Bezár!
2020. október 22., csütörtök, Előd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:53 Dél-Koreában már az influenza elleni kampányt is halálesetek kísérik - és hol van még a mindössze hónapok alatt fejlesztett koronás oltás14:33 Ebben a karrierben is nagyon mélyen rejtőzik az erő forrása14:14 Buzeránsaink hétköznapi hősei: a családapa, aki szoknyában és magassarkúban jár munkába13:58 Dunaújváros: "méltó helyet" keresnek a "békéért harcoló" Vörös Hadsereg emlékművének13:40 A 2006-os tankvezető ágyúval ad le díszlövést október 23-án a Mi Hazánk rendezvényén13:33 Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét13:01 A trükk, amivel autód kisebb horpadásai eltűnnek (x)12:41 Őrizetben a milliárdos üzletembert elégető cigány bűnbanda egyik tagja - társai vígan élik világukat12:20 Intenzív osztályra került Belgium zsidó külügyminisztere12:00 A bűnöző Czeglédy havi 1,4 milliós közmegbízatásának felmondását kezdeményezte a Mi Hazánk11:44 A Decathlon is letiltotta a Kuruc.info elérését11:32 Az ENSZ-tilalom ellenére észak-koreaiak tízezrei dolgoznak feketén Kínában a japán sajtó szerint10:58 December 15-ig elfogadják a diákigazolványokat a BKK járatain10:10 Az eddig ismertnél is súlyosabb a Gyurcsány-Jákob-banda bűne: Hadházyék azzal támadnak vissza, hogy portálunkról idézett az a Bíró László, aki mellett a végsőkig kiálltak09:37 Januártól megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A hír, amelyre nem számított a világ: a Hamász elítélte a zsinagóga elleni támadást

Reklám

Elítélte csütörtökön a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet a németországi Halle zsinagógája elleni előző napi támadást és a városban történt lövöldözést, amelyben két ember életét vesztette.
„Elítéljük a németországi Halle zsinagógája elleni szégyenteljes támadást, és legalább két ártatlan ember meggyilkolását” – közölte a palesztin szervezet, amely öngyilkos merényletek tucatjait követte el a második intifáda – a 2000 és 2005 közötti palesztin felkelés – során, és amelyet Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tart.
„Ez a támadás bizonyítja, hogy a terrorizmus veszélyt jelent minden ember számára, és hogy a terrorizmusnak nincsen vallása, és nem egyetlen nemzetre korlátozódik” – áll a közleményben.
„Nekünk, Palesztinában élőknek kell leginkább elviselnünk a terrorizmus szörnyű következményeit” – fogalmazott Bászim Naim, a Hamász nemzetközi kapcsolatokért felelős irodájának tagja.
Szélsőjobboldali terrorcselekménynek minősítették a támadást
Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a németországi Halle zsinagógája ellen intézett szerdai támadás és a városban történt lövöldözés, a bűncselekménnyel egyetlen személyt gyanúsítanak – közölte Christine Lambrecht német szövetségi igazságügyi miniszter csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség karlsruhei székházában, a nyomozás első megállapításait ismertetve.
A miniszter sajtónyilatkozatában kiemelte: a még szerdán elfogott gyanúsított szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból hajtotta végre a támadást, és csak a szerencsés körülményeken múlott, hogy nem tudott bejutni a zsinagógába.
Peter Frank szövetségi legfőbb ügyész hozzátette: „amit tegnap átéltünk, az terror volt, a támadó mészárlást akart rendezni a zsinagógában.” Elmondta, hogy a Stephan B. néven azonosított, német állampolgárságú gyanúsított korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart biztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát, és közzétett egy kiáltványt.
Közölte: a gyanúsított autójában több lőfegyvert találtak, valamint több robbanószerkezetet, amelyekhez összesen négy kilogramm robbanószert használt fel. Elmondta, hogy a férfit kétrendbeli gyilkossággal, kilencrendbeli gyilkossági kísérlettel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsítják, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.
További részleteket nem közölt. Aláhúzta, hogy egy sor kérdésre még nincs válasza az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészségnek, és várhatóan nem végeznek egyhamar a körülmények és a háttér feltárásával. Tisztázni kell a többi között, hogy a gyanúsított miként radikalizálódott, voltak-e segítői, és tudott-e valaki a támadás tervéről.
Tisztázni kell azt is, hogy miként szerzett, illetve készített fegyvereket és robbanószerkezeteket. Ehhez egyebek mellett fel kell tárni a kommunikációját, és meg kell állapítani, hogy tevékenykedett-e az úgynevezett darkneten, az internet – egy névtelenséget biztosító technológia révén – főleg bűnözők által használt részén.
A gyanúsított szerdán dél körül próbált behatolni a Szász-Anhalt tartományi város zsinagógájába, amelyben 70-80 hívő tartózkodott, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr, vagyis az engesztelés napja alkalmából. Nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, ahol lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, majd gépkocsiját hátrahagyta, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak. A gyanúsított a baleset után kiszállt az autóból, ekkor fogták el a rendőrök. Ez nagyjából másfél órával a zsinagóga elleni támadás után történt – ismertette Holger Stalknecht szász-anhalti belügyminiszter csütörtöki hallei tájékoztatóján. A miniszter nem erősítette meg azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a gyanúsított az elfogása előtt megpróbált véget vetni az életének.
A gyanúsított a sisakjára szerelt webkamerával élőben közvetítette a terrorcselekményt a Twitch nevű, videójátékok közvetítésére szakosodott portálon. Német sajtóértesülések szerint az élő felvételeket öten követték, a rögzített videót nagyjából kétezren látták, mielőtt a szolgáltató törölte.
A szövetségi legfőbb ügyész nyilatkozatában említett kiáltványt a gyanúsított egy héttel a terrorcselekmény előtt kezdte terjeszteni. Az úgynevezett fehér faj felsőbbrendűségét hirdető és ellenségeinek, legfőképp a zsidók legyilkolására buzdító antiszemita röpiratban szerepel utalás a közelgő élő közvetítésre – írták hírportálok.
Sajtóbeszámolók a 27 éves gyanúsított egy kisebb Szász-Anhalt tartománybeli településen élt, rendőrségi ügye nem volt, és nem tartozott szélsőjobboldali körökhöz.
Az üggyel kapcsolatos politikai, közéleti viták négy fő téma körül forognak. Az első a németországi zsidó közösség és intézményeinek hatósági védelme, amivel kapcsolatban Christine Lambrecht karlsruhei nyilatkozatában kiemelte, hogy jelentősen javítani kell ezen a védelmen.
A második az interneten terjedő gyűlölet megfékezésének ügye, amivel kapcsolatban a miniszter bejelentette: dolgoznak szabályokon, amelyek kötelezik a közösségi portálok üzemeltetőit, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha bárki is uszít vagy gyilkossággal, emberöléssel fenyeget.
A harmadik téma a német társadalomban jelentkező antiszemitizmus elleni küzdelem. Erről mások mellett Angela Merkel kancellár is beszélt egy csütörtöki rendezvényen, hangsúlyozta, hogy továbbra is a zéró tolerancia elvét kell érvényesíteni a szélsőjobboldali gondolatokkal és a zsidóellenességgel szemben. A negyedik ügy a politikai pártok felelőssége.
Ezzel kapcsolatban Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa egy csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt egyes vezetői, különösen Björn Höcke, a párt türingiai szervezetének vezetője „szellemi gyújtogatást” folytat, arra törekszik, hogy ismét megerősödjön az antiszemitizmus Németországban.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready