Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Az orosz egészségügyi miniszter szerint februárig nem lehet visszatérni a normális élethez22:23 Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal22:11 Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban21:51 Törvényt hoztak Németországban a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról21:37 Franciaországban vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és volt egészségügyi miniszterei ellen21:22 Pancsolással próbálják siettetni a partra szállást az élősködők21:18 Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek Brazíliából21:06 Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány20:47 Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak20:23 Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy ne ütközzön űrszemétnek20:03 Amerika szövetségi ünnepének napján lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Egyiptom előállt egy Haftart segítő béketervvel, de Tripoli tetszését nem nyerte meg vele

Reklám

Új líbiai béketervet mutatott be szombaton Kairóban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, miután az általa támogatott Halífa Haftar erői a héten kiszorultak a líbiai főváros, Tripoli térségéből; Tripoli azonnal elutasította a kairói kezdeményezést.
A béketerv bemutatásánál Haftar is jelen volt. A terv értelmében Líbia irányítását az ország három térségét, a keleti Kireneikát, az északnyugati Tripolitániát és a délnyugati Fezzánt azonos arányban képviselő, választott tanács venné át 18 hónapra, s az országban hétfőn általános tűzszünet venné kezdetét. A terv azt is tartalmazza, hogy a szembenálló felek tárgyalásokat kezdenek Genfben, és minden idegen harcosnak el kell hagynia Líbiát. A Kairói Deklaráció névre keresztelt béketerv értelmében új alkotmányt dolgoznának ki, amely alapján új parlamenti és elnökválasztást kellene tartani.
Szíszi óva intett mindenkit attól, hogy a továbbiakban is fegyveres úton próbálja megoldani a líbiai konfliktust.
Tripoli azonnal elutasította a kairói kezdeményezést. Hálid al-Misri, a nemzeti egységkormánnyal "társbérletben" az országot irányító Legfelsőbb Államtanács elnöke az al-Dzsazíra hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte, hogy a líbiaiaknak nincs szükségük többé semmilyen kezdeményezésre. Haftar a vereségei után vissza akar térni a tárgyalóasztalhoz, de Tripoli ezt elutasítja. "Haftarnak meg kell adnia magát, és hadbíróság elé kell állnia" - szögezte le Misri, aki szerint meglepő, hogy a nép támogatását nem élvező tábornok vesztes helyzetben feltételeket diktál. Misri szankciók bevezetését követelte a nemzetközi közösségtől a Haftart támogató országok ellen. Leszögezte, hogy Tripoli hadban áll a Haftart támogató Egyesült Arab Emírségekkel, és elutasítja Egyiptom beavatkozását.
Haftar az idegen zsoldosok jelenlétére hivatkozva indított támadást tavaly tavasszal Tripoli ellen, ám a nemzetközileg elismert egységkormány erői, főleg török és katari támogatással, a héten kiszorították a Haftar irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) katonáit a főváros térségéből.
Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta egymással rivalizáló fegyveres milíciák harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért. A Tripoliban működő, nemzetközileg elismert nemzeti egységkormánnyal szemben párhuzamos intézmények jöttek létre a Haftar ellenőrzése alatt álló keleti országrészben. Haftart Egyiptom mellett Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is támogatja.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready