2020. február 22., szombat, Kövecs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:58 A Recskre internáltaknak még koncepciós pert sem rendeztek, csak elvitték őket22:38 Földi: rejtett polgárháború van Németországban22:17 Az már biztos, hogy a moszkvai arcfelismerő rendszer jobban működik, mint a koronavírus kimutatása21:56 Kicsoda ön, dr. Sorge? Reálisak-e a 2. világháború legendás hírszerzőtörténetei?21:18 Az igazi rettegők horogkeresztet vélnek felfedezni az Opel egyik új felnijében21:04 Egy állami intézmény igazgatója hogyan lehet kuratóriumi elnök a Jobbiknál? Csak nem Fidesz-ügynök ő is?20:13 Megállapodás nélkül ért véget az EU-csúcs20:08 Erdogan felhívta Putyint19:37 Az ujjlenyomatok újbóli ellenőrzése alapján azonosították a makói kettős gyilkosság elkövetőjét19:16 Olajalku: új ajánlatot tett Putyin Lukasenkának18:49 Egyre elégedetlenebbek az ukránok a zsidó humorista embereivel18:15 A tizenötből 10 akadémiai kutatóközpont nem őrizte megfelelően a közvagyont17:44 Belekötöttek az oláhok a zilahi Ady Endre-szoborba17:32 NYT: Moszkva Trump újraválasztását támogatja17:17 Őrizetbe vettek egy illedelmesen kopogtató pakisztáni gyilkost
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A jemeni húszik megint lelőttek egy amerikai kémrepülőt

Reklám

/Bővített hír/
Jemen légterében ma éjszaka a húszi fölkelők lelőttek egy MQ9-es típusú amerikai, pilóta nélküli kémrepülőt, jelentette be Jáhjá ’ Szerí’á tábornok, a húszi Anszár Alláh katonai szervezet szóvivője. A kémrepülőt Jemen Dzammár nevű kormányzóságának légterében föld-levegő rakétával lőtték le a húszik, akik már az idén júniusban is lelőttek egy amerikai pilóta nélküli repülőt. A Pentagon elismerte a kémrepülő lelövését Jemen légterében – írja az arabic.rt.com hírportál.
Zoom
Az MQ 9-es amerikai kémrepülőgép (fotó: Reuters)
Jemenben a húszi felkelők ma éjjel lelőttek egy MQ9 típusú pilóta nélküli amerikai kémrepülőt. A hírhez hozzá kell tennünk, hogy a Boldog Arábiában (Arabia Felix – így nevezték a rómaiak ezt a boldogtalan délarab vidéket – H. J.) a függetlenségükért harcoló húszik nem először lőttek le ilyen típusú, eddig szinte sebezhetetlennek hitt amerikai kémrepülőt, mert egy ilyent már az idén júniusban is ártalmatlanná tettek. Mint ismert, a főleg Jemen északi vidékein és a fővárosban, Szaná’á-ban élő húszik évek óta szabadságharcot vívnak a többségi szunnita muszlim kormánnyal, az utóbbit támogató Washingtonnal és Szaúd-Arábiával szemben.
Zoom
A „Ragadozó” fölszállás előtt (fotó: Wikipedia)
A húszik az iszlámon belül a sí’iták egyik áramlata, a zájditák vagy másképpen „az ötösök” irányzatához tartoznak. Zájd imám, Huszejn unokája, az ötödik imám Kr. u. 740-ben esett el az iszlám szülőföldjének számító Hedzsázban (Szaúd-Arábia) az Omajjád-kalifátus ellen vívott fölkelésben. A többségi szunnita muszlimoktól eltérő utakon járó zájditák már a Kr. u. IX. században saját államot alapítottak Észak-Afrikában, Tabarisztánban (a mai Mázandarán iráni tartomány), majd Jemenben. Észak-Jement az 1962-ben egyiptomi segítséggel kirobbantott forradalomig a zájdita ideológia alapján kormányozta az ország imámja. A jemeni zájdita közösséghez tartozó húszikat ma a sí’ita Irán támogatja.
Zoom
A „Ragadozó” roncsai egy teheráni kiállításon (fotó: iribnews)
A mostani hírhez kapcsolódik, hogy 2019 júniusában a sí’ita muszlim perzsák is lelőttek egy hasonló, MQ-4C típusú amerikai kémrepülőt a Hormuzi-szoros közelében, amelynek roncsait – mintegy az amerikaiakat bosszantva - gondosan ki is állították Teheránban. Az USA légiereje egyébként 2016-ban összesen 195 darab ilyen pilóta nélküli kémrepülőt állított hadrendbe, s ha figyelembe vesszük az elmúlt hónapokban Jemen, illetve Irán fölött lelőtt három robotrepülőt, akkor van még belőlük 192 darab. Érdekességként megemlítjük, hogy az MQ 9-es „Aratónak” (Reaper) vagy „Ragadozónak” (Predator) keresztelt típust 2001-ben az Ibráhim Kárem néven, Bagdadban született iraki zsidó tervezte. Eddig három ilyen robotrepülőt a perzsák és a jemeni húszik lőtték le, ezért elmondhatjuk: Rájár a sí’ita rúd az „Aratóra”.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready