2021. június 19., szombat, Gyárfás, Mikó, Hajnalka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:18 Húszan sérültek meg egy Mezőörsnél történt balesetben, halott is van21:53 "Francia"országi szólásszabadság: így keverik le a volt tábornokot, amikor válaszol arra a kérdésre, hogy kik irányítják a médiát21:23 Szovjet csapatkivonások Közép- és Kelet-Európában21:01 Sűrűbben járnak éjszakánként a forgalmasabb szakaszokon a BKK-járatok20:35 A szokásos cigány "együttérzés"...20:00 A szép jövő: egy kínai cégnél "okoskamerákkal" kényszerítik mosolygásra az alkalmazottakat19:38 A Fehér Ház tanácsadója azt bizonygatja, mennyire megérte Bidennek találkozni Putyinnal19:06 Horvátországba szabadon léphetnek be a zöld jelzésű országokból érkezők18:42 Egész vékonydongájú legény lett Molnár Ricsi: a magánzárkától és a médiacirkusztól is szenved szegény17:58 Kaczynski: Oroszország területéről érkező kibertámadás ért vezető lengyel politikusokat17:24 Akkora a rend, hogy simán lehet sodrófával sétálgatni Tapolca belvárosában, haragosra várva17:02 Parancsnok: megszűnt a zsúfoltság a büntetés-végrehajtási intézetekben, és vandálbiztos táblagép is van már16:23 Merkel minisztere nem érti: "érzékenyítésen" esnek át a német katonák, mégis megünneplik a Führer születésnapját15:55 Cigi- és pénzkérés, szóváltás, majd életveszélyes sérülés - a szokásos Zuglóban is15:32 Korrupció miatt vettek őrizetbe egy rendőri gazdasági vezetőt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nagy vereséget mértek a kormányerők Haftar tábornok csapataira

Reklám

Ellenőrzésük alá vonták Líbia teljes nyugati részét a kormányerők, jelentős vereséget mérve Halifa Haftar tábornok erőire, amelyeket kiűztek a térségbeli utolsó erősségükből is - közölték a kormányerők pénteken.
"Hősies erőink kiterjesztették az ellenőrzést (a Tripolitól 80 kilométerre délre fekvő) Tarhúna város egészére, miután semlegesítették Haftar erőit" - jelentette be a nemzeti egységkormány haderejének szóvivője, Mohammed Gnunu közleményében.
Tarhúna elveszítése fordulatot jelent a két tábor közötti konfliktusban, amely azóta tartott, hogy 2019 áprilisában Haftar offenzívát indított Tripoli, a nemzeti egységkormány székhelyének elfoglalásáért.
A konfliktust az utóbbi hónapokban tovább bonyolította külföldi hatalmak beavatkozása. A török segítségnek köszönhetően a kormányerők egy sor sikert értek el. Az ország kelet részét kezében tartó Haftar tábornokot Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország támogatja.
Szerda óta az egységkormány egymás után jelentette be, hogy elfoglalták a 2014 óta nem üzemelő tripoli nemzetközi repülőteret, a kezükre került Tripoli az elővárosokkal együtt, és elfoglalták Tarhúnát.
Haftar szóvivője, Ahmed al-Meszmari csak annyit közölt csütörtökön, hogy csapataik "visszavonultak" Tripolin kívülre.
Szerdán az ENSZ Genfben bejelentette, hogy folytatják a több mint három hónapja felfüggesztett tárgyalásokat a tűzszünet kihirdetésére létrehozott katonai bizottságban, amelynek öt tagja a nemzeti egységkormány híve, öt pedig Haftaré.
A tartós tűzszünet kihirdetésére irányuló minden kísérlet eddig kudarcot vallott.
Tavaly április óta nemzetközi jelentések szerint százak - közöttük polgári személyek - veszítették életüket az erőszakban, mintegy 200 ezren menekültek el otthonukból.
Emberi jogi szervezetek szerint a Tripoli környéki harcokban a szemben álló felek "háborús bűnöket és más erőszakcselekményeket" követtek el április és május vége között.
Haftar tábornok ellenőrzése alatt van az ország keleti része, így a kőolajterminálok, amelyeket a kormányerők az év elején vettek blokád alá, valamint a déli országrész egy része.
Ankarai látogatásán Fájez esz-Szarrádzs, a nemzeti egységkormány miniszterelnöke eltökéltségét hangoztatta "az ellenség legyőzésére" és a harc folytatására.
Oroszország mély aggodalmának adott hangot a líbiai helyzet miatt.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready