Megalapozatlan vádnak nevezte az iráni külügyminiszter csütörtökön a brit védelmi minisztérium arról szóló közleményét, miszerint iráni hajók megpróbáltak elfogni egy brit tankert a Perzsa(Arab)-öbölben. A gibraltári rendőrség később közölte: őrizetbe vette a múlt héten lefoglalt iráni tanker kapitányát és első tisztjét.
Mohamed Dzsavád Zaríf a Fars félhivatalos iráni hírügynökségnek adott nyilatkozatában hozzátette, hogy ezek az állítások csupán feszültséget szítanak. Az iráni Forradalmi Gárda közleményben szintén visszautasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy az elmúlt huszonnégy órában nem kerültek összeütközésbe idegen hajóval. A gárda közölte, hogy amennyiben kapott volna parancsot bármilyen hajó lefoglalására, azonnal teljesítette volna.
A brit védelmi minisztérium csütörtöki közleménye megerősítette az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának (CENTCOM) nem sokkal korábban tett bejelentését, miszerint szerdán a BP londoni központú olajvállalat tulajdonában lévő, British Heritage nevű tankerhajóját több, az iráni Forradalmi Gárdához tartozó hajó próbálta feltartóztatni a Hormuzi-szorosban. A tankert a brit királyi tengerészet egyik fregattja, a Montrose kísérte, és azonnal távozásra szólította fel az iráni őrnaszádokat, amelyek távoztak is. A közlemény nemzetközi jogba ütközőnek nevezte az incidenst. Theresa May miniszterelnök szóvivője szintén aggodalmának adott hangot.
Csütörtökön Francois Lecointre francia vezérkari főnök televíziós nyilatkozatában azt mondta az incidenssel kapcsolatban, hogy, bár nyilvánvaló „érdekellentét” feszül Washington és Teherán között, a helyzet egyelőre ellenőrzés alatt áll. Hozzátette, nem gondolja, hogy elszabadulnának az indulatok, ám leszögezte azt is, hogy a térségben csökkenteni kell a feszültséget.
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes aggodalmát fejezte ki az incidens miatt, és az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy szándékosan indulatokat szít. „Egyre nehezebb megjósolni, mi történhet a jövőben” – mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Washington mindent elkövet a térségben uralkodó feszültség fenntartása érdekében. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője önmérsékletre szólított fel, leszögezve, hogy mindent meg kell tenni a Perzsa(Arab)-öböl hajózási szabadságának a biztosításért, mert a térség kiemelten fontos a világkereskedelem szempontjából.
(MTI)