2019. szeptember 21., szombat, Máté, Mirella, Ildikó napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:06 Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken14:33 Tíz kicsi indián a kölkedi kukoricásban14:12 MÁV és Betyársereg, ajánlóívek és Facebook-cenzúra: Tvrtko kérdezte Toroczkait13:41 Az egyik államtitkárt kifütyülték, a másikat kinevették a joggal türelmetlen orvosok13:22 Az egyik összetört kocsinak még a kulcsát is visszavitte a talpig becsületes szügyi fiatal12:47 "Joggal remélem, hogy felmentenek a vádak alól" - mondta a fideszes politikusbűnöző12:15 Szíven szúrta magát egy bákói diák egy csíkszeredai középiskolában11:40 A nemzetiségi szervezetek nem küldhetnek delegáltakat a választási bizottságokba11:03 Megtalálhatták a gyógymódot a szívritmuszavarra10:54 Lakatos Raul nem öregszik - és lassan öregezik10:37 Sokan utaznak mostanában Csernobilba10:09 Eke Uzoma a legújabb magyar09:41 Az Egyesült Államok katonákat küld Szaúd-Arábiába09:13 Ezt a két szőke kólát bankkártyalopás miatt keresik a győri nyomozók08:54 Tele vannak a magyarországi gáztárolók
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Zsidóbűnözés :: :: Hozzászólások

Izrael néhány órán belül Damaszkuszban és Bejrútban is légitámadást hajtott végre

Reklám

Ma éjfél körül egy izraeli, pilóta nélküli légi jármű támadást hajtott végre a Hizbulláh sí’ita szervezet Bejrút egyik déli negyedében levő tájékoztatási központja ellen. A támadás következtében három ember megsebesült, s a tájékoztatási központ fölszerelésében jelentős kár, az épületek körül pedig tűz keletkezett. Háromnegyed órával később egy másik izraeli repülő érkezett a megtámadott tájékoztatási központ fölé, s szerette volna dokumentálni az előző gép okozta károkat, ám a felderítő tevékenység közepette lezuhant, s a Hizbulláh birtokába került. Izrael néhány órával korábban, tegnap este Damaszkusz közelében állítólagos iráni célpontokat támadott - írja a lebanon24.com című libanoni hírportál és a Jediot Áháronot izraeli újság honlapja.
Zoom
Támadás utáni csődület Bejrútban (fotó: lebanon24.com)
Néhány órával azután, hogy az izraeli légierő a szíriai főváros, Damaszkusz környékén hajtott végre támadásokat állítólagos iráni célpontok ellen, a libanoni fővárost, Bejrútot is meglátogatta két pilóta nélküli izraeli harci gép. Az éjfél körül végrehajtott támadások a szíriai háborúban Bassár el-Ászád elnök oldalán az iszlamista terroristák ellen harcoló Hizbulláh (perzsául és több arab nyelvjárásban: Hezbolláh - حزب الله  – H. J.) nevű, s bejrúti székhelyű sí’ita szervezet létesítményei ellen irányultak.
A sí’ita szervezet közlése szerint az első izraeli gép éjfél körül hajtott végre támadást, amely komoly károkat okozott a Hizbulláh tájékoztatási központjában, főleg az El-Manár (Világítótorony - المنار) nevű, s „antiszemitizmusa” miatt zsidó közbenjárásra a műholdak közvetítéseiről Magyarországon is kiiktatott tévéállomás. A másik pilóta nélküli izraeli repülő mintegy negyvenöt perc múlva érkezett az Ed-Dáhijjá nevű bejrúti negyed fölé, ám lezuhant, s így szinte épségben került a Hizbulláh birtokába: A második izraeli gép nem volt fegyverrel ellátva, ami arra utal, hogy csak dokumentálni akarta az előtte támadó repülő által okozott károkat. A Hizbulláh jelenleg tanulmányozza a kezére került izraeli robotrepülőt és a támadást végrehajtó gép roncsait.
Zoom
Az izraeli pilóta nélküli repülő maradványai (fotó: AFP)
A Bejrút Ed-Dáhijjá nevű déli negyedében éjfél körül pilóta nélküli repülővel a Hizbulláh tájékoztatási központja ellen végrehajtott izraeli támadása következtében - a sí’ita szervezet közlése szerint - három személy megsebesült, az épületben, a hírszolgálati egységeknek helyet adó helyiségekben s a híradástechnikai készülékekben komoly kár, a központ környékén tűz keletkezett. Hálimá Tábiá’á, a libanoni El-Dzsedid Tv újságírónője az izraeli támadás után rögtön a helyszínre érkezett, s a látottakat közzétette a Twitterén.
Szá’ád el-Haríri libanoni miniszterelnök röviddel ezelőtt kijelentette: Ami Bejrút Ed-Dáhijjá negyedében ma éjjel történt, az nyílt agresszió Libanon szuverenitása ellen, s a támadással Izrael megsértette az ENSZ 1701. számú határozatát. (Immár sokadszor, akárcsak a többi, a korábbi ENSZ BT-határozatokat is – H. J.) A tegnap néhány órával korábban, a szíriai főváros, Damaszkusz közelében egy állítólagos iráni fegyverraktár ellen végrehajtott támadást Izrael ezúttal beismerte, s Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a mai nap folyamán már harcias nyilatkozatban be is jelentette, hogy Izrael a jövőben is bárhol lesújt az iráni célpontokra.
Zoom
Az izraeli repülő – a Hizbulláh birtokában (fotó: AFP)
Nem valószínű, hogy ezúttal Szíria, Irán vagy a libanoni Hizbulláh megtorló támadást hajtana végre izraeli célpontok ellen, de a tegnap este Damaszkusz közelében, illetve éjfél környékén Bejrútban végrehajtott légitámadások következtében a zsidó állam elővigyázatosságból ma reggel lezárta a megszállt Golán-fennsík légterét a polgári légi forgalom gépei előtt. A legutóbbi légitámadások legérdekesebb hírmagyarázatával viszont Ron Ben Jisáj, ismert izraeli Közel-Kelet-szakértő szolgált, aki a Jediot Áháronotban azt állítja, hogy a Bejrútban ma lezuhant pilóta nélküli repülők nem is izraeli, hanem iráni gyártmányúak voltak…
Zoom
A tájékoztatása központ egyik irodája támadás után (fotó: AFP)
A Bejrútból érkező hírek szerint az éjszakai izraeli támadást követően ma délután 17 órai kezdettel beszédet mond Hászán Nászrálláh, a Hizbulláh vezetője, s állítólag bejelenti az Izrael-ellenes megtorló lépéseket.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Néhány olvasó élcelődik azon, hogy fenti cikkünkben a Hizbulláh bejrúti tájékoztató központját megtámadó, s libanoni állítás szerint izraeli légi járműveket magyarul "pilóta nélküli repülőnek", "pilóta nélküli légi járműnek" vagy "pilóta nélküli harci gépnek" neveztük.
Az általunk ismert idegen nyelvekben ezt a szerkentyűt hívják és írják "quadrokopternek", "quadrocopternek" vagy "quadcopternek", ami a latinul értők számára egyértelműen arra utal, hogy négy sarka van. A mindenképpen légi jármű egyszavas magyar elnevezéséről egyelőre nem tudunk. A cikkben hivatkozott libanoni újságírónő is - amint az arab nyelven olvasható is - csak körülírással írja le (pedig az arab az egyik leggazdagabb szókincsű nyelv a világon) úgynevezett "kettős számban" a támadó légi járműveket: الطائرات الصغيرة بدون طيار ("pilóta nélküli két kis repülőgép").
A tudósítás szerint az egyik légi jármű robbanóanyaggal is föl volt szerelve, tehát a jármű méretétől függetlenül "harci gépnek" is lehet mondani. Nem azt írtuk, hogy "nehézbombázó"... Használhattuk volna még a szintén nem magyar "drón" kifejezést is, de ettől idegenkedünk.
H. J.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready