2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél19:04 Gyöngyöspatai csoda: 11-re már végez a leckével az összes purdé, csak a tanároktól nem tudnak tanulni18:52 Konronavírus-fertőzött lett a belga királyi unokaöcs18:37 Adminisztratív értelemben is véget ért a járvány Szlovéniában18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Üzemképtelenné Venezuela egyetlen telekommunikációs műholdja

Reklám

Letért Föld körüli pályájáról és üzemképtelenné vált Venezuela egyetlen telekommunikációs műholdja, műsorszórási gondokat okozva az egyébként is súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő latin-amerikai országnak - jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken.
A Kínában gyártott, 2008-ban fellőtt műhold mindenekelőtt Venezuela vidéki, az optikaikábel-hálózat által le nem fedett területei internetszolgáltatása biztosításában segített, emellett elérhetővé tette az erősen kormánypárti állami televíziós csatornákat a szegény, vidéki otthonokban, amelyek nem rendelkeznek kábeltelevíziós hozzáféréssel.
A korábbi elnök, Hugo Chávez akkor még azzal kérkedett, hogy a hattonnás szerkezet segít majd a 21. század szocializmusának építésében, és hozzájárul Venezuela függetlenségéhez és szuverenitásához. Chávez utódja, Nicolás Maduro elnök alatt azonban az ország a rossz gazdálkodás és az amerikai szankciók súlya alatt nyög, miközben a műhold három évvel az üzemidejének tervezett 2023-as lejárta előtt használhatatlanná vált.
A kormánynak most nemzetközi műholdas szolgáltatókhoz kell fordulnia, hogy segítsenek az általa előállított tartalmak sugárzásában a latin-amerikai ország legszegényebb állampolgárainak - mondta William Pena telekommunikációra szakosodott venezuelai újságíró. A kereskedelmi műholdakra való áttérés viszont dollármilliókat emészthet fel, illetve a Venezuelával szemben elrendelt amerikai szankciók is akadályt jelenthetnek - tette hozzá.
Az állami televíziós csatornákat továbbra is lehet fogni kábelen, illetve hagyományos antennákon keresztül, de a műhold kiesése miatt jóval körülményesebb lesz elérni a tartalmakat az ország roskatag telekommunikációs infrastruktúrával rendelkező részeiben - mondta Pena.
A VeneSat-1 műhold problémáit először március 13-án észlelték amerikai vállalatok. A venezuelai tudományos minisztérium március 25-én erősítette meg, hogy a Simón Bolivarról elnevezett szerkezet jelentősen letért pályájáról és működésképtelenné vált, ennek okát azonban nem közölte.
Külföldi szakértok szerint mindezt túlmelegedés, alkatrészhiba vagy mikrometeorit-becsapódás is okozhatta. Venezuelai szakemberek viszont abból indulnak ki, hogy a hibát üzemanyaghiány okozhatta, mert politikai döntés alapján a műhold pozíciója a baráti Uruguaynak kijelölt 78. hosszúsági fokra került, nem pedig a Venezuelának földrajzi elhelyezkedése miatt sokkal kedvezőbb 68. hosszúsági fokra, ami miatt viszont a tervezettnél több üzemanyag kellett a pályán tartásához.
"A műhold ideológiai fennköltség áldozatává lett" - hangoztatta Pena.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready