2020. április 8., szerda, Zsejke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:15 A nagy "roma" rejtély21:10 Litvániában útakadályokat létesítenek a húsvéti ünnepekre bevezetett utazási tilalom kikényszerítésére20:53 A borsodi gyilkost szabadon engedő bírónő elleni feljelentés eredménye: "bűncselekmény hiányában kellett elutasítani"20:36 Újabb bizonyíték a koronavírus antiszemitizmusára: széklettel is képes fertőzni20:10 A migránstaxiknak is keresztbe tett a járvány: egy ideig nem szállíthatják Olaszországba a sáskákat19:44 Itt a jó példa: saját fizetésüket ajánlják fel az egészségügynek a bolgár képviselők és kormánytagok19:37 Vesztegzár alá helyeztek két migránstábort Görögországban19:29 Szegény Index: le kellett írniuk, hogy azért is hullanak nagyobb arányban a négerek, mert sokan vannak börtönben19:11 Először feketelistáztak a kínai nagy fal megrongálásáért18:55 Banki alkalmazott sikkasztott a bankjegykiadó automatákból Zalában18:47 Iránban a hét végétől három szakaszban oldják fel a járvány miatt hozott korlátozóintézkedéseket18:38 Indiában nem oldják fel a kijárási tilalmat18:28 Sanders kiszáll, Biden lesz Trump nem túl veszélyes ellenfele17:42 Downing Street: Johnson stabil állapotban van, reagál a kezelésre17:21 Mintegy negyven feltételezett fertőzött van a Charles De Gaulle fedélzetén
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A jemeni húszik megint lelőttek egy amerikai kémrepülőt

Reklám

/Bővített hír/
Jemen légterében ma éjszaka a húszi fölkelők lelőttek egy MQ9-es típusú amerikai, pilóta nélküli kémrepülőt, jelentette be Jáhjá ’ Szerí’á tábornok, a húszi Anszár Alláh katonai szervezet szóvivője. A kémrepülőt Jemen Dzammár nevű kormányzóságának légterében föld-levegő rakétával lőtték le a húszik, akik már az idén júniusban is lelőttek egy amerikai pilóta nélküli repülőt. A Pentagon elismerte a kémrepülő lelövését Jemen légterében – írja az arabic.rt.com hírportál.
Zoom
Az MQ 9-es amerikai kémrepülőgép (fotó: Reuters)
Jemenben a húszi felkelők ma éjjel lelőttek egy MQ9 típusú pilóta nélküli amerikai kémrepülőt. A hírhez hozzá kell tennünk, hogy a Boldog Arábiában (Arabia Felix – így nevezték a rómaiak ezt a boldogtalan délarab vidéket – H. J.) a függetlenségükért harcoló húszik nem először lőttek le ilyen típusú, eddig szinte sebezhetetlennek hitt amerikai kémrepülőt, mert egy ilyent már az idén júniusban is ártalmatlanná tettek. Mint ismert, a főleg Jemen északi vidékein és a fővárosban, Szaná’á-ban élő húszik évek óta szabadságharcot vívnak a többségi szunnita muszlim kormánnyal, az utóbbit támogató Washingtonnal és Szaúd-Arábiával szemben.
Zoom
A „Ragadozó” fölszállás előtt (fotó: Wikipedia)
A húszik az iszlámon belül a sí’iták egyik áramlata, a zájditák vagy másképpen „az ötösök” irányzatához tartoznak. Zájd imám, Huszejn unokája, az ötödik imám Kr. u. 740-ben esett el az iszlám szülőföldjének számító Hedzsázban (Szaúd-Arábia) az Omajjád-kalifátus ellen vívott fölkelésben. A többségi szunnita muszlimoktól eltérő utakon járó zájditák már a Kr. u. IX. században saját államot alapítottak Észak-Afrikában, Tabarisztánban (a mai Mázandarán iráni tartomány), majd Jemenben. Észak-Jement az 1962-ben egyiptomi segítséggel kirobbantott forradalomig a zájdita ideológia alapján kormányozta az ország imámja. A jemeni zájdita közösséghez tartozó húszikat ma a sí’ita Irán támogatja.
Zoom
A „Ragadozó” roncsai egy teheráni kiállításon (fotó: iribnews)
A mostani hírhez kapcsolódik, hogy 2019 júniusában a sí’ita muszlim perzsák is lelőttek egy hasonló, MQ-4C típusú amerikai kémrepülőt a Hormuzi-szoros közelében, amelynek roncsait – mintegy az amerikaiakat bosszantva - gondosan ki is állították Teheránban. Az USA légiereje egyébként 2016-ban összesen 195 darab ilyen pilóta nélküli kémrepülőt állított hadrendbe, s ha figyelembe vesszük az elmúlt hónapokban Jemen, illetve Irán fölött lelőtt három robotrepülőt, akkor van még belőlük 192 darab. Érdekességként megemlítjük, hogy az MQ 9-es „Aratónak” (Reaper) vagy „Ragadozónak” (Predator) keresztelt típust 2001-ben az Ibráhim Kárem néven, Bagdadban született iraki zsidó tervezte. Eddig három ilyen robotrepülőt a perzsák és a jemeni húszik lőtték le, ezért elmondhatjuk: Rájár a sí’ita rúd az „Aratóra”.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready