Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Az orosz egészségügyi miniszter szerint februárig nem lehet visszatérni a normális élethez22:23 Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal22:11 Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban21:51 Törvényt hoztak Németországban a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról21:37 Franciaországban vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és volt egészségügyi miniszterei ellen21:22 Pancsolással próbálják siettetni a partra szállást az élősködők21:18 Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek Brazíliából21:06 Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány20:47 Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak20:23 Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy ne ütközzön űrszemétnek20:03 Amerika szövetségi ünnepének napján lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nagy vereséget mértek a kormányerők Haftar tábornok csapataira

Reklám

Ellenőrzésük alá vonták Líbia teljes nyugati részét a kormányerők, jelentős vereséget mérve Halifa Haftar tábornok erőire, amelyeket kiűztek a térségbeli utolsó erősségükből is - közölték a kormányerők pénteken.
"Hősies erőink kiterjesztették az ellenőrzést (a Tripolitól 80 kilométerre délre fekvő) Tarhúna város egészére, miután semlegesítették Haftar erőit" - jelentette be a nemzeti egységkormány haderejének szóvivője, Mohammed Gnunu közleményében.
Tarhúna elveszítése fordulatot jelent a két tábor közötti konfliktusban, amely azóta tartott, hogy 2019 áprilisában Haftar offenzívát indított Tripoli, a nemzeti egységkormány székhelyének elfoglalásáért.
A konfliktust az utóbbi hónapokban tovább bonyolította külföldi hatalmak beavatkozása. A török segítségnek köszönhetően a kormányerők egy sor sikert értek el. Az ország kelet részét kezében tartó Haftar tábornokot Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország támogatja.
Szerda óta az egységkormány egymás után jelentette be, hogy elfoglalták a 2014 óta nem üzemelő tripoli nemzetközi repülőteret, a kezükre került Tripoli az elővárosokkal együtt, és elfoglalták Tarhúnát.
Haftar szóvivője, Ahmed al-Meszmari csak annyit közölt csütörtökön, hogy csapataik "visszavonultak" Tripolin kívülre.
Szerdán az ENSZ Genfben bejelentette, hogy folytatják a több mint három hónapja felfüggesztett tárgyalásokat a tűzszünet kihirdetésére létrehozott katonai bizottságban, amelynek öt tagja a nemzeti egységkormány híve, öt pedig Haftaré.
A tartós tűzszünet kihirdetésére irányuló minden kísérlet eddig kudarcot vallott.
Tavaly április óta nemzetközi jelentések szerint százak - közöttük polgári személyek - veszítették életüket az erőszakban, mintegy 200 ezren menekültek el otthonukból.
Emberi jogi szervezetek szerint a Tripoli környéki harcokban a szemben álló felek "háborús bűnöket és más erőszakcselekményeket" követtek el április és május vége között.
Haftar tábornok ellenőrzése alatt van az ország keleti része, így a kőolajterminálok, amelyeket a kormányerők az év elején vettek blokád alá, valamint a déli országrész egy része.
Ankarai látogatásán Fájez esz-Szarrádzs, a nemzeti egységkormány miniszterelnöke eltökéltségét hangoztatta "az ellenség legyőzésére" és a harc folytatására.
Oroszország mély aggodalmának adott hangot a líbiai helyzet miatt.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready