Bezár!
2020. július 13., hétfő, Jenő, Üdvöske napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:52 Kínába még nem gyűrűzött be az 5G-rettegés09:27 Majdnem nyertünk vagy 200 agysebészt a hét végén09:14 Tizenhárommal emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma09:04 Ez is milyen progresszív már: nevet változtat a Washington Redskins08:58 Duda nyerte az elnökválasztást Lengyelországban 08:40 Aláírásra kész az iráni-kínai gazdasági és katonai együttműködési szerződés - Izraelben máris nagyon aggódnak 07:58 Valamelyest erősödött a forint 07:46 Rekordáron kelt el egy több mint harmincéves Super Mario-játék07:29 Ki hitte volna: a németországi online kiskerek lenyelték az áfacsökkentést06:56 India felállította a tigrisszámlálás Guinness-rekordját23:19 Az Egyesült Államokban még több haláleset várható - lehet valóságalapja, Kaliforniában már kinyíltak a börtönajtók22:58 Az osztrákok szerint a lakosság felelős a járvány terjedésének ismételt felgyorsulásáért22:37 Beszélgessünk a szivárványszínű zebráról! - Heti progresszió (XXXVI. rész)22:08 Exit poll: csekély előnnyel vezet Duda21:32 Ezentúl nagy kezdőbetűvel kell írni a fekete szót a Jew York Timesban - a fehéret szigorúan kicsivel
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

"Gyorsan megoldom a problémákat" - Trump a katonaságot is bevetné az őrjöngő-fosztogató négerek ellen

Reklám

Donald Trump amerikai elnök rendet ígért, ha szükséges, a hadsereg segítségével is, a Fehér Ház Rózsakertjében mondott rövid nyilatkozatában hétfőn.
Zoom
Trump a színes horda által felgyújtott templomnál (fotó: AP/Patrick Semansky)
Az erőszakba és fosztogatásokba torkolló tiltakozásokra utalva hangsúlyozta, hogy elsődleges feladata az ország megvédése, hiszen erre esküdött fel.
Az Egyesült Államok több nagyvárosában napok óta zajlanak megmozdulások, amelyek kiváltó oka az volt, hogy egy hete egy néger férfi, George Floyd meghalt a rendőri intézkedés után. Mint Trump mondta: "a rend és a törvényesség elnöke", és ha a helyi tisztségviselők nem tudják megfékezni az erőszakos demonstrációkat, akkor ő fog cselekedni. Ennek érdekében minden rendelkezésre álló szövetségi erőforrást - az ő szóhasználatával "civil és katonai" forrást - mozgósít, és ha szükséges, a szövetségi fővárosban és más nagyvárosokban is beveti a katonaságot.
Közölte: utasította a tagállamok kormányzóit és a polgármestereket, hogy biztosítsák "a rendfenntartó erők elsöprő jelenlétét" mindaddig, amíg le nem csendesítik a tüntetéseket. "Ha egy város vagy egy tagállam visszautasítja a szükséges lépéseket a lakosai élete és tulajdona védelme érdekében, akkor én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémákat" - szögezte le.
Donald Trump az elszabadult erőszakot belföldi terrorcselekményeknek minősítette, és ismételten a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportokat tette felelőssé a káoszért. "A lázongás legnagyobb áldozatai a szegényebb sorsú közösségeinkben élő békeszerető állampolgárok, és én, mint az elnökük, harcolni fogok a biztonságukért. Harcolni fogok, hogy megvédjelek benneteket, én a ti rendet és törvényességet biztosító elnökötök és a békés protestálók szövetségese vagyok" - mondta Trump.
Végül - hivatali felhatalmazására utalva - idézte azt az 1807-es, úgynevezett Lázadási Törvényt, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra.
"Ezek után megyek, hogy lerójam tiszteletemet egy nagyon-nagyon különleges helyen" - mondta az amerikai elnök, majd ellátogatott a Fehér Ház mellett lévő Szent János-templomhoz, amelyet hétfőre virradóra szintén felgyújtottak, de szerencsére a lángokat hamar eloltották, így nem keletkeztek nagyobb károk az épületben. Az elnök magasba emelt egy Bibliát, amikor odaért.
A rövid vizit alatt az elnököt és kíséretét rendkívüli biztosítással védték, a Fehér Ház tetejéről titkosügynökök és mesterlövészek figyeltek.
Trump rózsakerti nyilatkozata és templomi látogatása alatt a Fehér Ház előtt hangos tüntetés volt.
Joe Biden, az Obama-kormány volt alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje a novemberi választásokon a Twitteren reagált Trump nyilatkozatára. "Az amerikai hadsereget használja fel az amerikaiak ellen. Könnygázt és gumilövedékeket vetet be a békés tüntetők ellen. Egy fotó kedvéért" - írta a hazaáruló politikus.
Ellentmondanak egymásnak Floyd boncolási eredményei
Ellentmondanak egymásnak a rendőri beavatkozás közben május 25-én este Minneapolisban meghalt George Floyd boncolási jegyzőkönyvei: a családja kérésére elvégzett második halottkémi vizsgálat szerint a 46 éves férfi halálát a nyakára és a hátára nehezedő nyomás okozta fulladás idézte elő.
A rendőrség által korábban kiadott, első dokumentum szerint ugyanakkor nem találtak "fizikai bizonyítékot, amely alátámasztaná a trauma miatti fulladást vagy fojtogatást", és Floyd halálához "hozzájárulhatott egészségi állapota, beleértve koszorúér-betegségét és magas vérnyomását".
A második halottkémi eredményt hétfőn délután ismertette Ben Crump, a család ügyvédje. Eszerint semmi jele annak, hogy Floyd szívbeteg lett volna, a nyaki nyomáson kívül a hátára nehezedő - szintén térdtől származó nyomás - is hozzájárult halálához, ezek miatt nem kapott levegőt. A vizsgálatot elvégző két orvos gyilkosságnak minősítette a történteket, szerintük Floyd nagy valószínűséggel már halott volt, amikor a mentőautóba emelték.
A halál körülményeinek kiderítésében fontos szerepe lehet egy videónak, amelyet egy járókelő készített. A felvételen az egyik rendőr csaknem 9 percig térdel Floyd nyakán, kettő másik pedig a hátán.
A Floyd ellen fellépő négy rendőrt másnap elbocsátották a rendőrségtől, a férfi nyakára térdelő Derek Chauvint pedig két napra rá letartóztatták, és emberölés bűnrészességének gyanúja miatt vádat emeltek ellene. A vádat immár elsőfokú gyilkossági gyanúra súlyosbították. A Floyd-család ügyvédjei bejelentették: George Floyd temetése június 9-én lesz a texasi Houstonban.
A férfi fivére békítő beszéddel próbálta hétfőn csitítani a tüntetőket.
"Az erőszak egyáltalán nem fogja visszahozni a testvéremet" - mondta Terrence Floyd beszédében és virágot helyezett el azon a helyen, ahol a bátyja meghalt. "Hagyjuk ezt abba, kérem legyünk békések!" - kérte, miközben a körülötte álló tömeg halott testvére nevét skandálta. Terrence Floyd hangsúlyozta, hogy a rendőri brutalitás túlságosan is gyakran vezetett erőszakos protestálásokhoz, csakhogy ezek soha nem eredményeztek politikai változást.
Frissítés: folytatódik a néger stílusú bevásárlás - van, aki szerint ez a béke és a nyugalom
A kijárási tilalom ellenére folytatódtak keddre virradóan New York városban az erőszakos tüntetések és fosztogatások. Manhattan belvárosában ismét üzleteket törtek fel és fosztottak ki, köztük olyan neves márkák luxusboltjait, mint a Michael Kors vagy a Nike.
Az amerikai televíziók tudósításai szerint "fiatalok" csoportjai köröztek Manhattan szívében, és a rendőrök akkor kapták el őket, amikor éppen egy elektronikus cikkeket forgalmazó áruházba törtek be.
A rendőrség csupán annyit közölt, hogy "több száz embert" tartóztattak le. A folyamatos vandalizmus ellenére Bill de Blasio polgármester úgy nyilatkozott, hogy "a város alapjában véve nyugodt és békés".
Miközben Minneapolisban, ahol George Floyd a rendőri fellépés áldozata lett, alábbhagyott a tüntetések heve, más nagyvárosokban, köztük a New York államban fekvő Buffalóban vagy a kaliforniai Los Angelesben változatlan hevességgel folytatódtak az erőszakos megmozdulások. Buffalóban rendőröknek hajtott egy gépkocsi, a vezetőjét és utasát letartóztatták. Los Angelesben továbbra is üzleteket törtek fel és raboltak ki, valamint autókat gyújtottak fel.
Több déli városban, így például az alabamai Birminghamben konföderációs emlékműveket támadtak meg a tüntetők.
William Barr igazságügyi miniszter hétfőn este elrendelte a szövetségi büntetés-végrehajtási intézetek igazgatóságának, hogy börtönlázadás elhárítására felkészült, speciális egységeket rendeljen Miamiba és Washingtonba. A tárca szóvivője bejelentette, hogy minden rendelkezésre álló rendfenntartó erőt mozgósítottak, biztosítandó a rendet a szövetségi fővárosban. Washingtonban meghosszabbították a kijárási tilalmat.
2. frissítés: a női püspök fel van dúlva, a korábbi néger egyházi vezető tiltakozik
Mariann Edgar Budde, a washingtoni episzkopális egyházmegye püspöke bírálta Donald Trump amerikai elnököt, aki a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templom előtt fotózkodott a Bibliával, miközben a rendőrök könnygázzal tartották távol a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tüntetőket a környéktől.
Zoom
Fotó: virtueonline.org
Trump a Fehér Házból sétált át a Szent János-templomhoz egy fotózás kedvéért hétfőn. A templomot a 19. század eleje óta rendszeresen felkeresték az amerikai vezetők.
Budde jelezte: a televízióból értesült az elnöki látogatásról. "Fel vagyok dúlva" - mondta a püspök. Az elnök nem imádkozott, amikor felkereste a Szent János-templomot, és nem tett említést országunk gyötrő problémáiról - mondta a CNN hírtelevízió által megkérdezett egyházi vezető.
"Fogta a hagyományainkban szent szerepet betöltő jelképeket, és úgy állt ott az imaház előtt, mintha azt várta volna, hogy ünnepelni fogják" - mondta Budde. "Nem tudtam mit csinálni, fel kellett szólalnom ellene" - magyarázta, miután közzétette véleményét a történtekről a Twitteren. A püspök kiemelte: az ország mélyebb sebeire kellene koncentrálni a "rasszizmus miatti országos tüntetések" közepette.
Budde, aki korábban 18 éven át Minneapolisban szolgált, rámutatott: a templomot váratlanul érte az elnöki látogatás, amely semmibe vette, hogy ezt a szent helyet szent célokra szokás használni.
Michael Curry, az amerikai episzkopális egyház első fekete vezetője közleményében elítélte, hogy Trump politikai célokra használta fel a Szent János-templomot és a Bibliát. "Tette mindezt olyan időben, amikor országunkban nagy a fájdalom és a szenvedés, cselekedetei pedig sem a javunkat, sem a gyógyulásunkat nem szolgálták" - mutatott rá.
Zoom
Fotó: AP
Greg Brewer, a közép-floridai episzkopális püspökség vezetője a Twitteren azt írta: megrendülve látta, hogy a templomhoz közeli Lafayette parkban tüntetőket könnygázzal oszlatták fel azért, hogy az elnök a Szent János-templom előtt tetszelegjen egy Bibliával a kezében. Brewer istenkáromlásnak nevezte a történteket.
Andrew Cuomo New York-i kormányzó is bírálta a fotózás érdekében bevetett "rendőri erőszakot", szégyenletesnek nevezve azt.
Az elnököt felbosszantotta, hogy a sajtóban úgy ábrázolták, mint aki földalatti bunkerében várja a washingtoni megmozdulások végét. Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint Trump azt mondta bizalmasainak, a Fehér Házon kívül akar mutatkozni, és ennek a tervnek a részeként kereste fel a Szent János-templomot.
3. frissítés: rendőrökre lőnek a "rasszizmus áldozatai"
Több amerikai városban zajlottak tüntetések a rendőri erőszak ellen helyi idő szerint hétfőn: Chicago egyik elővárosában, Ciceróban ketten életüket vesztették a megmozdulás során, és legalább hatvan embert őrizetbe vettek - számoltak be amerikai hírforrások.
A városban több üzletet kifosztottak a tiltakozók. Az NBC amerikai hírcsatorna szerint több mint 100 rendőr volt bevetésben.
A Missouri állambeli Saint Louisban négy rendőrt ért találat - közölték a helyi hatóságok a Twitteren. A sebesülteket kórházba szállították, nincsenek életveszélyben. Egyelőre nem tudni, ki lőtt rájuk.
Las Vegasban két helyszínen lőttek rá a rendfenntartókra a helyi rendőrség szerint.
New Yorkban fosztogatásba torkolltak a hétfői megmozdulások, fiatal tüntetők csoportokba verődve végigvonultak Manhattanen, és boltokat raboltak ki - mondták el újságírók. A rendőrség többeket őrizetbe vett. Bill de Blasio, a nagyváros polgármestere három órával meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat, így keddtől este 8-tól hajnali ötig senki sem tartózkodhat az utcákon. De Blasio biztosított arról, hogy a városban helyreállt a nyugalom.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready