2019. augusztus 25., vasárnap, Lajos, Patrícia, Elemér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:49 Nagy-Britannia újabb hadihajót küld a Perzsa-öbölbe08:28 "Valóban hatalmas fegyvert" tesztelt az észak-koreai uralkodó08:14 Így zajlott a Mi Hazánk augusztus 20-i családi napja07:59 Legalább 35 ezer AfD-gyűlölő vonult fel Drezdában07:34 Szinte hihetetlen, de palesztinokat vett őrizetbe a Sin Bét07:05 Több száz új erdőtüzet észleltek Brazíliában06:52 Egy androiddal a fedélzetén érkezett a Szojuz az űrállomáshoz, de nem sikerült a csatlakozás - Fedor kedden újrázik22:04 Bűnmegelőzési razziát tartott a rendőrség Budapest V., VI. és VII. kerületében21:39 Teljes gőzzel üzemel a török-amerikai műveleti központ20:58 Negyvennyolcezer embert evakuáltak a kelet-kínai Fucsien tartományban a Bailu tájfun közeledése miatt20:26 90 év bölcsesség19:53 Míg anyjuk a benzinkúton vásárolt, füstmérgezést szenvedett három gyerek egy fővárosi lakástűzben 19:21 Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas18:35 A telefonja és a cigarettája mellett a fiú gyógyszere is kellett a belvárosi rablóknak 18:02 Megrendelték az első magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépet
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Japán választások: az Egyesült Államok által írt alkotmányt is módosítanák

Reklám

A második világháború után született, az Egyesült Államok által írt "pacifista alkotmány" megváltoztatásának lehetősége is tétje a vasárnapi japán felsőházi választásoknak.
A japán választásoknak a "pacifista alkotmány" esetleges módosítása is tétje. Az előrejelzések szerint Abe Sindzó miniszterelnök kormányzó Liberális Demokrata Pártja legalább egyszerű többséget szerez, de elképzelhető, hogy kétharmadosat, és akkor lesz lehetősége elindítani az alkotmány megváltoztatásának folyamatát.
Az LDP-nek és koalíciós partnerének, a Komeitónak eddig megvolt a kétharmados többsége a 124 tagú felsőházban.
Az 1947-es alkotmányon még soha nem változtattak, ha ez megtörténne, az szimbolikus jelentőségű volna a távol-keleti szigetországban.
Az alkotmány 9. cikke kimondja, hogy
az országnak nem lehet hadserege, csak akkora fegyveres ereje, amely önvédelméhez elég.
A közvélemény megosztott abban, hogy meg kell-e ezt változtatni. Az ellenzők azt mondják, ha az országnak számottevő hadereje lesz, akkor az Egyesült Államok könnyebben bele tudja majd vonni saját nemzetközi konfliktusaiba.
Abe 2012 decemberében azzal az ígérettel lett miniszterelnök, hogy felpörgeti a gazdaságot, és megerősíti az ország védelmi képességét. A gazdaság felpörgetése nem sikerült, és az alkotmánymódosításba sem tudott belefogni. Ennek ellenére valószínűleg meg fogja tudni tartani a többségét, mert az ellenzék gyenge, széttöredezett, a szavazók még kevésbé bíznak az ellenzéki pártokban, mint a kormányon lévőkben.
Abe a mostani kampányban kilátásba helyezte, hogy októberben 10 százalékosra emelik az általános forgalmi adót a jelenlegi 8 százalékosról. Az ellenzék szerint ez visszaveti majd a lakosság vásárlóerejét, további kárt okoz a gazdaságnak, és növeli a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát.
Frissítés: A többség megvan, a kétharmad még kérdéses
Megtartotta felsőházi többséget Abe Sindzó japán miniszterelnök kormányzó Liberális Demokrata Pártja és koalíciós partnere a vasárnapi választáson az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató által közölt exit poll eredményei szerint.
Az LDP és koalíciós partnere, a Komeito Párt 66-67 felsőházi mandátumot szerezhet meg abból a 124-ből, amelynek sorsáról voksoltak. Ez - a már meglévő képviselői helyekkel együtt - többséget jelent majd a 245 fős felsőházban.
Kérdéses azonban, hogy a kormánykoalíció szövetségeseivel együtt képes lesz-e kétharmados többségre szert tenni, amely ahhoz lenne szükséges, hogy el tudják indítani a második világháború után született "pacifista alkotmány" módosítását. Ehhez 85 mandátum elnyerése kellene. Az exit poll szerint az alkotmánymódosítást támogató erők 76-88 közötti képviselői helyet szerezhetnek.
Az alkotmány bármiféle módosításához kétharmados támogatás kell a törvényhozás mindkét házában. Az LDP vezette koalíciónak az alsóházban megvan a kétharmados többsége.
Abe 2012 decemberében azzal az ígérettel lett miniszterelnök, hogy felpörgeti a gazdaságot és megerősíti az ország védelmi képességét. Azóta pártjának öt alkalommal sikerült győzelmet aratni országos választásokon, részben az ellenzék széttöredezettségének köszönhetően. A Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDPJ), a legnagyobb ellenzéki párt ugyan némileg erősödött a vasárnapi választáson, de az exit poll szerint támogatottsága továbbra is eltörpül az LDP-é mellett.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready