2020. szeptember 22., kedd, Móric napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:38 Nácizni éjjel, nácizni nappal20:23 Irán: szabotázsakció áll a natanzi urándúsító telepen történt robbanás mögött20:05 Gyorstesztek tömeges alkalmazására készül a bajor kormány19:43 Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót19:22 Trump Kínát bírálta a járványkezelése miatt az ENSZ közgyűlésén19:05 Putyin elfogadta a Jelcin-korszak utolsó kormányzójának lemondását18:41 Egyetlen koronás eset miatt halasztják az EU-csúcsot18:23 Maszkot hordani nem hajlandó utasok miatt késnek a vonatok17:56 Kilencéves kislányt és 73 éves asszonyt is megerőszakolt két "férfi" Franciaországban17:32 Halálra ítéltek két embert Pakisztánban tömeges tragédiát okozó gyújtogatásért17:06 Négy idős ózdi asszonynál próbálkoztak az unokázók, egyszer sem jártak sikerrel16:34 Szarvasbőgés a barcsi erdészetben16:26 Szijjártó szerint egyetértés volt Strassburgban arról, hogy rendezni kell a nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás kérdését Kárpátalján16:03 Megkérdőjelezték a faji sokszínűség egyik elméletét15:21 Már a gyümölcslével nyakon öntött zsidós poénokat is levadássza az érinthetetlenek legújabb számítógépes projektje
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Apasági szabadságra megy a japán környezetvédelmi miniszter

Reklám

Apasági szabadságra megy japán népszerű környezetvédelmi minisztere. Koidzumi Sindzsiro szerdán jelentette be, hogy első gyermeke születése után, ami január végére várható, szabadságra megy, hogy példát mutasson a dolgozó japán apáknak.
Az elöregedő japán társadalom régóta küzd azzal, hogy kevés gyermek születik. A kormány az utóbbi időben megpróbálja népszerűsíteni az apasági szabadságot a dolgozó apák körében. Decemberben a kabinet bejelentette, hogy lehetővé teszi a férfi közalkalmazottak számára, hogy több mint egy hónapos apasági szabadságot vegyenek ki.
Koidzumi szerdán közölte, hogy három hónap alatt két hetet vesz majd ki úgy, hogy szabadsága ne hátráltassa a kormányban és a parlamentben vállalt feladatait. A miniszter elismerte, hogy számára sem volt könnyű a döntés, de hangsúlyozta, hogy „hacsak nem változtatunk a légkörön, a kormány alkalmazottai várhatóan nem élnek majd az apasági szabadsággal”.
Japánban viszonylag nagyvonalú szabadságolási rendszer kedvez a szülőknek. A nők és férfiak is akár 12 hónapnyi részben fizetett szabadságot vehetnek ki. A változások azonban lassan zajlanak, a munkahelyükön leterhelt férfiak közül csak kevesen élnek az apasági szabadsággal. Sokan tartanak attól, hogy ez károsan hat majd a karrierjükre. Azokat pedig, akik mégis szabadságot kérnek, a főnökük és kollégáik is figyelmeztetik erre.
A 38 éves Koidzumi, az egykori japán miniszterelnök, Koidzumi Dzsunicsiro fia – a harmadik legfiatalabb miniszter Japán második világháború utáni történetében – tavaly jelentette be házasságát Takigava Christel korábbi hírolvasóval, akkor arról is beszélt, hogy ha gyermekük születik, apasági szabadságra megy. Azóta azonban sok bírálat érte, amiért kormányzati feladatai elé helyezi a családi teendőit.
Korábban Hirosima és Mie prefektúra kormányzója is vett ki apasági szabadságot, de a miniszterek közül Koidzumi lesz az első. „Remélem, elérkezik a nap, amikor a törvényhozók apasági szabadsága nem lesz többé hír az újságokban” – mondta a miniszter.
A hivatalos statisztikák szerint 2018-ban az apák 6,16 százaléka vett ki apasági szabadságot, míg az anyák 82,2 százaléka élt a szülés utáni szabadsággal. A kormány szeretné, ha idén 13 százalékra nőne az apasági szabadságot kivevők aránya.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready