Bezár!
2020. július 2., csütörtök, Ottó, Jenő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:12 Nem hagyja magát az ügyészség: súlyosabb büntetést kér a kipaleverőnek10:41 Az antifa-néger anarchia vége: Seattle polgármestere elrendelte a város elfoglalt övezetének felszabadítását10:20 Karácsony pártocskája szerint ha menne ingyen pénz a putriba, az meghozná Lionkáék kedvét az iskolába járáshoz10:12 Orbán: nem engedünk be nem uniós polgárokat10:02 Elhunyt egy idős, krónikus beteg, kilenccel nőtt az igazolt fertőzöttek száma09:48 Kézfertőtlenítő miatt gyulladt ki több autó09:21 Megnyílt a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet08:52 Mississippi még a lobogóját is lecseréli a négerek kedvéért - Floyd és a többi bűnöző arcképét kellene az új zászlóra tenni08:18 Reméljük, a lányok adásvétele, verése és futtatása szintén bekerül az ET által kért "roma történelem"-oktatás fejezeteibe08:06 Lemészároltak huszonnégy embert egy mexikói drogrehabilitációs központban07:51 5 kegyetlen betegség, amit a helytelen ülés okoz (x)07:44 Az Egyesült Államokban ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma07:33 Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban06:53 Mostantól csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás készítmények22:47 Hadműveletet indított az arab szövetség a húszi lázadók ellen
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Végül csak meghatotta a ramadán az afganisztáni tálibokat: tűzszünetet hirdettek az utolsó három napra

Reklám

Háromnapos fegyvernyugvást hirdetett szombaton, röviddel a muzulmán böjti hónap, a ramadán vége előtt az azt lezáró íd al-fitr ünnepre az afganisztáni radikális tálib mozgalom.
A hivatalos közlemény szerint a tálibok felszólították híveiket, hogy ne intézzenek támadásokat "az ellenséggel" szemben, védekezzenek, ha őket támadják, de ne nyomuljanak előre "ellenséges" területre. Ugyanígy az ellenfélnek se engedjék meg, hogy az ő területeikre behatoljon.
Asraf Gáni elnök Twitter-üzenetében üdvözölte a bejelentést. Utasította a kormányerőket, hogy tartsák be a tűzszünetet, és csak abban az esetben nyúljanak fegyverhez, ha támadás éri őket.
Egy újabb támadássorozat nyomán úgy tűnt, hogy Afganisztánban erősödik a konfliktus. Gáni egy kórház és egy gyászmenet ellen intézett, több tucat halálos áldozattal járó támadás után május 12-én új offenzívát hirdetett a tálibok ellen, akik ezt hadüzenetként értelmezték. Az afganisztáni ENSZ-misszió fegyvernyugvásra és az erőszak beszüntetésére szólított fel. Egy hete Kabulban rendeződött a hónapok óta tartó belpolitikai viszály, de a konfliktus nem hagyott alább.
A tálibok már két évvel ezelőtt is fegyvernyugvást hirdettek a ramadánra. Akkor a felkelők és a kormánykatonák közötti találkozásokról jelentek meg szokatlan képek. Tizenhét év után az volt az első tűzszünet Afganisztánban, amely reményt ébresztett a megbékélésre.
Az Egyesült Államok február 29-én megállapodást írt alá a tálibokkal, amely előirányozza a nemzetközi békefenntartó erők fokozatos kivonását. A megállapodásnak nem részese a kabuli kormány, miután a tálibok elutasítják a közvetlen tárgyalásokat vele. A megállapodás fogolycserét irányoz elő, és szándéka szerint egyengeti az utat a béketárgyalások felé.
(MTI)
 
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready