Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy csapatokat hagyjon a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia ellenőrzése alatt álló északkelet-szíriai olajmezők térségében, hogy az energiahordozók ne juthassanak az Iszlám Állam vagy más terrorszervezetek kezére – közölte Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfőn Kabulban.
A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: végleges döntés a kérdésben – különösen, ami a kontingens létszámát illeti – még nem született.
A miniszter megjegyezte, hogy bár az amerikai csapatkivonás Északkelet-Szíriából folyamatban van, az olajmezők térségében még mindig vannak amerikai katonák a kurd fegyveres csoportokkal. Hozzátette: megbeszélések folynak arról, hogy egy részük maradhasson.
A tárcavezető hangsúlyozta: a Pentagon feladata, hogy megvizsgáljon különböző lehetőségeket. „Jelenleg is vannak csapataink a térség néhány városában, hogy elvágják az Iszlám Állam és más szélsőségesek bevételi forrásait, amelyeket terrorista tevékenységük finanszírozására használnak” – mondta Esper.
A védelmi miniszter egyúttal közölte, hogy a Szíriából kivont csapatokat Irak nyugati részébe telepítik, ahonnan folytatni fogják a dzsihadisták elleni műveleteket.
A politikus nyilatkozata így ellentmondani látszik Donald Trump amerikai elnök korábbi kijelentésének, hogy véget akar vetni az Egyesült Államok katonai beavatkozásának a Közel-Kelet „véget nem érő” háborúiban, és haza akarja vinni a katonákat.
Trump ennek ellenére azt írta Twitter-üzenetében: „Nincsenek amerikai katonák a harci, illetve a tűzszüneti övezetekben. Biztosítottuk az olajat. Hazahozzuk a katonákat”.
(MTI)