Guineában a voksolók elsöprő többsége, 92 százaléka támogatta az alkotmány módosítását az erről szóló népszavazáson a referendum előzetes eredményei alapján - közölte pénteken Amadou Salifou Kebe, a nyugat-afrikai ország választási bizottságának elnöke.
Az ország alkotmánybíróságának most nyolc napja van arra, hogy megerősítse vagy elutasítsa a népszavazás eredményét.
Az ellenzék ugyanakkor attól tart, az alkotmánymódosítás lehetővé tenné Alpha Condé elnöknek, hogy további 12 évig hatalmon maradhasson.
A 81 éves Condé nem zárta ki, hogy az alkotmánymódosítással meghosszabbítja a decemberben lejáró hivatali idejét. Példaként más afrikai országok vezetőit hozta fel, akik szintén meghosszabbították mandátumaikat.
Az alkotmánymódosítás értelmében a kétszer öt éves mandátum helyett kétszer hat évben korlátoznák az elnök által betölthető hivatali időt. Ugyanakkor az nem lett rögzítve, hogy ebbe beleszámít-e a korábban hatályos alkotmányos rendelkezések idején letöltött hivatali idő. Condé jelezte, hogy az ő értelmezése szerint nem számítana bele.
Az eredetileg március 1-re kitűzött voksolást így is el kellett halasztani, mert aggályok merültek fel a választói névjegyzék hitelességéről. Az ellenzék bojkottálta a népszavazást.
Legalább harminc ember vesztette életét tavaly október óta a tervezett alkotmánymódosítás elleni tüntetéseken.
A népszavazás eredménye egyfajta előrejelzés lehet az év végéig tartandó guineai elnökválasztás szempontjából Afrika legnagyobb bauxitkitermelő országában.
(MTI)