Reggel hét órakor nyíltak meg az urnák az északi Emilia Romagna és a déli Calabria tartományban, ahol az este 11-ig tartó választások jelentős belpolitikai fordulatot idézhetnek elő a Matteo Salvini vezette jobboldal és a kormánypárti Demokrata Párt (PD) irányította baloldal szoros versenyének eredményétől függően.
Az Il Messaggero napilap úgy vélte, a tartományi választások eredményének kihirdetése után "semmi sem lesz olyan mint régen".
Ha a Matteo Salvini vezette jobboldal győz előrehozott választásokat fog szorgalmazni. Vereség esetén a PD sem engedheti meg magának a kormányzás folytatását, hiszen ezzel a folyamatos felmorzsolódást kockáztatja.
Baloldali győzelem esetén is fordulat várható, mivel a PD kormányátalakítást fog követelni saját pozícióinak növelésére.
Sok függ a PD és a Liga közötti különbség mértékétől is, valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szereplésétől, melyet 10 százalék alatt mértek.
Az utoljára január 10-én közölt felmérések Calabriában a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelöltje Jole Santelli biztos előnyét mutatták a baloldali Pippo Callipóval szemben. Emilia Romagnában fej-fej melletti verseny várható a baloldal színeiben újrainduló volt tartományi elnök Stefano Bonaccini és a Liga jelöltje Lucia Borgonzoni között.
A figyelem Emilia Romagnára irányul, hiszen a tartomány 1970 óta a baloldal irányította: a jobboldal győzelme megerősítené az Umbriában október végén bekövetkezett politikai fordulatot, vagyis hogy az eddig "vörös" régiók átállnak jobboldalra. Emilia Romagnában a tavalyi EP-választásokat már a Liga vezette jobboldal nyerte 44,3 százalékkal.
Az eredményt befolyásolhatja a részvételi arány, amely a 2014-ben 37,7 százalékos volt Emilia Romagnában.
Az urnák 23 órai lezárása után közlik az első exit poll eredményeket, a politikusok első nyilatkozatai éjszaka, végleges eredmények pedig hétfőn várhatók. A két tartományban összesen 5,5 millió szavazásra jogosult személyt várnak az urnákhoz, többségük nő.
A pártok vezetői közül senki sem szavaz, mivel nem ezekben a tartományokban élnek.
(MTI)