2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:22 NVB: nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről19:39 Még mindig a pohártartó és a személyiségzavar a téma Molnár Ricsi perében19:03 Kivizsgálják a repülőtéren órákat veszteglő légijárat ügyét18:43 A fasiszta brigantik már a DK-ba is befurakodtak: 2,6% nem akarta Ferit elnöknek18:34 A hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Afganisztánban17:53 Iskolai mészárlásra készülő kercsi tizenéveseket vettek őrizetbe17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Apasági szabadságra megy a japán környezetvédelmi miniszter

Reklám

Apasági szabadságra megy japán népszerű környezetvédelmi minisztere. Koidzumi Sindzsiro szerdán jelentette be, hogy első gyermeke születése után, ami január végére várható, szabadságra megy, hogy példát mutasson a dolgozó japán apáknak.
Az elöregedő japán társadalom régóta küzd azzal, hogy kevés gyermek születik. A kormány az utóbbi időben megpróbálja népszerűsíteni az apasági szabadságot a dolgozó apák körében. Decemberben a kabinet bejelentette, hogy lehetővé teszi a férfi közalkalmazottak számára, hogy több mint egy hónapos apasági szabadságot vegyenek ki.
Koidzumi szerdán közölte, hogy három hónap alatt két hetet vesz majd ki úgy, hogy szabadsága ne hátráltassa a kormányban és a parlamentben vállalt feladatait. A miniszter elismerte, hogy számára sem volt könnyű a döntés, de hangsúlyozta, hogy „hacsak nem változtatunk a légkörön, a kormány alkalmazottai várhatóan nem élnek majd az apasági szabadsággal”.
Japánban viszonylag nagyvonalú szabadságolási rendszer kedvez a szülőknek. A nők és férfiak is akár 12 hónapnyi részben fizetett szabadságot vehetnek ki. A változások azonban lassan zajlanak, a munkahelyükön leterhelt férfiak közül csak kevesen élnek az apasági szabadsággal. Sokan tartanak attól, hogy ez károsan hat majd a karrierjükre. Azokat pedig, akik mégis szabadságot kérnek, a főnökük és kollégáik is figyelmeztetik erre.
A 38 éves Koidzumi, az egykori japán miniszterelnök, Koidzumi Dzsunicsiro fia – a harmadik legfiatalabb miniszter Japán második világháború utáni történetében – tavaly jelentette be házasságát Takigava Christel korábbi hírolvasóval, akkor arról is beszélt, hogy ha gyermekük születik, apasági szabadságra megy. Azóta azonban sok bírálat érte, amiért kormányzati feladatai elé helyezi a családi teendőit.
Korábban Hirosima és Mie prefektúra kormányzója is vett ki apasági szabadságot, de a miniszterek közül Koidzumi lesz az első. „Remélem, elérkezik a nap, amikor a törvényhozók apasági szabadsága nem lesz többé hír az újságokban” – mondta a miniszter.
A hivatalos statisztikák szerint 2018-ban az apák 6,16 százaléka vett ki apasági szabadságot, míg az anyák 82,2 százaléka élt a szülés utáni szabadsággal. A kormány szeretné, ha idén 13 százalékra nőne az apasági szabadságot kivevők aránya.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready