Egy orosz bíróság ma délután hét és fél esztendő letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy Ná’ámá Jisszáhár (26) nevű izraeli nőt kábítószer-birtoklás és csempészet bűncselekményének elkövetésének vádjával.
Zoom
Náámá Jisszáhár
Az izraeli nő még hat hónappal ezelőtt Indiából hazatérőben, Moszkvában kívánt átszállni a Lodba (Tel-Aviv közeli város – H. J.) induló repülőgépre, ám a kézipoggyászában az oroszok 9,6 gramm indiai hasist találtak, letartóztatták, és megindult ellene a hatósági eljárás, ma pedig elítélték. Binjámin Netanjáhu miniszterelnök, amikor legutóbb Vlagyimir Putyinnál járt Szocsiban, azt kérte az orosz elnöktől, hogy engedjék szabadon az izraeli nőt, vagy legalábbis ne szabjanak ki rá súlyos bírósági ítéletet – írja a Hádásot 13 izraeli hírtévé honlapja és a Jiszráél Há-Jom hírportál.
Zoom
Náámá Jisszáhár - itt még a fövenyen ül
Az RT orosz hírtévé úgy tudja, hogy a moszkvai külügyminisztérium néhány héttel ezelőtt „fogolycserét” ajánlott Izraelnek, amelynek lényege: az oroszok hajlandók hazaengedni Ná’ámá Jisszáhárt, ha a zsidók cserébe nem adnak ki az Amerikai Egyesült Államoknak egy Alekszej Burkov nevű orosz állampolgárságú zsidó hackert. Burkov ellen még 2016-ban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az Interpol, miután a hacker hitelkártyákkal több millió dollárt csalt ki amerikai állampolgároktól. Az Izraeli Külügyminisztérium elutasította az oroszok „fogolycserére” vonatkozó ajánlatát. (Azt nem sikerült megtudnunk, hogy az oroszoknak mi érdekük fűződik a szélhámos zsidó férfi szabadon engedéséhez – H. J.)
Ná’ámá Jisszáhár még a nyáron az édesanyján keresztül megkérte Netanjáhu miniszterelnököt, járjon közben az ügyében Putyinnál, miután „úgy viselkednek vele az oroszok, mint egy bűnözővel, mert izraeli”. Amikor, szeptember elején Netanjáhu Putyinnál járt Szocsiban, kérte az izraeli nő szabadon engedését, vagy fogva tartása körülményeinek javítását, de közben az Izraeli Legfelsőbb Bíróság már áment mondott Alekszej Burkov, oroszországi zsidó szélhámos Amerikának történő kiadatására, s ezért akkor már nem nagyon volt miről alkudozni.
Zoom
Alekszej Burkov - az oroszok kicserélnék
Oroszországban a kábítószer birtoklásáért és a vele való kereskedésért nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság, s ma az izraeli nő csupán fél évvel kevesebbet, hét és fél esztendő ténylegesen letöltendő börtönbüntetést kapott. Izraelben röviddel ezelőtt, az orosz bíróság ítélete után az egyik legolvasottabb hírportál, a Jiszráél Há-Jom (Izrael Ma) vezető cikkének címe: Válság Oroszországgal.
Az Izraeli Külügyminisztérium máris reagált az oroszországi bíróság ítéletére: „Izrael súlyos lépésnek tekinti az oroszországi bíróság által Ná’ámá Jisszáhár, izraeli állampolgárt elmarasztaló mai ítéletét. Aránytalanul súlyos ítéletet hoztak egy oroszországi repülőtéren átszálló, büntetlen előéletű fiatal izraeli nő ellen. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az orosz hatóságok eddig többszöri kérésünkre sem voltak hajlandók javítani az izraeli nő fogva tartásának körülményein.”, olvasható az Izraeli Külügyminisztérium közleményében. A hírportál szerint egy magas beosztású izraeli politikus úgy vélekedett, hogy a mai ítélettel az oroszok komoly diplomáciai bonyodalmat idéztek elő Izraellel. A nevének elhallgatását kérő politikus hozzátette: „Nem csak bilaterális, hanem nemzetközi válságról is beszélhetünk, miután az oroszok ezzel az ítélettel alapvető nemzetközi szerződéseket is megsértettek.”
Zoom
Náámá Jisszáhár - M16-os gépkarabéllyal
Izraeli hírmagyarázók szerint a mai bírósági ítélettel az oroszok azt kívánják elérni, hogy Izrael végül is egyezzen bele a „fogolycserébe”, s ne adja ki Amerikának a még mindig Izraelben fogva tartott Alekszej Burkov orosz állampolgárságú zsidó szélhámost, hanem engedjék vissza Oroszországba.
Hering J. – Kuruc.info