Az Európai Uniónak kellene összeszednie a bátorságát, és fegyvernyugvást hirdetnie az Oroszországhoz fűződő viszonyában – jelentette ki csütörtökön Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szokásos évértékelő interjújában, amelyben ezúttal 20 tévécsatorna kérdéseire válaszolt.
„Az Európai Bizottságnak most új csapata van, amelyet még nem terhelnek az előző határozatok, legalábbis a személyes felelősség tekintetében. Van esélyük a javításra, ha úgy akarják” – mondta a kormányfő.
„Nem mi kezdtük ezt a háborúcskát, és nem is nekünk kell befejeznünk. Nekik maguknak kell kihirdetniük a fegyvernyugvást, akkor mindent vissza lehet terelni a rendes mederbe” – tette hozzá az Oroszország ellen a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai beavatkozás nyomán bevezetett uniós szankciók és a válaszként meghirdetett orosz élelmiszerembargó jövőjéről nyilatkozva.
„Úgy gondolom, hogy végül is össze kell szedniük a bátorságukat, el kell ismerniük néhány hibájukat, és rá kell lépniük a kapcsolatok normalizálásának síkjára” – hangoztatta Medvegyev.
Kifejezte Moszkva készségét a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére abban az esetben, ha azok nem készek a közös problémamegoldásra. Az orosz kormányfő rövidlátónak minősítette az EU jelenlegi Oroszország-politikáját.
Az új ukrán vezetéshez való viszonyát firtató kérdésre válaszolva Medvegyev elismerte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottsága nagy. Úgy vélekedett, most az a legfontosabb, hogy Zelenszkijnek legyen lelkiereje és merészsége ellenállni az olyan negatív tendenciáknak, mint amilyen a nacionalizmus és az orosz-ukrán viszony felborításának vágya.
Medvegyev úgy vélekedett, hogy az ukrán államfő megállapodásra törekszik Ukrajna fejlesztésének kulcskérdéseiről, egyebek között Oroszországgal.
Az Oroszországgal kapcsolatos, újabb olimpiai eltiltással fenyegető doppingbotrányt „végtelen oroszellenes sorozathoz” hasonlította. Szavai szerint az a „legidegesítőbb”, hogy más országokkal kapcsolatban ezeket a problémákat „véka alá rejtik”. Mint mondta, „teljesen nyilvánvaló, hogy ez az általános politikai helyzettel áll összefüggésben”.
Elismerte, hogy a doppingolás valós probléma Oroszországban, és az ajzószerek felhasználóival szemben komolyabban kell fellépni, de megjegyezte, hogy „a végső felelősség a sportolót és az orvosát terheli”.
Közölte, hogy az orosz kormány utasította a sporttisztviselőket: harcoljanak az orosz érdekekért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn kihirdetendő, az orosz sport nemzetközi helyzetére potenciálisan súlyos következményekkel járó határozatával kapcsolatban.
Medvegyev azt is elmondta, hogy idén 1,3-1,5 százalékos GDP-növekedéssel, példátlanul alacsony, 3,8 százalékos inflációval, az aktív lakosság körében 4,6-4,7 százalékos munkanélküliséggel és a GDP 1,8 százalékának megfelelő költségvetési többlettel számol.
(MTI)