Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Az orosz egészségügyi miniszter szerint februárig nem lehet visszatérni a normális élethez22:23 Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal22:11 Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban21:51 Törvényt hoztak Németországban a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról21:37 Franciaországban vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és volt egészségügyi miniszterei ellen21:22 Pancsolással próbálják siettetni a partra szállást az élősködők21:18 Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek Brazíliából21:06 Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány20:47 Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak20:23 Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy ne ütközzön űrszemétnek20:03 Amerika szövetségi ünnepének napján lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Eltörölte a szerbiai árukra kivetett százszázalékos vámot az új koszovói kormány

Reklám

Egyik első intézkedéseként eltörölte a szerbiai árukra kivetett százszázalékos vámot szombaton a három napja hivatalba lépett új koszovói kormány.
Abdullah Hoti miniszterelnök közölte sajtótájékoztatóján, hogy a kormány döntése azonnali hatályú. Nagyon fontos döntésnek nevezte ezt, és közölte, elvárja Szerbiától, hogy számolja fel a párbeszéd folytatása előtt álló összes akadályt. A kormány fenntartja magának azt a jogot, hogy újra alkalmazza a reciprocitás elvét, amennyiben a párbeszéd nem hozza meg a kívánt eredményeket - tette hozzá.
Ramush Haradinaj kormánya 2018 novemberében előbb tíz, majd két hétre rá száz százalékra emelte a Szerbiából érkező termékek vámját, és ezzel óriási károkat okozott a két ország gazdaságának. A gazdaság mellett azonban a Koszovó északi részén élő szerb kisebbség is megsínylette a vámok bevezetését, mert az üzleteknek már nem érte meg szerb árut importálni, így kifogytak a készletek. A százszázalékos vám bevezetése csapást mért a kétoldalú kapcsolatokra, megrekedt a Belgrád és Pristina között a párbeszéd, amely mindkét ország európai integrációjának záloga volt.
A pristinai kormány a büntetővámmal arra reagált, hogy Belgrád sikeres lobbizásának köszönhetően Koszovót nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. A büntetővámot Albin Kurti kormánya március közepén - engedve a nemzetközi nyomásnak - ideiglenesen felfüggesztette, de csak bizonyos engedményekért cserébe lett volna hajlandó végleg eltörölni. Kurti kormánya március végén, két hónappal a beiktatása után bukott meg a bizalmi szavazáson, egyebek mellett a Szerbiával fenntartott viszony, másrészt a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt. Hoti már beiktatása előtt azt ígérte, hogy kormányának első lépése a Szerbiához fűződő viszony rendezésének megkezdése lesz, és teljesen eltörli a szerbiai árukra kivetett százszázalékos vámot.
Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt nem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Belgrád és Pristina között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, jelentős előrelépés azonban nem történt.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready