2020. április 1., szerda, Hugó, Agád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:12 Rajzfilmhős lett Puskás Ferencből, íme az első rész09:52 New Yorkban olyan magas a halottak száma, hogy hűtőkamionokban tárolják őket09:48 Újra megnyílt a balassagyarmati határátkelő az ingázók előtt09:37 Türkmenisztánban a torkánál ragadták meg a kérdést: egyszerűen "betiltották" a koronavírust09:17 Egy louisianai szektavezérnek "Isten azt mondta", ne törődjön a járvánnyal09:01 Tizenhárom éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata08:50 Fagyos idővel indult az április Erdélyben08:45 Még a végén a macskák számára is kijárási tilalmat rendelnek el08:31 Mától új menetrend szerint közlekednek a budapesti tömegközlekedés járatai08:04 Trump szerint "nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra07:43 Meghalt négy beteg, 525-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, minden megyében van koronavírusos07:32 Először volt hőhullám az Antarktiszon06:56 Több száz egyeddel ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park22:55 Felhívta a mentőket azzal, hogy öngyilkos akar lenni, majd rájuk támadt - az ügyészség felfüggesztettel jutalmazná22:37 A háziorvosok nyílt levélben közlik Müller Cecíliával: nincs elég védőfelszerelésük
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Megint patthelyzet jöhet Izraelben

Reklám

Ismét patthelyzetet jeleznek Izraelben a felmérések két héttel a március 2-ára kiírt parlamenti választások előtt, és egyre több szó esik egy lehetséges negyedik voksolásról - jelentette az izraeli közszolgálati rádió szerdán.
A rádióban megszólaltatott közvéleménykutató szerint alig mutatkozott elmozdulás a pártok támogatottságában a szeptember közepi választások óta, az emberek, ha meg is változtatták pártpreferenciájukat, nem mozdultak ki a jobboldali-vallásos vagy a centrista és baloldali pártokból létrejött tömbből, ezek támogatottsága szinte állandó.
A Jediót Ahronót című újság honlapján, a yneten közölt - a valós 120 képviselői helyet hárommal meghaladó - becslésben 36 parlamenti hellyel a centrista ellenzéki Kék-fehér pártot mérték a legnagyobbnak. Őket 33 képviselővel a Likud, majd az arab pártok közös listája követte 14 hellyel. Kilencet jeleztek a baloldali pártszövetségnek, nyolcat Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk pártjának, valamint a keleti származású vallásosokat képviselő Sasz és az askenázi ultraortodoxokat megjelenítő Tóra Zsidóságának. Náluk eggyel kapott kevesebbet a kutatóktól a Jobbra, vagyis Jamina nevű, a Likudtól jobbra álló párt.
A rádióban ismertetett közvélemény-kutatásban három szavazói csoportot különítettek el. Az elsők a "focisták", akik ugyanúgy ragaszkodnak pártjukhoz, ahogy egy-egy focicsapat szurkolótábora ragaszkodik kedvencéhez, akár vesztésre, akár nyerésre áll, gyakran több generáción át. Számukra identitásuk része lett egy adott párthoz tartozás.
A második csoport az "okostelefonosok", akik arra szavaznak, aki többet ígér nekik, és készek megváltoztatni voksukat, ha egy másik párt előnyösebb ajánlattal jelentkezik, akárcsak a szolgáltatójukat gyakran kedvezőbbre cserélő okostelefon-tulajdonosok.
A harmadik csoport pedig úgy viselkedik, mint a valóságshow-k szavazóközönsége: ők az utolsó pillanatig kivárnak, és a jövendő győztes mellé próbálnak állni. Ez az utolsó pillanat nagyjából a választások előtti két hét, ilyenkor jelentkezik az a "momentum", amellyel ennek a csoportnak a szavazóit meg lehet ragadni.
Az előző két választáson - tavaly áprilisban és szeptemberben - patthelyzet alakult ki a baloldali és a jobboldali tábor között. Egyikük sem tudott kormányt alakítani, viszont képesek voltak megakadályozni a másik oldalt a kormányalakításban.
Szakértők szerint ezúttal is ilyen eredmény várható, de jelentősen befolyásolhatja a voksolás kimenetelét a választási részvétel, hogy melyik tábor lesz képes inkább mozgósítani szavazóit a választások napján. A szavazási kedv a baloldalon hagyományosan mintegy 10 százalékkal magasabb, viszont ők kevesebben vannak.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready