2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:39 Még mindig a pohártartó és a személyiségzavar a téma Molnár Ricsi perében19:03 Kivizsgálják a repülőtéren órákat veszteglő légijárat ügyét18:43 A fasiszta brigantik már a DK-ba is befurakodtak: 2,6% nem akarta Ferit elnöknek18:34 A hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Afganisztánban17:53 Iskolai mészárlásra készülő kercsi tizenéveseket vettek őrizetbe17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Görögország is csapatokat küldene Líbiába

Reklám

Görögország kész fegyveres erőket küldeni Líbiába, hogy hozzájáruljon a konfliktus megoldásához – jelentette ki Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter Athénban pénteken, miután találkozott Halífa Haftar tábornokkal, a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjével.
„Görögország készen áll arra, hogy csapatokkal járuljon hozzá a tűzszünethez szükséges katonai misszióhoz vagy az ENSZ által 2011-ben bevezetett fegyverembargó betartásához szükséges európai művelethez” – mondta Déndiasz.
Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Der Spiegel című német hetilapnak adott interjúban úgy vélekedett: az uniós partnereknek készen kell állniuk arra, hogy csapatokat küldjenek Líbiába, amennyiben az szükséges a fegyvernyugvás biztosításához. „Ha tűzszünet lép életbe Líbiában, az EU-nak készen kell állnia arra, hogy segítsen annak végrehajtásában és felügyeletében, akár katonákkal egy európai misszió keretében” – jelentette ki.
A görög külügyminiszter pénteken elégedetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Görögországot nem hívták meg a Líbiáról szóló nemzetközi konferenciára, amelyet vasárnap tartanak Berlinben. Az eseményre Haftaron és az ENSZ által elismert líbiai kormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökön kívül az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kína, Törökország, a Kongói Köztársaság, az Európai Unió (EU), az Arab Liga, az Afrikai Unió (AU), Algéria, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást.
Déndiasz úgy fogalmazott: Görögország reméli, hogy Németország megvédi és érvényesíti a közös európai álláspontot, amely érvénytelennek ismeri el a Fájez esz-Szarrádzs kormánya és Törökország által aláírt memorandumokat. A tárcavezető ezzel azokra a Recep Tayyip Erdogan török elnök és Szarrádzs által november 27-én aláírt kétoldalú megállapodásokra utalt, amelyek a török és líbiai kizárólagos gazdasági övezeteket határozták meg a görög Rodosz és Kréta szigetekhez nagyon közel. Görögország szerint az egyezmény sérti szuverenitását, és válaszul december elején kiutasította Líbia athéni nagykövetét.
A görög média szerint Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pénteken telefonbeszélgetést folytatott Angela Merkel német kancellárral, akitől azt kérte, hogy ne távolodjon el a közös uniós állásponttól a Szarrádzs-kormány és Törökország közötti megállapodással kapcsolatban. Micotákisz az Alpha TV nevű görög televíziós csatornának adott interjúban csütörtökön kijelentette: „Görögország meg fog vétózni a külügyminiszteri tanácsban minden olyan politikai határozatot, amely nem írja elő a Törökország és Líbia közötti állítólagos tengeri területek meghatározásáról szóló memorandum visszavonását”.
Törökország szerint a kontinens közelében fekvő szigetek – akár az olyan méretűek, mint Ciprus vagy Kréta – nem rendelkezhetnek a kontinentális talapzattal, sem saját kizárólagos gazdasági övezetekkel. Görögország szerint ez az álláspont ellentmond a nemzetközi tengerjognak.
Micotákisz pénteken informális találkozón vett részt Haftarral. „Azért jöttünk ide, hogy a békéről tárgyaljunk” – mondta a tábornok.
A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. Líbia az országot vezető Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready