2019. július 20., szombat, Margaréta napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:18 A Kína-párti nyugdíjasok is utcára vonultak Hongkongban, közben a rendőrség megtalálta az ürgebőrbe varrt robbanószerkezeteket21:54 Az Iráni Forradalmi Gárda kommandósai kötélen ereszkedtek le a brit kőolajszállító-hajóra a Perzsa-öbölben21:32 Ha a Hitler életére törőket éltetheti, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen hablatyolhat, akkor bezzeg nem remeg Merkel21:05 A hőség mellett zivatarokra, felhőszakadásra is számíthatunk vasárnap20:53 Munkagépek ütköztek a ferihegyi repülőtéren20:40 15 éves a Harcos márka - nyári újdonságok (x)19:57 Eltemették a boszniai háború prijedori mészárlásának 86 áldozatát19:12 Amikor borzasztóan fáj az igazság18:47 Illegális lakásfoglalónak is felcsapott egy budapesti kábítószerárus18:05 A Trump legalja mai kiadása: megbeszélte az egyik néger "rapsztárral", hogy kiszabadítja verekedő fajtársát17:51 A brit védelmi miniszter szerint ománi vizeken foglalták el az irániak a tartályhajót16:58 Soha nem volt még ekkora létszámhiány a rendőrségnél16:36 Megtévesztő kampányt folytatnak Kárpátalján a holnapi választás előtt16:04 Ókori hajóroncsot találtak Palma de Mallorca strandján15:10 A nap dilemmája: sajnáljuk-e honfitársunkat, akinek úgy vitte el autóját a cigány, hogy ő engedte beülni egy fotóra?
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Teherán a Gibraltári-szorosban lefoglalt iráni kőolajszállító azonnali továbbengedését követeli a brit kalózoktól

A Gibraltári-szorosban július 3-ról 4-re virradóan a brit haditengerészet parti őrsége kalóz módszerekkel föltartóztatta, majd lefoglalta a nemzetközi vizeken áthaladó, panamai zászló alatt futó Grace 1 nevű iráni kőolajszállító hajót. A brit tengerészgyalogosok a hajó 28 főnyi legénységét is őrizetbe vették. A britek később azzal indokolták az iráni hajó föltartóztatását, hogy a perzsák a nemzetközi szankciókkal sújtott Szíriába kívántak kőolajat szállítani. Az iráni hadsereg vezérkari főnöke ma reggel a kőolajszállító hajó azonnali elengedését követelte, mert ha nem, Teherán alkalomadtán megadja a választ a brit kalózkodásra – írja a Tasznim Iráni Hírügynökség és a tankertrackers.com című hírportál, olvasható Mohámmád Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter Twitter-oldalán.
Zoom
Mohámmád Hoszejn Bakeri iráni vezérkari főnök
Ma reggel a múlt héten föltartóztatott kőolajszállító hajó ügyében megszólalt Mohámmád Hoszejn Bakeri tábornok, az iráni hadsereg vezérkari főnöke, s kijelentette: nem marad megfelelő válasz nélkül a mondvacsinált indokkal föltartóztatott iráni olajszállító hajó esete. A brit haditengerészet azért tartóztatta föl a szupertankert, mert az iráni hadsereg júniusban bosszúból lelőtte az iráni légtérbe kémkedési céllal behatoló amerikai pilóta nélküli repülőt, fűzte hozzá a perzsa vezérkari főnök. A brit haditengerészet kalózkodása nem maradhat válasz nélkül, s Teherán adandó alkalommal ezt be is bizonyítja, jelentette ki az iráni vezérkari főnök.
Zoom
A Grace 1 iráni kőolajszállító hajó (fotó: MarineTraffic.com)
A Brit Királyi Haditengerészet állítása szerint az iráni óriástankert a Gibraltári-szorosban az Európai Unió által Szíria ellen elrendelt szankciók állítólagos megszegése miatt tartóztatták föl és foglalták le. Irán viszont cáfolja, hogy a Szíriába irányuló kőolajszállítmánnyal megszegett volna bármilyen európai uniós szankciót, s ezért Teherán követeli a szállítóható azonnali elengedését.
Zoom
Mohámmád Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter
A brit kalózakció ügyében tegnap Mohámmád Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter is megszólalt a Twitteren: „Irán nem tagja az Európai Uniónak, s országunkat semmiféle európai olajembargó nem sújtja, s ezért Nagy-Britannia törvénytelenül, kalózkodással foglalta le az iráni kőolajszállítót, s az eset veszélyes precedenst teremtett, aminek azonnal véget kell vetni - írta Twitter-oldalán az iráni külügyminiszter.
Zoom
Az iráni külügyminiszter csiripelése
A Nagy-Britannia által „tengeren túli területnek” nevezett (magyarul: gyarmat) Gibraltár földrajzi elnevezés eredete az arab nyelvű Dzsebel Tárek (Tárek hegye - جبل طارق) kificamított változata, miután Kr. u. 711-ben Tárek ibn Zijád berber hadvezér megvetette lábát a tengerszoros fölé emelkedő sziklán. A Perzsa-öbölbeli Abadán iráni olajkikötőből kifutó Grace 1 tankerhajó a Jóreménység-fokát megkerülve érkezett meg a Gibraltári-szorosba, ahol a kalózok módjára viselkedő brit haditengerészet föltartóztatta és lefoglalta.
Zoom
Az iráni hajó útja a Gibraltári-szorosig a Jóreménység-foka megkerülésével (térkép: tankertrackers.com)
A perzsa olajszállító hajó azért nem kelhetett át a jóval rövidebb útnak számító Szuezi-csatornán, mert a teljesen föltöltött rakománytér miatt a megengedettnél mélyebbre süllyedt volna. Ilyen esetekben a tankerhajó szállítmányának egy részét a Szuez-Földközi-tenger (SUMED) nevű csővezetéken juttatják el a Földközi-tenger déli partjára, ahol újra betöltik a hajó tárterébe. Csakhogy Egyiptomon kívül Szaúd-Arábia, Irán ellensége is tulajdonosa a SUMED csővezetéknek. A Jóreménység-fokának megkerülésével a hajóút két és fél hónapig tart, jó egy hónappal tovább, mintha a Szuezi-csatornán keresztül tenné meg az utat.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready