Az indiai kormányzat pénteken bejelentette a Kasmír indiai részére vonatkozó korlátozások fokozatos csökkentését és a távközlési szolgáltatások helyreállítását.
„Lépéseket teszünk annak érdekében, hogy fokozatosan csökkentsük a korlátozásokat a pénteki imádságokat követően, amelyek információink szerint békésen zajlottak le az államban” – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Dzsammu és Kasmír legfőbb indiai tisztviselője, BVR Szubramaniam főtitkár. A szabad mozgáshoz és a gyülekezéshez való jog korlátozásain kívül az indiai hatóságok felfüggesztették a távközlési és internetszolgáltatást, ami „érzékeny pont” – ismerte el.
A tisztviselő szerint a mobilhálózatok helyi idő szerint péntek este és szombat között állnak vissza, és a vonalak nagy része a hétvégét követően már működni fog. A muszlim többségű Kasmírban augusztus 4-e óta van érvényben kijárási tilalom, amelynek bevezetését az indiai kormányzat állítólagos terrorista fenyegetésekkel indokolta.
Újdelhi augusztus 5-én jelentette be, hogy visszavonja a muszlim többségű Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát. Azóta az indiai hatóságok több száz embert – köztük számos politikust és munkatársaikat – vettek őrizetbe, hogy elfojtsák a döntés miatti tiltakozásokat.
(MTI)