Bezár!
2020. augusztus 7., péntek, Ajándok, Ibolya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:06 Washington szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét17:44 Még mindig nagy erőkkel oltják a tüzet a hajdúböszörményi fatelepen17:30 Százmilliárd dollár fölé kúszott a Facebook-zsidó vagyona17:01 Sámán, Petrovics és a nem létező Larisza - volt miről beszélnie Putyinnak és Lukasenkának16:38 Vasvillás-baltás szóváltás miatt tartóztattak le egy férfit16:12 Bemutatkozott a járványügyi bevetési egység15:51 Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség15:32 Libanoni elnök: nem kizárt, hogy a robbanást rakéta becsapódása okozta Bejrútban15:08 Megegyeztek a felvidéki magyar pártok14:39 Csak egy hírmondó maradt a Mauritánia partjainak közelében felborult migránscsónak után14:05 Nem ezt ígérték, de maguk helyett inkább munkájukat szakítják meg az olasz törvényhozók13:46 A Facebook nemzetbiztonsági kockázat: véleménydiktatúra-ellenes törvényjavaslatot nyújt be a Mi Hazánk12:39 Fosanban halálra ítéltek egy Ye Jianhui nevű kanadait12:36 Vakcinaverseny: a jövő héten bejegyzik az első orosz oltóanyagot12:25 Csak egy fegyverest sikerült elfognia az FSZB-nek Ingusföldön - igaz, a többi sem fog már robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az ujgur szülések drasztikus lecsökkentésével asszimilálna Peking

Reklám

Peking az elmúlt években több százmillió dollárt költött születésszabályozásra a zömében muszlimok lakta Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen - mutat rá az AP hírügynökség hétfőn, egyebek közt Adrian Zenz sinológus elemzésére hivatkozva. A Kína kisebbségeinek kutatására szakosodott Zenz leszögezi: a nem ritkán erőszakkal végrehajtott, születésszabályozást célzó rendelkezések Peking asszimilációs politikáját szolgálják.
Zenz adatai szerint míg 2014-ben kicsivel több mint 200 000 méhen belüli fogamzásgátló eszköz fogyott a zömében muszlimok lakta Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, ez a szám 2018-ra csaknem 330 000-re emelkedett. Ugyanekkor Kína más részein nőtt a méhen belüli fogamzásgátlók eltávolítása.
Külföldi szakértők rámutatnak arra, hogy az ujgurok lakta Hotanban és Kasgarban 2015 és 2018 között 60 százalékkal esett a születésszám. Míg Kínában a csökkenés 4,2 százalék, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen csak 2018-ban 24 százalékot zuhant.
"Ha a szándék talán nem is az ujgur kisebbség teljes megsemmisítése, a rendelkezések meggyengítik az ujgurokat, így az asszimilációjuk is könnyebbé válik" - mutat rá Darren Byler, a Coloradói Egyetem ujgurokkal foglalkozó szakértője.
Joanne Smith Finley, a New Castle-i egyetem munkatársa népirtásnak nevezi a kínai kormány politikáját. "Nem azonnali népirtás, nem egy helyen, egy adott időben lezajló tömeggyilkosság, hanem lassú, fájdalmas, félelmetes népirtás" - fogalmaz.
Az AP hírügynökség által idézett elemzések arról is beszámolnak, hogy a 2017-ben kezdődött szigorítások során többször előfordult, hogy rendőrök járták a térség településeit házról házra, terhes nők után kutatva, a helyi tisztségviselők pedig jutalmat ajánlottak fel azoknak, akik be nem jelentett szülésekről adnak hírt. Több esetben erőszakkal vetettek alá nőket nőgyógyászati vizsgálatoknak.
"Mindenkit ellenőrizzenek, akit csak kell - áll egy 2018-as, a térségre vonatkozó utasításban. - Találják meg azokat, akik megszegik a rendelkezéseket, és bánjanak el velük!"
Peking az ezzel kapcsolatos vádakra többször úgy reagált, hogy mindössze egyforma lehetőséget szeretne biztosítani Kína összes nemzetiségének a gyerekvállalásra, rámutatva arra, hogy az 1979 és 2015 között érvényben lévő egykepolitika sokkal szigorúbb volt a többségi han kínaiakkal, mint a kisebbségekkel. A szabályozások értelmében míg korábban a han kínaiak csak egy gyereket vállalhattak, a kisebbségek kettőt, vidéki térségekben pedig akár hármat is.
Hszi Csin-ping kínai elnök 2014-ben, hszincsiangi látogatását követően leszögezte: ideje az "egyenlő családtervezésnek". Peking többször felhívta a figyelmet arra is, hogy az ujgur területekre jellemző szegénység és túlnépesedés a vallási radikalizmus veszélyét hordozza magában.
A kínai kormány ujgurokkal kapcsolatos intézkedéseit több kormány, egyebek közt az Egyesült Államok is bírálta. Jogvédő szervezetek szerint Kína tömegével zárta átnevelő táborokba az ujgur közösség tagjait. Kína ezt tagadja, és azt állítja, hogy a táborokban szakképzés folyt.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready