2020. január 22., szerda, Vince, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:46 Megkezdték az új koronavírus elleni oltás kidolgozását Oroszországban17:20 Rég volt már a hétfői krakkói holokonferencia, épp ideje, hogy Áder Izraelbe utazzon az öreg zsidókkal túlélőset játszani16:20 Orosz lapok szerint az új kormányfő szabad kezet kapott a változtatásra16:15 Egy vérből... címmel indult gyermek- és ifjúsági drámapályázat16:00 Kölcsey buzilobbi általi bemocskolása ellen emelték fel szavukat a Mi Hazánk Ifjai az Auróránál, kiakasztva egy propagandistát15:40 Dél-Koreában nem szánalmaskodnak buziügyben: ha levágatta, akkor nem egészséges, és repül a seregből15:26 Floridai figyelmeztetés: fagyott leguánok hullhatnak a fákról15:02 Börtönre ítéltek egy korrupt rendőrt14:24 Amikor már a nézőnek fáj a tehetségtelenség: Karácsony nevetségessé tétele helyett saját magát égette a "köztévé"14:00 "Az ilyen bunkó, anyaellenes kirohanások éppen az ellenkező hatást érik el"13:51 Szuperhőst utánozva ugrott le az erkélyről egy kisgyerek13:31 Halálesetek után több millió autót hív vissza a Honda és a Toyota13:05 Szomáliai "alkalmi ismerős" kellett egy budapesti lánynak - füvezés helyett megverte és megerőszakolta13:01 Évértékelő rendezvényt tart a Mi Hazánk12:53 Vasárnap lesz a győri polgármester-választás
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Japán választások: az Egyesült Államok által írt alkotmányt is módosítanák

Reklám

A második világháború után született, az Egyesült Államok által írt "pacifista alkotmány" megváltoztatásának lehetősége is tétje a vasárnapi japán felsőházi választásoknak.
A japán választásoknak a "pacifista alkotmány" esetleges módosítása is tétje. Az előrejelzések szerint Abe Sindzó miniszterelnök kormányzó Liberális Demokrata Pártja legalább egyszerű többséget szerez, de elképzelhető, hogy kétharmadosat, és akkor lesz lehetősége elindítani az alkotmány megváltoztatásának folyamatát.
Az LDP-nek és koalíciós partnerének, a Komeitónak eddig megvolt a kétharmados többsége a 124 tagú felsőházban.
Az 1947-es alkotmányon még soha nem változtattak, ha ez megtörténne, az szimbolikus jelentőségű volna a távol-keleti szigetországban.
Az alkotmány 9. cikke kimondja, hogy
az országnak nem lehet hadserege, csak akkora fegyveres ereje, amely önvédelméhez elég.
A közvélemény megosztott abban, hogy meg kell-e ezt változtatni. Az ellenzők azt mondják, ha az országnak számottevő hadereje lesz, akkor az Egyesült Államok könnyebben bele tudja majd vonni saját nemzetközi konfliktusaiba.
Abe 2012 decemberében azzal az ígérettel lett miniszterelnök, hogy felpörgeti a gazdaságot, és megerősíti az ország védelmi képességét. A gazdaság felpörgetése nem sikerült, és az alkotmánymódosításba sem tudott belefogni. Ennek ellenére valószínűleg meg fogja tudni tartani a többségét, mert az ellenzék gyenge, széttöredezett, a szavazók még kevésbé bíznak az ellenzéki pártokban, mint a kormányon lévőkben.
Abe a mostani kampányban kilátásba helyezte, hogy októberben 10 százalékosra emelik az általános forgalmi adót a jelenlegi 8 százalékosról. Az ellenzék szerint ez visszaveti majd a lakosság vásárlóerejét, további kárt okoz a gazdaságnak, és növeli a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát.
Frissítés: A többség megvan, a kétharmad még kérdéses
Megtartotta felsőházi többséget Abe Sindzó japán miniszterelnök kormányzó Liberális Demokrata Pártja és koalíciós partnere a vasárnapi választáson az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató által közölt exit poll eredményei szerint.
Az LDP és koalíciós partnere, a Komeito Párt 66-67 felsőházi mandátumot szerezhet meg abból a 124-ből, amelynek sorsáról voksoltak. Ez - a már meglévő képviselői helyekkel együtt - többséget jelent majd a 245 fős felsőházban.
Kérdéses azonban, hogy a kormánykoalíció szövetségeseivel együtt képes lesz-e kétharmados többségre szert tenni, amely ahhoz lenne szükséges, hogy el tudják indítani a második világháború után született "pacifista alkotmány" módosítását. Ehhez 85 mandátum elnyerése kellene. Az exit poll szerint az alkotmánymódosítást támogató erők 76-88 közötti képviselői helyet szerezhetnek.
Az alkotmány bármiféle módosításához kétharmados támogatás kell a törvényhozás mindkét házában. Az LDP vezette koalíciónak az alsóházban megvan a kétharmados többsége.
Abe 2012 decemberében azzal az ígérettel lett miniszterelnök, hogy felpörgeti a gazdaságot és megerősíti az ország védelmi képességét. Azóta pártjának öt alkalommal sikerült győzelmet aratni országos választásokon, részben az ellenzék széttöredezettségének köszönhetően. A Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDPJ), a legnagyobb ellenzéki párt ugyan némileg erősödött a vasárnapi választáson, de az exit poll szerint támogatottsága továbbra is eltörpül az LDP-é mellett.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready