2019. szeptember 23., hétfő, Tekla, Ildikó, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:56 Túl vidám kukoricát termesztett egy orosházi férfi10:38 Telefonokkal seftelő szerb ellen emeltek vádat10:19 Átvonult Japánon a Tapa tájfun09:44 Délvidéki magyar fiatalt vertek agyon a cigányok Törökkanizsán09:21 A rasszista térfigyelő szerint nem svéd cserediák akarta felgyújtani (faj)társait Székesfehérvár szívében09:05 Bruttó 1,3-2,7 milliót keresnek az állami egyetemek rektorai - az állami vállalatok első emberei jóval nagyobb fizetést kapnak08:33 Hatmillió látogatót várnak az Oktoberfestre - idén 4000 forintot kérnek az egyliteres korsóért08:04 Irán elengedi a júliusban lefoglalt brit tartályhajót07:56 A MACS kérte Magát Krisztina versenyzési jogának felfüggesztését07:32 Eltűnt egy gleccser Svájcban06:54 Jobban árthatnak a Földnek a vegetáriánusok, mint azok, akik kevés húst esznek22:29 Újra megjelent a gyermekbénulás a Fülöp-szigeteken22:09 A Fidesz-KDNP-kormány a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá teszi Slomóék Chabad-szektáját21:53 A magyar szenvedéstörténet krónikása 21:37 Az arab koalíció Beni Ganz kormányalakítását támogatja Binjámin Netanjáhu ellenében
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A jemeni húszik megint lelőttek egy amerikai kémrepülőt

Reklám

/Bővített hír/
Jemen légterében ma éjszaka a húszi fölkelők lelőttek egy MQ9-es típusú amerikai, pilóta nélküli kémrepülőt, jelentette be Jáhjá ’ Szerí’á tábornok, a húszi Anszár Alláh katonai szervezet szóvivője. A kémrepülőt Jemen Dzammár nevű kormányzóságának légterében föld-levegő rakétával lőtték le a húszik, akik már az idén júniusban is lelőttek egy amerikai pilóta nélküli repülőt. A Pentagon elismerte a kémrepülő lelövését Jemen légterében – írja az arabic.rt.com hírportál.
Zoom
Az MQ 9-es amerikai kémrepülőgép (fotó: Reuters)
Jemenben a húszi felkelők ma éjjel lelőttek egy MQ9 típusú pilóta nélküli amerikai kémrepülőt. A hírhez hozzá kell tennünk, hogy a Boldog Arábiában (Arabia Felix – így nevezték a rómaiak ezt a boldogtalan délarab vidéket – H. J.) a függetlenségükért harcoló húszik nem először lőttek le ilyen típusú, eddig szinte sebezhetetlennek hitt amerikai kémrepülőt, mert egy ilyent már az idén júniusban is ártalmatlanná tettek. Mint ismert, a főleg Jemen északi vidékein és a fővárosban, Szaná’á-ban élő húszik évek óta szabadságharcot vívnak a többségi szunnita muszlim kormánnyal, az utóbbit támogató Washingtonnal és Szaúd-Arábiával szemben.
Zoom
A „Ragadozó” fölszállás előtt (fotó: Wikipedia)
A húszik az iszlámon belül a sí’iták egyik áramlata, a zájditák vagy másképpen „az ötösök” irányzatához tartoznak. Zájd imám, Huszejn unokája, az ötödik imám Kr. u. 740-ben esett el az iszlám szülőföldjének számító Hedzsázban (Szaúd-Arábia) az Omajjád-kalifátus ellen vívott fölkelésben. A többségi szunnita muszlimoktól eltérő utakon járó zájditák már a Kr. u. IX. században saját államot alapítottak Észak-Afrikában, Tabarisztánban (a mai Mázandarán iráni tartomány), majd Jemenben. Észak-Jement az 1962-ben egyiptomi segítséggel kirobbantott forradalomig a zájdita ideológia alapján kormányozta az ország imámja. A jemeni zájdita közösséghez tartozó húszikat ma a sí’ita Irán támogatja.
Zoom
A „Ragadozó” roncsai egy teheráni kiállításon (fotó: iribnews)
A mostani hírhez kapcsolódik, hogy 2019 júniusában a sí’ita muszlim perzsák is lelőttek egy hasonló, MQ-4C típusú amerikai kémrepülőt a Hormuzi-szoros közelében, amelynek roncsait – mintegy az amerikaiakat bosszantva - gondosan ki is állították Teheránban. Az USA légiereje egyébként 2016-ban összesen 195 darab ilyen pilóta nélküli kémrepülőt állított hadrendbe, s ha figyelembe vesszük az elmúlt hónapokban Jemen, illetve Irán fölött lelőtt három robotrepülőt, akkor van még belőlük 192 darab. Érdekességként megemlítjük, hogy az MQ 9-es „Aratónak” (Reaper) vagy „Ragadozónak” (Predator) keresztelt típust 2001-ben az Ibráhim Kárem néven, Bagdadban született iraki zsidó tervezte. Eddig három ilyen robotrepülőt a perzsák és a jemeni húszik lőtték le, ezért elmondhatjuk: Rájár a sí’ita rúd az „Aratóra”.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready