Bezár!
2020. augusztus 14., péntek, Marcell napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Összeborultak Gyurcsány körül a ballibek: minden körzetben egy jelöltet indítanak22:14 London 2012 - eddig 139 doppingesetre derült fény21:42 Az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött Izraellel - azt hazudják, ez menti meg Palesztinát21:23 WHO-szakértő: a lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése21:05 Vicces jenkik: ők mindenhol beavatkoznak, de ha más teszi, akkor "aggódni" kezdenek19:44 Bejrút: az FBI is részt vesz a nyomozásban19:14 Letartóztatták Azerbajdzsán szerbiai nagykövetét18:52 Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot18:31 Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma17:50 Raktárba került jobboldaliság: anarcho-kommunistákat pénzel a kormány17:22 Egymillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban16:56 Romániában ismét csúcsot döntött a napi megbetegedések és elhalálozások száma16:35 Szükségállapotot vezettek be a libanoni fővárosban16:07 Mindenki megnyugodhat: Biden alelnöke ugyan színes, de a családja zsidó, és támogatja Izrael telepespolitikáját is15:47 Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Erdogan: Törökország keresztülhúzta Izrael és több más ország számításait

Reklám

Törökország és Líbia a november 27-ei megállapodásuk értelmében közös kutatásokat végezhet a Földközi-tenger keleti medencéjében található olaj- és gázlelőhelyek után az egyezmény által meghatározott kizárólagos gazdasági övezetekben – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő este a TRT Haber török állami hírtelevíziónak adott interjújában.
Erdogan a török–líbiai megállapodással kapcsolatban közölt hivatalos álláspontot megerősítve leszögezte: Ankara a szerződésnél a nemzetközi jogból fakadó jogait használta, és a lépés megfelel a tengerekre vonatkozó nemzetközi szabályozásnak.
A török államfő kifejtette, Törökország ezzel maximálisra növelte a Földközi-tenger keleti részét érintő joghatóságát még azelőtt, hogy Görögország egyoldalúan kinyilváníthatta volna tengeri joghatóságát, és megvalósíthatta volna azt a tervét, amely beszorítaná Törökországot saját partvonala és a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság közé.
Erdogan rámutatott, a szerződés elsősorban Görögországot, de Egyiptomot, Izraelt, és az Ankara által el nem ismert Ciprusi Köztársaságot – amelyet törökül hivatalosan Dél-ciprusi Görög Igazgatásnak (GKRY) neveznek – is komolyan zavarja. Emlékeztetett, a Ciprusi Köztársaság 2003-ban Egyiptommal, 2007-ben Libanonnal, 2010-ben pedig Izraellel írt alá olyan megállapodásokat, amelyek a nemzetközi jogot és Törökország jogait semmibe véve felparcellázták a Földközi-tenger keleti térségét.
A török elnök azt hangoztatta, Ankara most keresztülhúzta ezeknek az országoknak a számításait. Törökországon és Líbián túl más nemzetközi szereplők a kijelölt területeken engedély nélkül nem végezhetnek kutatótevékenységet – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a Ciprusi Köztársaság, Egyiptom, Görögország és Izrael Törökország jóváhagyása nélkül például földgázvezetéket sem fektethet le a térségben.
Erdogan november 27-én este Isztambulban fogadta a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzsot. A két fél egy tengeri joghatóságra vonatkozó egyezményt, valamint biztonsági és katonai együttműködési megállapodást kötött.
Görögország, Ciprus, és Egyiptom a nemzetközi jogba ütközőnek minősítette a török-líbiai megállapodást, amely újabb tényezővel bonyolítja azt a vitát, amely a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és gázlelőhelyek kiaknázása körül zajlik. Ankara – amely nem ismeri el önálló államként az etnikailag megosztott Ciprust – május eleje óta földtani méréseket és próbafúrásokat végző hajókat küldött a sziget közelébe a kizárólag általa elismert szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével, azt állítva, hogy ezzel a térség energiaforrásaihoz fűződő jogaikat védi.
Az Európai Unió július közepén enyhébb szankciókat vezetett be Törökország ellen a Brüsszel szerint illegális török próbafúrások miatt, majd az unió külügyminiszterei november 11-én határoztak arról, milyen újabb szankciókat vezethetnek be. A török külügyminisztérium közleményben azt válaszolta, senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy Törökország folytatja próbafúrásait a térségben.
„Hiú ábránd azt remélni, hogy Törökország a fenyegetések előtt meghajolva lemond földközi-tengeri jogairól” – fogalmazott akkor a tárca.
Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások legutóbb 2017 nyarán szakadtak meg, eredménytelenül.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready