoven Winning or Learning címmel díjnyertes könyvet írt, amiben beszámolt arról, hogy 11 éves korában támadták meg először, majd három évvel később megerőszakolták. Ezután depresszióban és anorexiában szenvedett. Utolsó Instagram-bejegyzésében arról írt, hogy döntött, tíz napon belül meg fog halni, mivel elviselhetetlen a szenvedése, és valójában már nem él, még ha lélegzik is.
Hollandiában 12 éves kortól (!) lehet kérvényezni az eutanáziát, ha a betegek úgy érzik, elviselhetetlenek a szenvedéseik. Az orvosnak kell kimondania azt, hogy a beteg állapota valóban elviselhetetlen szenvedést okoz, és nem várható javulás.
Pothoven hangsúlyozta: sokáig gondolkodott döntésén. Halála előtt meglátogatta őt Lisa Westerveld, a Baloldali Zöldek képviselője, aki elmondta: lenyűgözte őt a lány ereje. "Sohasem fogom elfeledni őt. Folytatjuk a harcát" – nyilatkozta.
2017-ben Hollandiában 6585 ember választotta az orvos által asszisztált öngyilkosságot.
(Mandiner - Euronews - 444 nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready