Az amerikai elnök megelőzésképpen egy olyan maláriaellenes gyógyszert szed egy ideje, amiről több tanulmány azt írta, hogy haszontalan a koronavírus ellen, sőt, veszélyes lehet – írja a CNBC.
Trump hétfőn egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőivel közölte a hírt, hozzátéve, hogy a hidroxi-klorokin mellett cinkalapú étrendkiegészítőt is szed. "Rengeteg jó dolog derült ki. Csodálkoznának, ha tudnák, hányan szedik, különösen akik a védekezés első vonalában vannak. Közülök sok-sok ember szedi."
"Igen, szedem, most is. Másfél hete kezdtem. Mert hallottam, hogy jót tesz. Egy csomó jót hallottam róla" – mondta az USA elnöke, hozzátéve, hogy köszöni, továbbra is megvan. Amikor arról kérdezték, van-e valamilyen bizonyítéka a gyógyszer hatásosságára, azt válaszolta: "Az én bizonyítékom az, hogy egy csomó pozitívat hallok róla. Mi vesztenivalóm van?"
Hetekkel Trump bejelentése előtt az USA élelmiszer- és gyógyszerészeti hatósága, az FDA figyelmeztetést adott ki, mely szerint a hidroxi-klorokin komoly szívritmus-problémákat okozhat, főleg ha az egyik népszerű antibiotikummal együtt szedik. A hidroxi-klorokin hatásosságát a koronavírus ellen jelenleg is vizsgálják.
(Index nyomán)