2019. október 18., péntek, Lukács napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:31 Mussolini, a zsidóság ideálja21:52 Nem vicc: Venezuelát is beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába21:06 Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is20:37 Emléktáblát avattak a Nemzeti Múzeum oláh kifosztását megakadályozó Bandholtz tábornok tiszteletére20:13 Erdogan mégis fogadta az amerikai alelnököt, sőt még tűzszüneti megállapodást is kötött vele19:38 Úgy tűnik, Erdogan elvitte a kiegyezést Aszadnak és a kurdoknak19:18 "Német"országban állandósult a kurd-török háború18:58 Megszületett a megállapodás a brit kilépésről18:24 Fáziskésés17:47 Élve ástak el egy újszülöttet ómigránsaink őshazájában17:13 "Megb@szlak, csicska!" - Kibukott a keserűség az eltérő kultúrából a rasszista körforgalom miatt16:48 A hétvégén is marad a jó idő15:51 Valaki vegyi fegyvert használt Szíriában - a törökök és a kurdok egymásra mutogatnak15:22 Román késelt moldovait Budapesten14:46 Tűzrőlpattant menyecske miatt volt dolguk a mentőknek a fővárosban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Teherán a Gibraltári-szorosban lefoglalt iráni kőolajszállító azonnali továbbengedését követeli a brit kalózoktól

Reklám

A Gibraltári-szorosban július 3-ról 4-re virradóan a brit haditengerészet parti őrsége kalóz módszerekkel föltartóztatta, majd lefoglalta a nemzetközi vizeken áthaladó, panamai zászló alatt futó Grace 1 nevű iráni kőolajszállító hajót. A brit tengerészgyalogosok a hajó 28 főnyi legénységét is őrizetbe vették. A britek később azzal indokolták az iráni hajó föltartóztatását, hogy a perzsák a nemzetközi szankciókkal sújtott Szíriába kívántak kőolajat szállítani. Az iráni hadsereg vezérkari főnöke ma reggel a kőolajszállító hajó azonnali elengedését követelte, mert ha nem, Teherán alkalomadtán megadja a választ a brit kalózkodásra – írja a Tasznim Iráni Hírügynökség és a tankertrackers.com című hírportál, olvasható Mohámmád Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter Twitter-oldalán.
Zoom
Mohámmád Hoszejn Bakeri iráni vezérkari főnök
Ma reggel a múlt héten föltartóztatott kőolajszállító hajó ügyében megszólalt Mohámmád Hoszejn Bakeri tábornok, az iráni hadsereg vezérkari főnöke, s kijelentette: nem marad megfelelő válasz nélkül a mondvacsinált indokkal föltartóztatott iráni olajszállító hajó esete. A brit haditengerészet azért tartóztatta föl a szupertankert, mert az iráni hadsereg júniusban bosszúból lelőtte az iráni légtérbe kémkedési céllal behatoló amerikai pilóta nélküli repülőt, fűzte hozzá a perzsa vezérkari főnök. A brit haditengerészet kalózkodása nem maradhat válasz nélkül, s Teherán adandó alkalommal ezt be is bizonyítja, jelentette ki az iráni vezérkari főnök.
Zoom
A Grace 1 iráni kőolajszállító hajó (fotó: MarineTraffic.com)
A Brit Királyi Haditengerészet állítása szerint az iráni óriástankert a Gibraltári-szorosban az Európai Unió által Szíria ellen elrendelt szankciók állítólagos megszegése miatt tartóztatták föl és foglalták le. Irán viszont cáfolja, hogy a Szíriába irányuló kőolajszállítmánnyal megszegett volna bármilyen európai uniós szankciót, s ezért Teherán követeli a szállítóható azonnali elengedését.
Zoom
Mohámmád Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter
A brit kalózakció ügyében tegnap Mohámmád Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter is megszólalt a Twitteren: „Irán nem tagja az Európai Uniónak, s országunkat semmiféle európai olajembargó nem sújtja, s ezért Nagy-Britannia törvénytelenül, kalózkodással foglalta le az iráni kőolajszállítót, s az eset veszélyes precedenst teremtett, aminek azonnal véget kell vetni - írta Twitter-oldalán az iráni külügyminiszter.
Zoom
Az iráni külügyminiszter csiripelése
A Nagy-Britannia által „tengeren túli területnek” nevezett (magyarul: gyarmat) Gibraltár földrajzi elnevezés eredete az arab nyelvű Dzsebel Tárek (Tárek hegye - جبل طارق) kificamított változata, miután Kr. u. 711-ben Tárek ibn Zijád berber hadvezér megvetette lábát a tengerszoros fölé emelkedő sziklán. A Perzsa-öbölbeli Abadán iráni olajkikötőből kifutó Grace 1 tankerhajó a Jóreménység-fokát megkerülve érkezett meg a Gibraltári-szorosba, ahol a kalózok módjára viselkedő brit haditengerészet föltartóztatta és lefoglalta.
Zoom
Az iráni hajó útja a Gibraltári-szorosig a Jóreménység-foka megkerülésével (térkép: tankertrackers.com)
A perzsa olajszállító hajó azért nem kelhetett át a jóval rövidebb útnak számító Szuezi-csatornán, mert a teljesen föltöltött rakománytér miatt a megengedettnél mélyebbre süllyedt volna. Ilyen esetekben a tankerhajó szállítmányának egy részét a Szuez-Földközi-tenger (SUMED) nevű csővezetéken juttatják el a Földközi-tenger déli partjára, ahol újra betöltik a hajó tárterébe. Csakhogy Egyiptomon kívül Szaúd-Arábia, Irán ellensége is tulajdonosa a SUMED csővezetéknek. A Jóreménység-fokának megkerülésével a hajóút két és fél hónapig tart, jó egy hónappal tovább, mintha a Szuezi-csatornán keresztül tenné meg az utat.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready