Új nemzetbiztonsági tanácsadót nevezett ki Donald Trump amerikai elnök Robert O'Brien személyében. Robert O'Brien jogász, aki 2018 óta a külügyminisztériumban elnöki különmegbízottként túszmentő tárgyalásokkal foglalkozott.
O'Brien 2005-2006-ban - George W. Bush kormányzata idején - az ENSZ-ben különmegbízottként képviselte az Egyesült Államokat, 2007-ben társelnöke volt az afganisztáni igazságügyi reformot elősegítő külügyi bizottságnak. Donald Trump 2017-ben fontolgatta, hogy jelöli őt a haditengerészet élére, és a múlt héten, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó menesztése után rögtön felmerült a neve a lehetséges új nemzetbiztonsági tanácsadók között.
"Hosszú időn keresztül és keményen dolgoztunk együtt Roberttel. Nagyszerű munkát fog végezni" - írta Twitter-bejegyzésében az elnök.
Amerikai sajtóértesülések szerint Donald Trumpra korábban nagy benyomást tett O'Brien az Észak-Koreában és Törökországban fogva tartott amerikai állampolgárok kiszabadítását célzó tárgyalásokkal.
Trump a múlt hét kedden rúgta ki John Boltont, az előző nemzetbiztonsági tanácsadóját. Azzal indokolta a lépését, hogy nagyon nem értett egyet vele néhány javaslatát illetően, és szerinte "így voltak ezzel mások is a kormányzatban."
Az amerikai elnök eddig három nemzetbiztonsági tanácsadót fogyasztott el, mióta hivatalba lépett.
(MTI)