2019. december 14., szombat, Szilárda, Szilárd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:28 "Az épületet körülvették a macskák" - a lépcsőt vagy a liftet választhatják Grabowskiék egy józsefvárosi panelház oldalán22:14 Újabb öt produkció jutott a Fölszállott a páva döntőjébe21:52 Csak jelképes büntetést kapott egy lengyelekre tüzet nyitó komcsi pribék21:38 Kizárták a Szabadságpártól Strachét21:03 Békekötés az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban20:38 Földrengés volt Törökbálint térségében20:12 Szegény Máriót nem engedik be sehova roma nemzetisége miatt19:42 Ukrajna: korrupt volt a korrupcióellenes iroda igazgatója19:15 A momentumos polgármester tiltása ellenére felállította a kettőskeresztet a Nyugati téren a Mi Hazánk19:01 Olimpiai fegyverszünetről döntött az ENSZ18:24 Fehér helyett meleg lesz a karácsony17:40 Zéró az esélye, hogy elmozdítsák hivatalából Trumpot, de megszavazták az impeachment vádpontjait17:11 Átadták az első négy Airbus-helikoptert - az államtitkár máris a térség legütőképesebb hadseregéről beszélt16:23 Ankara szerint a washingtoni szenátus relativizálja a "nagy csapást"16:09 Az Öt Csillag Mozgalom három felsőházi tagja váltott pártkabátot
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kerek egy éve vezette be Koszovó a szerb és bosnyák termékeket sújtó százszázalékos vámot

Reklám

A koszovói kormány pontosan egy évvel ezelőtt emelte előbb tíz százalékkal, két hét múlva pedig száz százalékra a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját, és ezzel óriási károkat okozott a három ország gazdaságának.
A gazdaság mellett azonban a Koszovó északi részén élő szerb kisebbség is megsínylette a vámok bevezetését, ugyanis így az üzleteknek már nem érte meg szerb árut importálni, így kifogytak a készletek, és az ott élőknek nélkülözniük kellett a megszokott termékeket.
Nemcsak gazdasági és társadalmi következménye volt azonban a pristinai lépésnek, a százszázalékos vám bevezetése a legnagyobb csapást a kétoldalú kapcsolatokra mérte, ugyanis megrekedt a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd, amely mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.
A pristinai kormány a büntetővámmal reagált arra, hogy Belgrád sikeres lobbizásának köszönhetően Koszovót nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe.
Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött párbeszéd brüsszeli közvetítéssel a kapcsolat rendezéséről, komoly előrelépés azonban az utóbbi hat évben nem történt. A feszült viszony ellenére a Koszovóba irányuló szerb export a büntetővám bevezetése előtt évente mintegy 500 millió eurót tett ki.
Ramush Haradinaj távozó kormányfő a vámnöveléskor bejelentette, Pristina csak akkor vonja vissza az intézkedést, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét. Szerbia azonban közölte, erre semmilyen körülmények között sem hajlandó. Sajtóinformációk szerint a kérdés továbbra is feszültséget okozhat, mert Albin Kurti leendő miniszterelnök sem hajlandó tárgyalások nélkül eltörölni a vámot.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready