Bezár!
2020. augusztus 14., péntek, Marcell napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Összeborultak Gyurcsány körül a ballibek: minden körzetben egy jelöltet indítanak22:14 London 2012 - eddig 139 doppingesetre derült fény21:42 Az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött Izraellel - azt hazudják, ez menti meg Palesztinát21:23 WHO-szakértő: a lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése21:05 Vicces jenkik: ők mindenhol beavatkoznak, de ha más teszi, akkor "aggódni" kezdenek19:44 Bejrút: az FBI is részt vesz a nyomozásban19:14 Letartóztatták Azerbajdzsán szerbiai nagykövetét18:52 Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot18:31 Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma17:50 Raktárba került jobboldaliság: anarcho-kommunistákat pénzel a kormány17:22 Egymillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban16:56 Romániában ismét csúcsot döntött a napi megbetegedések és elhalálozások száma16:35 Szükségállapotot vezettek be a libanoni fővárosban16:07 Mindenki megnyugodhat: Biden alelnöke ugyan színes, de a családja zsidó, és támogatja Izrael telepespolitikáját is15:47 Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Két orosz egy csecsen: nem felnőttfilm, inkább egy friss németországi kémregény címe lehetne

Reklám

A német szövetségi kormánynak két orosz diplomata kiutasítása után további lépéseket is tennie kell egy berlini csecsen emigráns meggyilkolása miatt - mondta egy vasárnapi német lapinterjúban a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.
Annegret Kramp-Karrenbauer a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy bizonyítékok erősítik a szövetségi legfőbb ügyészség azon gyanúját, miszerint orosz állami szervek vagy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság szervei állnak az augusztusban elkövetett gyilkosság mögött.
Az ügy megterheli a német-orosz kapcsolatokat, és "a Nagy-Britanniában elkövetett gyilkosságokkal", valamint az oroszok egyéb tevékenységeivel együtt "meglehetősen nyugtalanító képet alkot" - fogalmazott a CDU elnöke, aki a védelmi miniszteri tisztséget is betölti Angela Merkel kancellár kormányában.
"Az orosz félnek végre hozzá kell járulnia ennek a bűncselekménynek a felderítéséhez, nekünk pedig a szövetségi kormányban további reakciókról kell tárgyalnunk és határoznunk" - tette hozzá a politikus.
Kiemelte, hogy Németországban feltűnően másként viszonyulnak Oroszországhoz, mint a balti államokban vagy Lengyelországban. Oroszország gyakran megsérti ezen országok légterét és "dezinformációs kampányokat folytat". A németek nem tehetik meg, hogy "egyszerűen félresöprik ezeket a tapasztalatokat" - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.
A német külügyminisztérium szerdán utasította ki a berlini orosz nagykövetség két diplomatáját, válaszul arra, hogy az orosz fél a többször, nyomatékosan és magas szinten előterjesztett kérés ellenére sem segítette a nyomozást. Az államot veszélyeztető bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség ugyancsak szerdán vonta magához az ügyet a berlini hatóságoktól, hivatkozva arra, hogy az eljárás során feltártak orosz vagy csecsen állami szervek megbízói szerepére utaló jeleket.
A hivatalosan Tornike K. néven azonosított áldozat a német sajtóban eddig megjelent információk szerint csecsen nemzetiségű és grúz állampolgárságú volt. Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Grúziába, 2016-ban Németországba menekült.
Menedékjogi kérelmét elutasították, a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás haláláig nem kezdődött el. A német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszlamistaként sorolták be. Idén ezt a minősítést megváltoztatták, a 40 éves férfit a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatba hozható, úgynevezett releváns személyek közé sorolták át.
Tornike K. olyan mecsetekbe járt, amelyeket kaukázusi származású iszlamisták is látogatnak. Augusztus 23-án is éppen imára ment, amikor Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban hátulról, két lövéssel kivégezték. A feltételezett elkövetőt elfogták, az orosz állampolgárságú férfi nem tett vallomást.
Hét végi német sajtóértesülések szerint a szövetségi hírszerző szolgálathoz (BND) eljutottak információk arról, hogy a gyanúsított életére törhetnek. A háttérben ugyanazok állhatnak, akik megbízták a csecsen emigráns megölésével, és most attól tartanak, hogy feltárhatja az ügy hátterét a német hatóságok előtt. A gyanúsítottat ezért áthelyezték a moabiti börtönből egy másik berlini városrész, Tegel különlegesen szigorú biztonsági előírások szerint működtetett börtönébe.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready