Csak megszakadt szívvel lehet szeretni Németországot - mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő pénteken Berlinben a második világháború végének 75. évfordulója alkalmából tartott emlék"ünnepségen".
Zoom
Már csak a rácsajtót kellene rájuk zárni... (fotó: www.bundespraesident.de)
A szövetségi elnök a háborúk és önkényuralmi rendszerek áldozatainak emlékművénél (Neue Wache) tartott ünnepségen kiemelte, hogy
a német történelem az emberek millióinak legyilkolásért és millióknak okozott szenvedésért viselt felelősség súlya alatt megtört történelem.
A második világháborúban történetek miatt "megszakad a szívünk", és ezért "ezt az országot csak megszakadt szívvel lehet szeretni". Aki ezt nem tudja elviselni, és le akarja zárni a történelemmel szembenézés folyamatát, nemcsak a háború és a náci diktatúra katasztrófáját szorítja ki a tudatából, hanem "leértékeli mindazt a jót, amit azóta elértünk, és tagadja demokráciánk lényegét" - mondta Frank-Walter Steinmeier.
Ennek a katasztrófának a tanulságaiból rakta le a nemzetközi közösség 1945 után az emberi jogok, a nemzetközi jog, a béke és az együttműködés szabályainak közös alapját, és Németország a nemzetközi rendet fenyegető tényezőből a közös rend védelmezője lett. Ezért "nem szabad hagynunk, hogy a szemünk láttára bomoljon fel ez a békerend", és "nem törődhetünk bele az elidegenedésbe mindazoktól, akik felépítették" - mondta a német szövetségi elnök, kiemelve, hogy Németország "nem kevesebb, hanem világszerte több együttműködést akar, a világjárvány elleni harcban is".
Mint mondta, a németeket 1945. május 8-án "felszabadították", de ez nem lezárt folyamat, alanyai pedig nem csak passzív résztvevők lehetnek.
Hetvenöt éve "felszabadítottak minket, most viszont saját magunkat kell megszabadítanunk", méghozzá az "új nacionalizmus kísértésétől", a "tekintélyelvűség csábításától", a nemzetek közötti "bizalmatlanságtól, elzárkózástól és ellenségeskedéstől", és "a gyűlölettől, az idegenellenességtől és a demokrácia megvetésétől", mert ezek mind "a régi rossz szellemek új köntösben".
A "felszabadítás" 75. évfordulója hatalmas változások és roppant bizonytalanság közepette érkezett el, nem csak a koronavírus-világjárvány miatt. Ma még nem tudni, hogy a németek mikor és hogyan emelkednek ki a válságból, azt viszont tudni, hogy erős volt az ország, a demokrácia és a közös erőfeszítések sikere iránti bizalom, amikor a válság lesújtott rájuk. Ez megmutatja, hogy "végtelenül nagy utat tettünk meg 75 év alatt", és "reményt ad mindahhoz, ami előttünk áll" - zárta szavait ez az ócska nemzetáruló.
(MTI nyomán)