A gibraltári hatóságok óvadék ellenében szabadon engedték péntek este a múlt hét óta feltartóztatott iráni tankhajó legénységét, a kapitányt és három tisztet – közölték hivatalosan.
A Spanyolország déli csücskénél fekvő Gibraltár brit terület hatóságai átvizsgáltak és lefoglaltak egy tankhajót, a panamai zászló alatt közlekedő, Szingapúrban bejegyzett Grace 1-et, amellyel kapcsolatban azt gyanítják, hogy nyersolajat szállított volna Szíriába, a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére.
Az iráni külügyminisztérium emiatt bekérette a teheráni brit nagykövetet, és tiltakozott a hajó lefoglalása ellen, kalózkodásnak minősítette azt.
A gibraltári hatóságok most csütörtökön őrizetbe vették a hajó kapitányát és a főtisztet, majd péntek reggel a két további tisztet. Mind a négyen indiaiak. Egyúttal pénteken meghosszabbították a hajó lefoglalását július 19-ig. A hajó lefoglalása elméletileg 90 napra is meghosszabbítható.
A gibraltári rendőrség péntek esti közleménye szerint a legénység tagjai ellen nem indítottak eljárást, de a hajó átvizsgálása tovább tart. A hajó tartálya a maximális mennyiségű, 2,1 millió hordó nyersolajjal van feltöltve – közölték. Az iráni külügyminisztérium pénteken ismét figyelmeztette Londont a Grace 1 lefoglalása miatt.
„Ha Nagy-Britannia hagyta, hogy az Egyesült Államok befolyásolja és belerángassa egy veszélyes játékba, akkor azt tanácsoljuk neki, hogy inkább álljon ennek ellen” – írta a minisztérium szóvivője.
A brit védelmi minisztérium csütörtökön azzal vádolta meg Iránt, hogy az iráni hajó gibraltári feltartóztatása után megtorlásul három iráni hadihajó megpróbált feltartóztatni egy brit olajszállítót a Hormuzi-szorosban. Az iráni külügyminisztérium megalapozatlannak nevezte ezt a vádat.
Frissítés: Telefonon beszélt egymással az iráni és brit külügyér
Telefonon beszélt egymással szombaton az iráni és brit külügyminiszter a brit haditengerészet által a múlt héten Gibraltárnál lefoglalt iráni tartályhajó ügyében. Jeremy Hunt brit külügyminiszter elmondta: London megkönnyítheti a tartályhajó szabadon engedésének folyamatát, ha Irán szavatolja, hogy az nem megy Szíriába.
Hunt elmondása szerint konstruktív volt az iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal folytatott beszélgetés. Állítása szerint az iráni külügyminiszter azt mondta neki, hogy Irán meg akarja oldani az ügyet, és nem akarja kiélezni a feszültségeket.
(MTI)
Kapcsolódó: