Letért Föld körüli pályájáról és üzemképtelenné vált Venezuela egyetlen telekommunikációs műholdja, műsorszórási gondokat okozva az egyébként is súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő latin-amerikai országnak - jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken.
A Kínában gyártott, 2008-ban fellőtt műhold mindenekelőtt Venezuela vidéki, az optikaikábel-hálózat által le nem fedett területei internetszolgáltatása biztosításában segített, emellett elérhetővé tette az erősen kormánypárti állami televíziós csatornákat a szegény, vidéki otthonokban, amelyek nem rendelkeznek kábeltelevíziós hozzáféréssel.
A korábbi elnök, Hugo Chávez akkor még azzal kérkedett, hogy a hattonnás szerkezet segít majd a 21. század szocializmusának építésében, és hozzájárul Venezuela függetlenségéhez és szuverenitásához. Chávez utódja, Nicolás Maduro elnök alatt azonban az ország a rossz gazdálkodás és az amerikai szankciók súlya alatt nyög, miközben a műhold három évvel az üzemidejének tervezett 2023-as lejárta előtt használhatatlanná vált.
A kormánynak most nemzetközi műholdas szolgáltatókhoz kell fordulnia, hogy segítsenek az általa előállított tartalmak sugárzásában a latin-amerikai ország legszegényebb állampolgárainak - mondta William Pena telekommunikációra szakosodott venezuelai újságíró. A kereskedelmi műholdakra való áttérés viszont dollármilliókat emészthet fel, illetve a Venezuelával szemben elrendelt amerikai szankciók is akadályt jelenthetnek - tette hozzá.
Az állami televíziós csatornákat továbbra is lehet fogni kábelen, illetve hagyományos antennákon keresztül, de a műhold kiesése miatt jóval körülményesebb lesz elérni a tartalmakat az ország roskatag telekommunikációs infrastruktúrával rendelkező részeiben - mondta Pena.
A VeneSat-1 műhold problémáit először március 13-án észlelték amerikai vállalatok. A venezuelai tudományos minisztérium március 25-én erősítette meg, hogy a Simón Bolivarról elnevezett szerkezet jelentősen letért pályájáról és működésképtelenné vált, ennek okát azonban nem közölte.
Külföldi szakértok szerint mindezt túlmelegedés, alkatrészhiba vagy mikrometeorit-becsapódás is okozhatta. Venezuelai szakemberek viszont abból indulnak ki, hogy a hibát üzemanyaghiány okozhatta, mert politikai döntés alapján a műhold pozíciója a baráti Uruguaynak kijelölt 78. hosszúsági fokra került, nem pedig a Venezuelának földrajzi elhelyezkedése miatt sokkal kedvezőbb 68. hosszúsági fokra, ami miatt viszont a tervezettnél több üzemanyag kellett a pályán tartásához.
"A műhold ideológiai fennköltség áldozatává lett" - hangoztatta Pena.
(MTI)