2019. október 16., szerda, Gál, Aranka, Lehel napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Enyhén kínos: orosz hajó képével kívánt boldog születésnapot haditengerészetének egy amerikai képviselő22:20 A marokkói uralkodó megkegyelmezett egy újságírónőnek, aki illegális abortusznak vetette alá magát22:03 Zaríf: elfogyott Teherán türelme az üres európai ígéretek miatt21:44 Megerősítették Codruta kinevezését az Európai Ügyészség élére21:22 Megvannak a rendezett brit kiválásról szóló megállapodás alapjai20:46 Gyermekei után ment a veronai buszbaleset hőse20:27 Pompeo szerint "elengedhetetlen" (lenne) az Erdogannal való találkozás19:43 Győri pikantéria: ballib kompenzációs listáról ül be a közgyűlésbe az összefogást borító jobbikos18:56 Mi Hazánk: országosan 4% körüli támogatással bír a mozgalom18:31 Megint napirenden van a Pénzes Henriettát megerőszakoló és felgyújtó cigány szabadon engedése18:06 Még Németh Sándornak is elege van a kormány "képmutató keresztény propagandájából" - azt sugallta, hogy Isten előtt utálatosak17:55 A pápát szomorúvá teszi, hogy már a szegényebb országokban is elhíznak az emberek17:28 Drónokkal zavarták a légi közlekedést Budapesten16:55 Búsulhat az EU-vezetés: még mindig nincs elég női bányász16:32 Erdogan nem áll szóba az amerikai alelnökkel
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nem engedélyezi Franco tábornok exhumálását az illetékes egyházi elöljáró

Reklám

Nem engedélyezi Francisco Franco tábornok (1892-1975) exhumálását a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából az apátságot vezető perjel.
Santiago Cantera a spanyol kormányhoz eljuttatott szerdai levelében vallási és morális elvekre hivatkozott, óvott a vallási szabadság megsértésétől, és felhívta a figyelmet arra, hogy Franco család még nem merítette ki az összes jogorvoslati lehetőséget, amellyel megakadályozhatja az exhumálást.
A perjel állásfoglalása ellentétes a spanyol katolikus egyház véleményével. Luis Argüello, a spanyol püspöki konferencia főtitkára korábban közölte, nincs ellenvetésük a sír áthelyezése ellen, és tiszteletben tartják a spanyol legfelsőbb bíróság döntését, amelyben jóváhagyta az exhumálást, és elutasította a hozzátartozók keresetét.
A spanyol közszolgálati televízió az üggyel kapcsolatban felidézte, Santiago Cantera perjel 1993-ban a spanyol parlamenti, 1994-ben pedig az európai parlamenti választásokon képviselőjelöltként indult Franco "fasiszta eszmeiségű" pártja, a Falange utódpártjának színeiben.
A szocialista kormány 2018 júniusában egyik első intézkedéseként jelentette be Franco exhumálásának tervét. Egyik fő érve a síráthelyezés mellett az volt, hogy "egy demokratikus országban nem őrizheti mauzóleum egy diktátor emlékét". Az erről szóló kormányzati előterjesztést a spanyol parlament tavaly szeptember közepén szavazta meg.
A tábornok leszármazottai jogi képviselőjükön keresztül azt közölték, minden lehetséges módon megpróbálják megakadályozni az exhumálást, készek a spanyol alkotmánybírósághoz vagy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulni.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready