2019. június 18., kedd, Arnold, Levente, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:53 Pedofil oldalakat blokkolt Izrael22:56 Az MMS-csepp sem a HIV-et, sem a rákot nem gyógyítja, de legalább káros22:31 A fordítóprogram hiányosságait szoknya alá nyúlással pótolta az ukrán lányka lőrinci lovagja22:05 Szegény tulaj könnyen megfoghatja a bokáját, mert nem adta ki lakását a farbérlőknek21:27 A buzihavi provokáció egyik legveszélyesebb része: iskolai propagandafilmek bemutatása21:01 Folytatódik a statisztikai bűvészkedés Putyin népszerűsége körül20:40 Egy autós letarolta a benzinkutat Martonvásárnál 20:05 És egy újabb gyilkosság a két hetes rend országából: húgát ölhette meg egy 20 éves Biatorbágyi férfi19:59 Gyilkosság Érden is: Tárnokon fogták el a gyanúsítottat19:15 A Fidesz ugyan tudomásul vette, de a magyaroknak nem kötelező: tüntetés az úzvölgyi temetőért Csíkszereda főterén19:03 Ezúttal nem ítélték halálra, mégis a bíróságon vesztette életét Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi államfő18:54 Kést rántottak a rendőrökre egy Somló melletti faluban18:17 Ha metélt tésztát adott Jákob Orbánnak, akkor az tényleg poén - mai országgyűlési adok-kapok17:39 Úzvölgye után Csíksomlyó jön?17:14 Megszökött egy rab egy budapesti kórházból - erről a 19 éves lányról van szó
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Mégsem eutanázia következtében halt meg a 17 éves holland lány

Reklám

Nem fedi teljesen a valóságot az a nemzetközi sajtót bejárt hír, amely szerint eutanázia következtében ért véget egy súlyos depresszióban és anorexiában szenvedő tizenhét éves holland lány élete. A Guardian és a Deutsche Welle cikkeiből kiderül, hogy Noa Pothoven valóban meghalt június másodikán, de senki nem segítette halálba: valójában nem vett magához enni- és innivalót, és a kényszertáplálással járó orvosi kezelést is elutasította, amit szülei és orvosai tudomásul vettek - írja a 24.hu.
A lány korábban egy helyi újságnak nyilatkozva megalázónak és lealacsonyítónak nevezte a kényszerkezeléseket, illetve azt, hogy mentális állapotát bírósági ügyekként kezelik. Tavaly megjelent önéletrajzában írta meg küzdelmét az öngyilkos gondolatokkal és depresszióval, amelyek abból fakadnak, hogy 11 évesen szexuálisan zaklatták, 14 évesen pedig megerőszakolták. Elmondta: azt reméli, hogy a könyv hasznos lesz a hasonló problémákkal küzdő fiatalok számára, miután Hollandiában nincsenek a pszichiátriai segítségre szoruló fiatalokkal foglalkozó intézmények.
Noa Pothoven tavaly valóban megkeresett egy eutanáziával foglalkozó hágai klinikát, de az intézmény elutasította, hogy halálba segítse, arra hivatkozva, hogy túl fiatal. Ő erről azt mondta: el van keseredve, mert nem tud 21 éves koráig várni. Egyik kórházi kezelése során mesterséges kómában kellett tartani, hogy intravénásan táplálhassák, végül eldöntötte, hogy nem kér a további kezelésekből. Azt mondta, a kényszerkezelések során úgy érzi magát, mint egy bűnöző, noha egy cukrot sem lopott el soha.
A lány utolsó napjait azzal töltötte, hogy elbúcsúzzon családtagjaitól. Szülei házában halt meg. Röviddel halála előtt meglátogatta Lisa Westerveld holland parlamenti képviselő is, aki a fiatalok számára nyújtott pszichiátriai kezelések fejlesztéséért küzd. A politikus szóvivője azt nyilatkozta: tudomásuk szerint Noa azért halt meg, mert nem evett.
A Guardian az eutanáziáról szóló téves hírt egy Central European News nevű hírügynökségre vezeti vissza, amely szokatlan és meghökkentő külföldi hírekkel látja el az angol nyelvű sajtót. A hírügynökséget már korábban is elővették azért, hogy megbízhatatlan információkat közöl, idén pedig egy négy évig tartó pert buktak el a Buzzfeeddel szemben, amit azért indítottak az amerikai portál ellen, mert az egy cikkében a kamuhírek királyának nevezte Michael Leidiget, a Central European News tulajdonosát.
Korábban írtuk: Eutanázia: 17 éves lányt öltek meg Hollandiában azok, akiknek gyógyítaniuk kellett volna
Eutanáziát kért és kapott az a 17 éves holland lány, akit 14 éves korában két férfi megerőszakolt.
Zoom
Noa Pothoven Winning or Learning címmel díjnyertes könyvet írt, amiben beszámolt arról, hogy 11 éves korában támadták meg először, majd három évvel később megerőszakolták. Ezután depresszióban és anorexiában szenvedett. Utolsó Instagram-bejegyzésében arról írt, hogy döntött, tíz napon belül meg fog halni, mivel elviselhetetlen a szenvedése, és valójában már nem él, még ha lélegzik is.
Hollandiában 12 éves kortól (!) lehet kérvényezni az eutanáziát, ha a betegek úgy érzik, elviselhetetlenek a szenvedéseik. Az orvosnak kell kimondania azt, hogy a beteg állapota valóban elviselhetetlen szenvedést okoz, és nem várható javulás.
Pothoven hangsúlyozta: sokáig gondolkodott döntésén. Halála előtt meglátogatta őt Lisa Westerveld, a Baloldali Zöldek képviselője, aki elmondta: lenyűgözte őt a lány ereje. "Sohasem fogom elfeledni őt. Folytatjuk a harcát" – nyilatkozta.
2017-ben Hollandiában 6585 ember választotta az orvos által asszisztált öngyilkosságot.
(Mandiner - Euronews - 444 nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready