Bezár!
2020. augusztus 14., péntek, Marcell napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Összeborultak Gyurcsány körül a ballibek: minden körzetben egy jelöltet indítanak22:14 London 2012 - eddig 139 doppingesetre derült fény21:42 Az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött Izraellel - azt hazudják, ez menti meg Palesztinát21:23 WHO-szakértő: a lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése21:05 Vicces jenkik: ők mindenhol beavatkoznak, de ha más teszi, akkor "aggódni" kezdenek19:44 Bejrút: az FBI is részt vesz a nyomozásban19:14 Letartóztatták Azerbajdzsán szerbiai nagykövetét18:52 Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot18:31 Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma17:50 Raktárba került jobboldaliság: anarcho-kommunistákat pénzel a kormány17:22 Egymillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban16:56 Romániában ismét csúcsot döntött a napi megbetegedések és elhalálozások száma16:35 Szükségállapotot vezettek be a libanoni fővárosban16:07 Mindenki megnyugodhat: Biden alelnöke ugyan színes, de a családja zsidó, és támogatja Izrael telepespolitikáját is15:47 Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ezer tüntető nagyon nem örült a "megszálló" Putyinnak Minszkben

Reklám

Több mint ezer ember vonult az utcára szombaton a fehérorosz fővárosban, Minszkben, hogy tiltakozzon az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése ellen.
Az engedély nélküli, ötórás tüntetést akkor tartották, amikor Aljakszandr Lukanseka fehérorosz elnök egyebek mellett az integrációról tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel Szocsiban.
Zoom
Fotó: Tatyana Zenkovich / EPA
A többnyire fiatal tüntetők a városközpont egyik sugárútján találkoztak, onnan vonultak a kormány épülete elé „Ez nem integráció, ez megszállás”, illetve „Az elnök eladja az országunkat” feliratú transzparensekkel.
Sokan az Európai Unió zászlaját, illetve az ellenzék jelképeként nyilvántartott korábbi fehér–piros–fehér zászlót lobogtatták. A rendőrség gyorsan körülzárta a menetet, de senkit sem vettek őrizetbe.
„A nép jóváhagyása nélkül nem szabad egy országot bántani. Ha nem lennének titkos jegyzőkönyvek, nem kellene gyülekezni” – mondta a tüntetés szünetében Uladzimir Nekljajev fehérorosz ellenzéki vezető.
Több hónapja folynak a találgatások arról, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Putyin Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy a mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élén maradjon.
„A Kreml nem akar tovább a szép szavakért fizetni, és 2014 előtt elkezdett politikai engedményeket követelni Minszktől az új államra és Putyin új tisztségére utalva” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek Valerij Karbalevics független minszki politikai elemző.
Aljakszandr Lukasenka többször is visszautasította ezeket a felvetéseket, ugyanakkor előrehaladottabb integrációs tervről tárgyal az Orosz-Fehérorosz Föderáció keretében. Az 1999-ben megkötött politikai-gazdasági-katonai szövetség feltételeit pontatlanul határozták meg, és a közös állam létrehozása nem valósult meg.
Zoom
Fotó: Tatyana Zenkovich / EPA
Az elnök többször is megígérte, hogy nem adja fel Fehéroroszország függetlenségét, de az ellenzék továbbra is aggódik.
„A politikusok úgy játszanak a fehérorosz függetlenséggel, mint a kártyával, és addig fogunk tiltakozni, amíg ez a fenyegetés fennáll ”– mondta Pavel Szeverinec, a Fehérorosz Kereszténydemokrácia nevű, nem regisztrált párt vezetője, a szombati tüntetés szervezője.
Lukasenka és Putyin a föderációs szerződés aláírásának 20. évfordulóján találkozott, amelyen a Kreml szerint a két ország közötti integráció elmélyítésének a kilátásait vitatják meg.
A találkozón az orosz elnök közölte: mindent meg akar tenni, hogy népeink továbbra is közeledjenek egymáshoz, főként gazdasági és társadalmi téren.
„Csak egyenlő feltételeket akarunk, ez minden” – mondta Lukasenka, aki felszólította Moszkvát, hogy továbbra is az orosz vállalatoknak fenntartott áron adja Minszknek a földgázt és kőolajat.
A két küldöttség között folytatott kétórás tárgyalás után a két államfő négyszemközti megbeszélésre vonult vissza. A küldöttségek Dmitrij Medvegyev orosz és Szjarhij Rumasz fehérorosz kormányfő vezetésével folytatták a tárgyalásokat.
A Lukasenka által 25 éve vaskézzel irányított Fehéroroszország Moszkva egyik legfőbb szövetségese, még akkor is, ha a kereskedelmi nézetkülönbségek miatt a két ország között rendszeresen feszült a viszony.
A Krím 2014-ben történt bekebelezése óta Lukasenka különösen bizalmatlannak mutatkozik Moszkvával szemben, bár országa nagyban függ Oroszországtól – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. A nyugati országok felé kíván közeledni, és 2015-ben szabadon engedett valamennyi politikai foglyot, aminek következtében az Európai Unió feloldotta a 2010-es elnökválasztás utáni tüntetések elnyomása miatt elrendelt szankciók többségét.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready