2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:30 Több mint száz agyonvert kutya maradványait találták meg Hajdúsámson mellett10:10 Kiscsaládi program délutánra: anya és fia órán, a többi gyerek előtt verte meg az osztálytársat09:51 Sophia Loren úgy látta jónak, ha négerbabusgató holotúlélőként tér vissza09:32 Még néhány ilyen "keto siker", és Norbi is elmehet dolgozni09:10 Korán kelt tegnap néhány unokázós cigány, és a térkő is hideg volt08:50 Meg akarja nézni, ki juttatta börtönbe Budaházyékat? - A Fővárosi Törvényszéken megteheti!08:20 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt07:44 Lecsengőben van a koronavírus-járvány Kínában07:32 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete06:54 A járvány ellenére nem lanyhul a vadállatok iránti kereslet Kínában21:32 Vona már azon agyal, mivel tudna katartikus élményt szerezni keresztgyermeke, az összeborult ellenzék21:18 Nahát, valaki nem helyeselte, hogy hazánk szovjet megszállása alkalmából koszorúztak az egyik holoemlékműnél21:05 Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar20:21 Rekordszámú "antiszemita incidens" történt tavaly Hollandiában - de legalább jön az újabb kárpótlás19:54 A "magyar Koszovó" sötét víziója
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Zsidóbűnözés :: :: Hozzászólások

Izrael néhány órán belül Damaszkuszban és Bejrútban is légitámadást hajtott végre

Reklám

Ma éjfél körül egy izraeli, pilóta nélküli légi jármű támadást hajtott végre a Hizbulláh sí’ita szervezet Bejrút egyik déli negyedében levő tájékoztatási központja ellen. A támadás következtében három ember megsebesült, s a tájékoztatási központ fölszerelésében jelentős kár, az épületek körül pedig tűz keletkezett. Háromnegyed órával később egy másik izraeli repülő érkezett a megtámadott tájékoztatási központ fölé, s szerette volna dokumentálni az előző gép okozta károkat, ám a felderítő tevékenység közepette lezuhant, s a Hizbulláh birtokába került. Izrael néhány órával korábban, tegnap este Damaszkusz közelében állítólagos iráni célpontokat támadott - írja a lebanon24.com című libanoni hírportál és a Jediot Áháronot izraeli újság honlapja.
Zoom
Támadás utáni csődület Bejrútban (fotó: lebanon24.com)
Néhány órával azután, hogy az izraeli légierő a szíriai főváros, Damaszkusz környékén hajtott végre támadásokat állítólagos iráni célpontok ellen, a libanoni fővárost, Bejrútot is meglátogatta két pilóta nélküli izraeli harci gép. Az éjfél körül végrehajtott támadások a szíriai háborúban Bassár el-Ászád elnök oldalán az iszlamista terroristák ellen harcoló Hizbulláh (perzsául és több arab nyelvjárásban: Hezbolláh - حزب الله  – H. J.) nevű, s bejrúti székhelyű sí’ita szervezet létesítményei ellen irányultak.
A sí’ita szervezet közlése szerint az első izraeli gép éjfél körül hajtott végre támadást, amely komoly károkat okozott a Hizbulláh tájékoztatási központjában, főleg az El-Manár (Világítótorony - المنار) nevű, s „antiszemitizmusa” miatt zsidó közbenjárásra a műholdak közvetítéseiről Magyarországon is kiiktatott tévéállomás. A másik pilóta nélküli izraeli repülő mintegy negyvenöt perc múlva érkezett az Ed-Dáhijjá nevű bejrúti negyed fölé, ám lezuhant, s így szinte épségben került a Hizbulláh birtokába: A második izraeli gép nem volt fegyverrel ellátva, ami arra utal, hogy csak dokumentálni akarta az előtte támadó repülő által okozott károkat. A Hizbulláh jelenleg tanulmányozza a kezére került izraeli robotrepülőt és a támadást végrehajtó gép roncsait.
Zoom
Az izraeli pilóta nélküli repülő maradványai (fotó: AFP)
A Bejrút Ed-Dáhijjá nevű déli negyedében éjfél körül pilóta nélküli repülővel a Hizbulláh tájékoztatási központja ellen végrehajtott izraeli támadása következtében - a sí’ita szervezet közlése szerint - három személy megsebesült, az épületben, a hírszolgálati egységeknek helyet adó helyiségekben s a híradástechnikai készülékekben komoly kár, a központ környékén tűz keletkezett. Hálimá Tábiá’á, a libanoni El-Dzsedid Tv újságírónője az izraeli támadás után rögtön a helyszínre érkezett, s a látottakat közzétette a Twitterén.
Szá’ád el-Haríri libanoni miniszterelnök röviddel ezelőtt kijelentette: Ami Bejrút Ed-Dáhijjá negyedében ma éjjel történt, az nyílt agresszió Libanon szuverenitása ellen, s a támadással Izrael megsértette az ENSZ 1701. számú határozatát. (Immár sokadszor, akárcsak a többi, a korábbi ENSZ BT-határozatokat is – H. J.) A tegnap néhány órával korábban, a szíriai főváros, Damaszkusz közelében egy állítólagos iráni fegyverraktár ellen végrehajtott támadást Izrael ezúttal beismerte, s Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a mai nap folyamán már harcias nyilatkozatban be is jelentette, hogy Izrael a jövőben is bárhol lesújt az iráni célpontokra.
Zoom
Az izraeli repülő – a Hizbulláh birtokában (fotó: AFP)
Nem valószínű, hogy ezúttal Szíria, Irán vagy a libanoni Hizbulláh megtorló támadást hajtana végre izraeli célpontok ellen, de a tegnap este Damaszkusz közelében, illetve éjfél környékén Bejrútban végrehajtott légitámadások következtében a zsidó állam elővigyázatosságból ma reggel lezárta a megszállt Golán-fennsík légterét a polgári légi forgalom gépei előtt. A legutóbbi légitámadások legérdekesebb hírmagyarázatával viszont Ron Ben Jisáj, ismert izraeli Közel-Kelet-szakértő szolgált, aki a Jediot Áháronotban azt állítja, hogy a Bejrútban ma lezuhant pilóta nélküli repülők nem is izraeli, hanem iráni gyártmányúak voltak…
Zoom
A tájékoztatása központ egyik irodája támadás után (fotó: AFP)
A Bejrútból érkező hírek szerint az éjszakai izraeli támadást követően ma délután 17 órai kezdettel beszédet mond Hászán Nászrálláh, a Hizbulláh vezetője, s állítólag bejelenti az Izrael-ellenes megtorló lépéseket.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Néhány olvasó élcelődik azon, hogy fenti cikkünkben a Hizbulláh bejrúti tájékoztató központját megtámadó, s libanoni állítás szerint izraeli légi járműveket magyarul "pilóta nélküli repülőnek", "pilóta nélküli légi járműnek" vagy "pilóta nélküli harci gépnek" neveztük.
Az általunk ismert idegen nyelvekben ezt a szerkentyűt hívják és írják "quadrokopternek", "quadrocopternek" vagy "quadcopternek", ami a latinul értők számára egyértelműen arra utal, hogy négy sarka van. A mindenképpen légi jármű egyszavas magyar elnevezéséről egyelőre nem tudunk. A cikkben hivatkozott libanoni újságírónő is - amint az arab nyelven olvasható is - csak körülírással írja le (pedig az arab az egyik leggazdagabb szókincsű nyelv a világon) úgynevezett "kettős számban" a támadó légi járműveket: الطائرات الصغيرة بدون طيار ("pilóta nélküli két kis repülőgép").
A tudósítás szerint az egyik légi jármű robbanóanyaggal is föl volt szerelve, tehát a jármű méretétől függetlenül "harci gépnek" is lehet mondani. Nem azt írtuk, hogy "nehézbombázó"... Használhattuk volna még a szintén nem magyar "drón" kifejezést is, de ettől idegenkedünk.
H. J.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready