A CBS értesülései szerint tévedésből rakétával lőtte le Irán az ukrán gépet. A hírcsatorna amerikai hivatalnokra hivatkozott.
Zoom
Fotó: CNN
Az Ukrainian International Airlines Boeing 737-800-as gépe 176 emberrel a fedélzetén szerda reggel zuhant le Teheránban, nem sokkal a felszállás után. Az összes utas életét vesztette. A CBS kiemeli: a szerencsétlenségre órákkal azután került sor, hogy Irán csapást mért amerikai célpontokra.
Az amerikai tévécsatorna szerint amerikai hírszerzési adatok rögzítették a célt befogó radarok mozgását, míg szintén amerikai műholdak föld-levegő rakétákat észleltek röviddel azelőtt, hogy az ukrán gép felrobbant.
Szerdán az UNIAN kijevi hírügynökség az Al Hadath jordániai hetilap értesülését idézve már jelzte: az iráni légvédelem lőhette le tévedésből Teherán mellett szerda reggel az ukrán utasszállító repülőgépet. Más források ezt akkor nem erősítették meg.
Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő a The Wall Street Jounalban hozzáfűzte: az irániak tévedésből lőhették le a gépet. A gyanút az alapozza meg, hogy a gép roncsai nagy területen szóródtak szét. A lap által idézett egyik szakértő szerint ugyanis a műszaki hiba miatti zuhanáskor a törmelékek sokkal kisebb körben szóródnak szét.
Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: benne is él a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta balesetről lehet szó. Hozzáfűzte, hogy a gép “nagyon durva környéken” repült, és előfordulhatott, hogy “valaki tévedett”. Az elnök nem mondta ki egyértelműen, hogy a gépet lelőtték.
Telefonon egyeztetett az ukrajnai és az iráni államfő
Telefonon beszélt csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrajnai és Haszan Róháni iráni elnök az előző nap Teheránnál lezuhant ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának vizsgálata ügyében – közölte az ukrán államfő hivatala.
A tájékoztatás szerint az iráni elnök biztosította ukrán hivatali partnerét afelől, hogy országa kész teljes körűen hozzájárulni az objektív vizsgálat lefolytatásához a szerencsétlenség okának megállapítása végett. Róháni hozzáfűzte: Irán az ukrán szakértőknek operatív hozzáférést biztosít minden szükséges adathoz.
Zelenszkij részvétét fejezte ki a katasztrófa iráni állampolgárságú áldozatai iránt. Megjegyezte, hogy az ukrán fél már bekapcsolódott a katasztrófa kivizsgálásába, csütörtökön ukrán szakértői küldöttség utazott Iránba. „Bízom abban, hogy az ön közreműködésével átlátható, átfogó és objektív vizsgálat lefolytatása révén a lehető leggyorsabban megállapítást nyernek ennek a tragikus eseménynek a körülményei” – fogalmazott az ukrán elnök.
Zelenszkij a nap folyamán szintén telefonon beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel is, akit arra kért, hogy országa szakértői is kapcsolódjanak be az ukrán gép katasztrófájának kivizsgálásába. Egyúttal neki is részvétet nyilvánított a járaton életüket vesztett brit állampolgárságú utasokért.
Az ukrajnai elnök hivatalos honlapján közzétett közlemény szerint a brit miniszterelnök támogatta Zelenszkij javaslatát, és ígéretet tett arra, hogy a legjobb brit szakértők kapcsolódnak be a tragédia körülményeinek feltárásába.
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a nap folyamán közölte, hogy jelenleg hét lehetséges verziót vizsgálnak a katasztrófa okaként, ebből három egyelőre bizalmas, négyet nyilvánosságra hozott. Ezek között sorolta fel a rakétabecsapódást – amit okozhatott egy Tor típusú orosz gyártmányú rakéta, mivel interneten megjelent információk alapján ilyen típusú rakéta maradványait találták meg a katasztrófa közelében –, a gép ütközését drónnal vagy más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás következtében vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten.
Tor típusú légvédelmi rakétarendszereket korábban a Szovjetunió, majd Oroszország gyártott. Az Ukrajinszka Pravda hírportál orosz sajtóforrásokra hivatkozva azt írta, hogy mintegy harminc darab ilyen típusú rakétarendszert adott el Oroszország Iránnak a 2000-es években.
Trump: a "szörnyeteg" Szulejmáni fel akarta robbantani az amerikai nagykövetséget
Az Irán elleni új szankciókat már jóváhagytam, és azonnali hatállyal érvénybe lépnek - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak. Az elnök közölte: a Fehér Ház rövid időn belül be is jelenti az új szankciókat, amelyek szerinte a változatlanul érvényben lévő korábbi büntetőintézkedésekhez képest is keményebbek lesznek.
Trump ismételten kitért a múlt péntekre virradóra végrehajtott célzott dróntámadásra, és ismét szörnyetegnek nevezte a támadásban megölt iráni Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét.
„Egy igazi szörnyet csíptünk el. Kiemeltük őket, és ennek már jó régen meg kellett volna történnie” – mondta, utalva arra, hogy Szulejmánival együtt a támadásban meghalt az iraki Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a vezetője is.
Az amerikai elnök először szólt arról, hogy Szulejmáni milyen merényletet készített elő. Mint mondta: a hírszerzési jelentések szerint egy amerikai nagykövetséget akart felrobbantani. Ezt az információt eddig sem ő, sem az amerikai kormányzat tagjai nem említették. Arra a kérdésre, hogy vajon nem a bagdadi nagykövetség tervezett levegőbe röpítéséről volt-e szó, Trump azzal válaszolt: ez nyilvánvaló, és utalt a nagykövetség előtti múlt heti tüntetésre.
Frissítés: újabb állítások és cáfolatok
A Newsweek is azt állítja, az irániak lőtték le a gépet. A lap cikke ezt az iráni légteret árgus tekintettel (azaz műholdakkal és kémrepülőgépekkel) figyelő amerikai hatóságok köreiből, illetve egy magasrangú iraki hírszerzőtiszttől származó információk alapján állítja. Az értesülést a Guardian más forrásokból is megerősítette. A lapnak nyilatkozó brit kormányzati illetékesek állítólag a "saját szemükkel látták" a Boeing 737-800-as gépet ért rakétatalálatról szóló hírszerzési bizonyítékokat.
A lap úgy tudja, hogy az Ukrán Nemzetközi Légitársaság 752-es járatának gépét szerdán egy orosz gyártmányú Tor M1-es típusú légvédelmi rakéta találta el. Az amerikai tisztségviselők azt állítják, hogy baleset történt, az iráni légvédelem ugyanis valószínűleg az Egyesült Államok és Irán között Kászim Szulejmáni múlt pénteki likvidálásását követően felizzó konfliktus miatt teljes harckészültségben állt. A CNN szerint az amerikai hadügyminisztérium biztosra veszi a rakétatalálatot, melynek pontos okát azonban egyelőre csak találgatják az amerikai illetékesek: Valószínű, hogy az iráni légvédelem a feszült helyzetben - néhány órával a két, amerikaiak által is használt iraki bázis ellen indított iráni rakétacsapást követően - a gépet támadóként azonosíthatta.
Teherán szerint ugyanakkor a Kijevbe tartó gép a levegőben lángra kapott, visszafordult és leszállásra készült; a pilóták észlelték a problémát, azonban nem adtak le semmilyen jelzést a váratlan helyzetről. A teli tankkal repülő utasszállító az iráni hatóság szerint földbe csapódott, és felrobbant.
Az iráni változatot a tekintélyes brit IHS Markit elemzőcég egyebek mellett a nyilvános légiforgalmi adatok alapján is kétségbe vonja. Ugyanis a radarképen látszik, hogy a gép egyenletesen emelkedett 2400 méteres magasságig, és ott minden manőverezés nélkül egyszerűen eltűnt, ami „a fedélzeten bekövetkező katasztrofális eseményre“ utalhat.
Ali Abedzadeh, az iráni polgári légügyi hatóság elnöke a CNN-nek kategorikusan cáfolta a nyugati médiában tényként kezelt rakétatámadást. Szerinte ha egy rakéta vagy lövedék érte volna a gépet, akkor az szabad zuhanásba ment volna át. Miközben a járat pilótája még meg tudta fordítani a gépet, és megpróbált visszatérni a repülőtérre.
Az mindenesetre biztató, hogy csütörtöki jelentés szerint a gép mindkét feketedobozát megtalálták. És, bár a berendezések megrongálódtak, a rajta tárolt adatok nem vesztek el. Irán bejelentette, hogy sem a gyártó Boeingnek, sem pedig az amerikai utasszállító gépek katasztrófáiban rendszerint eljáró Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottságnak nem adják ki, az adatokat Teheránban, az Ukrán Nemzetközi Légitársaság szakértőinek jelenlétében fogják kielemezni.
Pénteki frissítések: Az eltévedt iráni rakéta teóriáját erősíti a New York Times
A New York Times szerkesztősége valódinak találta, és publikálta azt a videót, amelyen állítólag azt látni, ahogy egy eltévedt iráni rakéta Parand városánál eltalálja az ukrán repülőt.
A videón látszik a becsapódás, de hallatszik a repülő földet érésének hangja is.
Az amerikai napilap azt is írja, hogy a repülőgép nem robbant fel egyből, hanem visszafordult a közeli repülőtérre, és csak afelett robbant be, és csapódott végül a földbe.
Eközben a Bellingcat oknyomozó portál egy részletes anyagot tett közzé, amelyben a videó helymeghatározását alaposan kivesézik, és ők is arra az eredményre jutottak, mint a NYT munkatársai. Ehhez különböző műholdfelvételeket, sőt, még a Pitagorasz-tételt is felhasználták - írja a 24.hu.
2. frissítés: Még a humorista szerint sincs bizonyítva a rakétatalálat verziója
Az ukrajnai államfő nem zárta ki, hogy rakétatalálat okozta az ukrán utasszállító gép szerdai katasztrófáját Iránban, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg.
Volodimir Zelenszkij a Telegram üzenetküldő szolgálaton és a Facebookon is közzétett bejegyzésében azt írta: "A rakétatalálat verziója nem kizárt, de egyelőre nem megerősített".
Az "ukrán" államfő - számba véve a külföldi állami vezetők sajtónyilatkozatait - felszólította Ukrajna partnerországait, elsősorban az Egyesült Államokat, Kanadát és Nagy-Britanniát, hogy a katasztrófával kapcsolatos adataikat bocsássák a tragédia okait vizsgáló bizottság rendelkezésére. Közölte azt is, hogy még a nap folyamán tárgyalni fog erről Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.
Hozzáfűzte, hogy a katasztrófa körülményeinek feltárásával foglalkozó bizottság folytatja munkáját, és ebben ukrán szakértők is részt vesznek.
"Arra számítunk, hogy minden információt és hozzáférést biztosítanak számukra, ami az objektív vizsgálat elvégzéséhez szükséges" - mondta.
"Célunk a vitathatatlan igazság megállapítása. Ezt az egész nemzetközi közösség felelősségének tekintjük. Az emberi élet értéke fölötte áll minden politikai indítéknak" - fogalmazott az ukrán elnök.
Több amerikai televízió és újság, köztük a The Wall Street Journal című lap csütörtökön meg nem nevezett, magas rangú washingtoni kormányzati forrásokra, mások mellett Pentagon-tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy amerikai tisztségviselők szerint az ukrán utasszállító repülőgépet az iráni légvédelem lőtte le közvetlenül az után, hogy felszállt a teheráni repülőtérről.
Trudeau is célozgat
Az amerikai bejelentéseket követően Justin Trudeau kanadai miniszterelnök állt a sajtó elé azzal a bejelentéssel, hogy Ottawának is vannak saját forrásból olyan hírszerzési információi, amelyek alapján "nagy valószínűséggel" egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le kedden Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet, de lehet, hogy nem szándékosan.
Trudeau nyilatkozata hatására Irán visszautasította, hogy a gépet iráni rakéta találta volna el, mégis Teherán felszólította Kanadát, hogy ossza meg információit az iráni nyomozókkal, ha esetleg mégis így történt.
A Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírócsoport közben bizonyítottnak találta a repülőt eltaláló rakétáról készült és az interneten megjelent videofelvétel hitelességét - számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség. A Bellingcat közleménye szerint szakértőik egy csoportja megmérte azt az időt, amennyi szükséges a kamerának a robbanás hangjának a rögzítéshez, megbecsülte a helyszín távolságát, ezt pedig összevetette a videó földrajzi helyzetének adataival és az ukrán járat repülési útvonalával.
A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel felszállás után azt követően zuhant le, hogy már elérte a 2400 méter repülési magasságot. A Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a becsapódást. Összesen 176-an haltak meg a gép 9 fős ukrán személyzetével együtt. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).
3. frissítés: "Fontos adatokat" kapott Kijev Washingtontól
Fontos adatokat kapott Ukrajna az Egyesült Államoktól a teheráni légi katasztrófáról - számolt be pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség az ukrán diplomácia vezetőjének Twitter-üzenetére hivatkozva.
Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök és Vadim Prisztajko külügyminiszter pénteken az Egyesült Államok képviselőivel találkozott, és tőlük kapta meg az információkat az Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgépről.
Prisztajko közölte, hogy az információkat szakértőik tanulmányozzák. Megismételte, hogy a nap folyamán kapcsolatba lépnek Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is.
Teherán elutasítja, hogy a gépet iráni rakéta találta volna el.
4. frissítés: EU-álláspont csak a hivatalos vizsgálat után - addig marad a sugalmazás
Igen nagy a valószínűsége, hogy iráni rakétatalálat miatt zuhant le a Teherán mellett megsemmisült ukrán repülőgép - jelentette ki a holland külügyminiszter pénteken Brüsszelben, a közel-keleti konfliktus kiéleződése miatt összehívott rendkívüli európai uniós külügyminiszteri tanácsülés előtt.
Érkezésekor adott nyilatkozatában Stef Blok hangsúlyozta: az EU minden további lépése attól függ, Irán hogyan áll hozzá, milyen módon működik közre a katasztrófa részleteinek felderítésében.
Heiko Maas német külügyminiszter leszögezte, hogy teljes körű és átlátható vizsgálatra van szükség az ukrán utasszállító ügyében, ennek elmaradása súlyos bizalomvesztéssel jár Teherán számára. Kijelentette, minden fél elismeri, hogy el kell kerülni a helyzet elmérgesedését, valamint azt, hogy mihamarabb párbeszédre van szükség. Hozzátette, "még mindig van értelme", ezért szükséges megmenteni az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodást.
Luxemburgi kollégája, Jean Asselborn szerint az ukrán repülőgép katasztrófája szerencsétlen baleset volt, amelyet egy véletlenül, tévedésből kilőtt rakéta okozhatott. Kijelentette, a háborús feszültségnek véget kell vetni, ugyanis az vezetett a 176 ember halálához vezető katasztrófához. A kérdés most az, hogyan lehet stabilizálni a helyzetet, illetve megelőzni a konfliktus átterjedését a szomszédos országokra. Azt is hangoztatta, hogy a NATO a korábbinál nagyobb szerepet vállalhatna az eszkaláció megelőzésében.
Linas Linkevicius litván külügyminiszter ugyancsak aláhúzta: fontos elkerülni a helyzet elmérgesedését. Mint mondta, stratégiára van szükség a régió stabilitásának megteremtésére és megőrzésére, amelyben az Európai Unió aktívabb szerepet vállalhatna, ugyanis ehhez rendelkezésére állnak a szükséges gazdasági és politikai lehetőségek.
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter nyilatkozata szerint a pénteki tanácskozás fókuszában az áll, miként lehet elérni Irán visszatérését a nukleáris megállapodás végrehajtásához. Úgy vélekedett, hogy az urándúsításra vonatkozó teheráni tervek nyugtalanítóak, de visszafordíthatóak, és reményét fejezte ki, hogy az EU segíteni tud Iránnak a szerződés rendelkezéseinek teljesítésében.
Az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján Stefan de Keersmaecker szóvivő újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a brüsszeli testület megvárja a vizsgálat hivatalos, meggyőző bizonyítékokon alapuló eredményét, mielőtt kialakítaná álláspontját az ukrán repülőgép ügyében.
Aláhúzta, az Európai Bizottság "független és hiteles" nyomozást sürget, amelyben kész is segítséget nyújtani.
5. frissítés: Irán hozzáférést biztosított Ukrajnának a feketedobozokhoz - enyhül a kijevi narratíva
Ukrajna hozzáférést kapott az Iránban lezuhant ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez - jelentette be Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.
A tárcavezető megjegyezte, hogy Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki.
"Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezítette a vizsgálatot" - fejtette ki.
Elmondta, Irántól hozzáférést kaptak a gép feketedobozaihoz, illetve a teheráni repülőtér diszpécserei és a pilóták közötti beszélgetés felvételeihez. "Egyelőre mindezeket az információkat elemezzük, nem zárunk ki egyetlen verziót sem (a katasztrófa okát illetően)" - tette hozzá Prisztajko.
Végezetül leszögezte: kártérítést fognak követelni, ha bebizonyosodik, hogy rakétatalálat érte a gépet.
Eközben a Telegram üzenetküldő portálon Volodimir Zelenszkij elnök "csapatának" oldalán új bejegyzés jelent meg, miszerint "nem lesznek elhamarkodott bejelentések a katasztrófa okairól". A közlemény megismétli Zelenszkij pénteki üzenetének szavait, amely szerint nincs kizárva, hogy rakétatalálat okozta a katasztrófát, de egyelőre megerősítve sem. "A témával kapcsolatos spekulációk semmiképpen sem hoznak közelebb minket az igazsághoz" - írták.
A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.
Irán szerint hajtóműhiba okozhatta a balesetet. Több nyugati ország szerint azonban rakétatalálat érhette a gépet.
6. frissítés: Kamu volt a buldózeres kép
Az ukrán külügyér szavai szerint a Teheránban lévő ukrán csapat nem erősítette meg a gép maradványait a helyszínről elszállító iráni buldózerről készült és nyilvánosságra került fotó hitelességét.
Korábban ukrán sajtóhírek szerint Julian Röpcke, a Bild című német lap szerkesztője a Twitter közösségi portálon közölt egy fotót egy buldózerről, amely állítólag részt vesz a katasztrófa helyszínének takarításában.
(Híradó - MTI - Index - 24.hu nyomán)