Mike Pompeo amerikai külügyminiszter olyan hatalommegosztáson alapuló átmeneti kormányt javasolt kedden a venezuelai demokratikus átmenet kezelésére, melyben mind Nicolás Maduro jelenlegi elnök emberei, mind pedig Juan Guaidó ellenzéki vezető hívei képviseltetnék magukat, Washington pedig ezért cserébe a latin-amerikai ország elleni szankciók feloldását helyezte kilátásba. Guaidót ugyanakkor Venezuelában államcsínykísérletben való állítólagos közreműködése ügyében beidézték az ügyészségre.
Az amerikai ajánlat értelmében - amely Washington Venezuelával kapcsolatos politikájában fordulatot sejtet - Madurónak át kellene adnia a hatalmat egy olyan öttagú államtanács számára, amely hat-tizenkét hónapon belül elvezetné az országot a demokratikus választásokig. Pompeo kedden Washingtonban értésre adta, hogy Maduro nem utasíthatja el ezt az ajánlatot, viszont az említett ideiglenes vezető testületben az ő képviselői is részt vehetnek a mostani ellenzékiekkel együtt. Ebben az esetben Washington kész lenne feloldani számos büntetőintézkedést.
Elliot Abrams, az amerikai kormány venezuelai különmegbízottja a The Wall Street Journal hasábjain már ismertette az amerikai elképzelés alapelveit. "Az Egyesült Államok egyetlen politikai pártot sem támogat Venezuelában, mi a demokrácia visszatérését támogatjuk, és hisszük, hogy minden pártnak, beleértve a rendszer pártját, a Venezuelai Szocialista Egyesült Pártot, egyenlő esélyt biztosító terepen, szabad és igazságos választásokon kell megmérkőznie" - írta a tisztségviselő.
Az AP hírügynökség rövid ismertetőjéből kiderül, hogy az amerikai "demokratikus keretterv" értelmében az átmeneti tanácsban sem Maduro, sem Guaidó nem foglalhat helyet. Washington legfőbb ösztönzőként arra tett ígéretet a szembenálló feleknek, hogy cserébe feloldja az ország ellen érvényben lévő szankciókat.
A rendezési javaslat alig néhány nappal az után lát napvilágot, hogy az amerikai kormány kábítószerterrorizmusra és pénzmosásra hivatkozva vádat emelt Nicolás Maduro venezuelai elnök és több mint egy tucat jelenlegi és volt közeli munkatársai ellen. Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatot adott ki Mike Pompeo aláírásával, amely szerint a tárca 15 millió dolláros jutalmat helyez kilátásba Maduro "elfogásáért".
Maduro rendszere eközben nem sok jelét mutatja a belpolitikai megbékélés szándékának. Tarek William Saab venezuelai főügyész bejelentette, hogy csütörtökre beidézték az ügyészségre Guaidót. Az ügyben hallgatják meg, hogy milyen szerepe volt egy állítólagos államcsínykísérletben, amelyet - Caracas szerint - a szomszédos Kolumbiában szerveztek meg. Saab szerint az ellenzéki vezető és Cliver Alcalá nyugalmazott tábornok mellett további "összeesküvők" ellen is vizsgálatot folytatnak "hatalomátvételi kísérlet bevallott bűne" miatt.
"Ezt a puccsot a Kolumbiai Köztársaságban tervelték ki amerikai tanácsadók a venezuelai államtól ellopott pénzek segítségével, erről Cliver Alcalá beismerő vallomást tett, amelyet március 26-án hoztak nyilvánosságra Kolumbiában" - állította a múlt pénteken Saab. Mint írta, a szomszédos Kolumbiában élő tábornok három kiképző táborban készítette fel az összeesküvőket arra, hogy Venezuelába beszivárogva gyilkosságokat és terrorcselekményeket kövessenek el. A főügyész kiemelte azt is, hogy a tervet meghiúsították, amikor a kolumbiai Santa Marta kikötőjében a hatóságok lefoglaltak egy félmillió dolláros fegyverszállítmányt, amelyet Venezuelába akartak csempészni.
(MTI)