Bezár!
2020. augusztus 8., szombat, László, Zádor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:59 Lassan az egész Székelyföldön is kötelező lesz a zsúfolt kültéren a maszkviselés16:43 Aláírást gyűjt a Mi Hazánk a Karácsony Gergely-i autósüldözés ellen16:25 Ukrajna és a Krím közé állhat a koronavírus is16:07 Kezdődik a parlagfűszezon15:48 Tovább nőtt a napi esetszám Csehországban15:32 Ökológiai vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson a zátonyra futott japán hajó miatt15:17 Gőzerővel irtják az esőerdőket Brazíliában, de az alelnök ebben is talált valami biztatót15:05 Robbanás áldozata lett a holland nagykövetné is - Közel félszáz embert még keresnek Bejrútban14:53 Repült a Nehéz Kő árbevétele a csillagos égig14:13 Visszanyalt a chicagói fagyi13:58 Ha humanisták lennénk, ilyen KFC-be vezető összkomfortos alagutat ásnánk az illegálisoknak a gúnyhatáron13:40 A japánmaszk az új spanyolviasz - evés közben is használható csúcstechnika13:23 Városi gyűlést bombázott le a szaúdi vezetésű koalíció Jemenben13:01 Trump is részt vesz a Libanon megsegítésére szervezendő videós donorkonferencián12:43 Kettétört landolás közben egy repülőgép Indiában - másfél tucatnyi halott
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Zsinagógára támadtak Németországban, de zsidók helyett járókelők az áldozatok

Reklám

Kézigránátot hajítottak az egyik helyi zsinagógára, támadás érte a zsidó temetőt és az egyik török büfét is is. Eddig két halottról és több sebesültről szólnak a tudósítások. Bővített hír.
Zoom
Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak. Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövetők autóval menekültek el a helyszínről. Szemtanúk szerint az egyik elkövető harctéri öltözetben volt, és gépkarabély volt nála. Kicsivel később elfogtak egy embert a támadással összefüggésben – írták a hatóságok a Twitteren. A rendőrség azt kérte, hogy mindenki maradjon az otthonában vagy menjen biztonságos helyre. Halle főpályaudvarát lezárták. A városvezetés bevezette az ámokfutások esetére rendszeresített intézkedéseket, kijárási tilalommal járó rendkívüli helyzetet hirdettek és válságkezelő stábot állítottak össze.
Zoom
A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy a támadók egy zsinagógánál nyitottak tüzet, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre – ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg. A lövöldözők elmenekültek, de a rendőrség üldözőbe vette őket, és a várostól mintegy tíz kilométerre keletre, Wiedersdorf településnél tűzpárbaj tört ki közöttük.
A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a támadók legalább ketten voltak, és megpróbáltak bejutni a városi zsinagógába, ahol éppen 70-80 hívő ünnepelte az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. A zsinagóga biztonságáról gondoskodó erők „ellenálltak a támadásnak” – fogalmazott Max Privorotzki, a hallei zsidó közösség vezetője a hírmagazin hírportálján (Spiegel Online) közölt beszámolóban.
Zoom
A támadók a sikertelen kísérlet után autóval elmenekültek, majd később szétváltak. Egyikük taxival menekült tovább, őt sikerült még azelőtt elfogni, hogy kijutott volna a térségből elvezető autópályára. Később egy másik külvárosból, a Hallétól ugyancsak keletre fekvő Landsbergből is lövöldözést jeleztek. Több hírportál szerint egy török büfét is megtámadtak. Erről ír a Der Spiegel is, információja szerint az egyik halálos áldozat, egy férfi a büfében vesztette életét. A másik áldozat egy nő, a zsidó temetőnél lőtték le, a nyílt utcán.
Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.
A hallei támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni. A rendőrség arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon a találgatásoktól az üggyel kapcsolatban.
Frissítés: "pszichológiai zavarok" (tehát muszlim elkövetők) helyett szélsőjobboldali szál
A német szövetségi ügyészség karlsruhei szóvivője szerda délután azt mondta: elegendő bizonyítékuk van arra, hogy a támadók kapcsolatban állnak a német szélsőjobboldali körökkel.
Egy szemtanú arról beszélt, hogy az egyik fegyveres megpróbált bejutni a zsidó temetőbe is. Többször rálőtt puskával és gépkarabéllyal az ajtóra, majd több gránátot is dobott a temető bejáratához. A szemtanú elmondása szerint ekkor halt meg a másik áldozat, egy lány, aki a villamosmegálló felől érkezett ebbe az irányba. A DPA német hírügynökség úgy értesült, hogy az egyik fegyveres saját készítésű robbanószerkezetet is elhelyezett a zsinagóga előtt.
A támadók többféle fegyvert használtak. Az egyiknél egy eredetileg csak riasztó patronok használatára alkalmas, feltehetően utólag átalakított PPSH géppisztoly is volt (ehhez hasonlót használtak a szovjet katonák a második világháborúban).
A hallei zsidó közösség rabbija a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta: a támadásban nem sérült meg és nem halt meg a helyi zsidó közösség egyetlen tagja sem. A sérültek és halálos áldozatok járókelők voltak.
A Halle és Lipcse között fekvő Wiedersdorfból is tűzpárbajról érkezett jelentés. A mentők egy vérző embert szállítottak el mentőhelikopterrel. A Bild úgy tudja: a sérült egy taxis, akinek a menekülő fegyveresek el akarták vinni az autóját. A településen egy nő is megsérült, akit mentőautóval szállítottak kórházba. Wiedersdorfot teljesen lezárta a rendőrség.
A Leipziger Volkszeitung azt írja: a fegyveresek a taxival menekültek tovább az A9-es autópályán és a B91-es úton Zeitz felé, de autójukkal karamboloztak. A rendőrség ekkor tudta elfogni egyiküket. A férfi megsérült, a kórházban meg kellett operálni.
Az elfogott emberről a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: egy "fehér bőrű németről" van szó. (Ezek szerint vannak fekete bőrű németek is - a szerk.) Az ügy szálai a németországi Szász-Anhalt tartományban található Burgenlandkreisbe vezetnek. Egy ember továbbmenekült. A rendőrség nagy erőkkel keresi.
2. frissítés: nem csak a jogos antiszemitizmusra, hanem a bevándorlásellenességre is sikerült csapást mérni az akcióval
A dpa német hírügynökség értesülése szerint csak egy férfi lövöldözött szerdán a németországi Halle városában. A sisakot, maszkot, golyóálló mellényt és katonai ruhát viselő támadó különböző fegyverekkel nyitott tüzet a zsinagóga előtt. A legfrissebb információk szerint ketten meghaltak, két embert pedig lőtt sebekkel szállítottak kórházba.
Nem sokkal a támadás után több hírportál is arról írt, hogy a támadó szélsőjobboldali volt és antiszemita nézeteket vallott, erről twittelt Heiko Maas német külügymiszter is. Ezt erősíti az is, hogy a 27 éves férfi a sisakjára erősített kamera segítségével végig filmezte a lövöldözést. A nagyjából 35 perces felvételen hallható, ahogy a zsidókat és a bevándorlókat szidja, és utal a Christchurch városában történt márciusi mészárlásra. A rendőrség őrizetbe vette a férfit, aki Németország Szászország-Anhalt tartományában élt. A Spiegel információja szerint a támadó korábban nem került a rendőrség látókörébe.
A zsinagógában akarhatott vérfürdőt rendezni
Antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a németországi Halléban szerdán történt lövöldözés körülményei, a cselekményt egy ember követte el, írja az MTI Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közleményére hivatkozva.
A politikus este kiadott közleményében megerősítette, hogy a merényletet egy 27 éves német férfi követte el, az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van. Mint írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak. Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén „fekete nap” – fogalmazott a politikus, aki a lehető legélesebben elítéli a békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást”.
Nagyszerű ajándék ez a megélhetési antiszemitázóknak
Az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának nevezte a németországi Halle városának zsinagógája ellen történt szerdai támadást az izraeli miniszterelnök.
Benjámin Netanjahu hivatalának közleménye kiemelte, hogy a lövöldözés az engesztelés napján történt. Netanjahu hangsúlyozta: a jóm-kipúr ünnepe a „legszentebb nap népünknek”. „Izrael népének nevében részvétemet nyilvánítom az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánok a sebesülteknek” – fűzte hozzá.
Az izraeli kormányfő egyben felszólította a német hatóságokat, hogy a jövőben is határozottan lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben. Hallében a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak egy merényletben, amelynek célpontja a zsinagóga és a mellette lévő zsidó temető volt.
Reuven Rivlin államfő a Twitter közösségi portálon reagált a történtekre. Mint írta, letaglózták és fájdalmasan érintették a zsidógyűlöletből elkövetett gyilkosságok, amelyeket a zsidók legfontosabb és legszentebb ünnepén követtek el. „Felszólítom Németország és a szabad világ többi vezetőjét is, hogy a jog teljes erejével lépjenek fel az antiszemitizmussal és következményeivel szemben” – tette hozzá üzenetében Rivlin.
Az izraeli elnök hangsúlyozta, hogy folytatni fogják az oktatási és megemlékezési kampányt az antiszemitizmussal szemben, amely fel-feltűnik Európában és a világ más részein is. Rávilágított: fontos megérteni, hogy ez nem egyedül a zsidók problémája, „hanem mindannyiunk megsemmisítésével fenyeget”.
A támadó vagy támadók nem tudtak behatolni sem az épületbe, sem a temetőbe. A sikertelen próbálkozás után két embert lelőttek. Az egyikük egy fiatal nő, aki a zsinagóga és a temető térségében az utcán gyalogolt. A másik áldozat néhány száz méterre egy török büfében vásárolt, a támadók kívülről lőttek be az üzlethelységbe.
Több hírportál értesülése szerint biztonsági körökben azt feltételezik, hogy antiszemita és idegenellenes indíttatású támadás történt a Németország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományi városban.
A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás valamennyi németet „szíven üt”.
(MTI - Index nyomán)
3. frissítés: Merkel rögtön a zsinagógában termett:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready